Türk mühendisten enerjide devrim niteliğinde buluş! Güneş ve rüzgar enerjisi birlikte kullanılıyor!

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı olan Arş. Gör. Abdurrahman Yavuzdeğer, güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanan 'Yeni Tip Hibrit Enerji Sistemi' olarak isimlendirilen bir prototip geliştirdi. Yavuzdeğer, geliştirdiği sistemle beraber enerji maliyetlerinin düşürülebileceğini söyledi.

07.04.2022-16:16 - (Son Güncelleme: 07.04.2022-16:16) Türk mühendisten enerjide devrim niteliğinde buluş! Güneş ve rüzgar enerjisi birlikte kullanılıyor!

Çalışma ile alakalı bilgiler aktaran Arş. Gör. Yavuzdeğer, ülkelerin enerji taleplerinin her gün yükseldiğini, şu anda çoğunlukla kullanılan sera gazlarının insan sağlığı için büyük bir tehlike arz ettiğini ifade etti. Yavuzdeğer, güvenilir bir gelecek adına yenilenebilir enerji kaynakları için çalışmaların artırıldığını ve böylece güneş ve rüzgâr enerjisinin beraber yararlanılabileceği “Yeni Tip Hibrit Enerji Sistemi” olarak isimlendirilen yenilenebilir enerji uygulamasının tasarım ve imalatının tamamlandığını aktardı.

Türk mühendisten enerjide devrim niteliğinde buluş! Güneş ve rüzgar enerjisi birlikte kullanılıyor!

Geliştirilen sistem, rüzgar gücüyle çalışan döner yan yüzeylerinde yer alan fotovoltaik (FV) paneller aracılığıyla güneş ışıklarından yüksek bir güç alıyor. Yavuzdeğer, Solar FV panel yüzeyinde olan tozlanma ve sıcaklık, üretilen enerjiyi birebir şekilde sekteye uğratan parametrelerken, kendilerinin ürettiği sistemle bu problemin ortadan kalktığını ifade etti. Rüzgârla beraber meydana gelen dönme hareketi, solar FV panellerle birlikte doğal bir soğuma havası oluşturduğunu gördüklerini kaydeden Yavuzdeğer, dönme hareketi sayesinde FV panellerin üzerindeki tozların da yok olduğunu açıkladı.

Uluslararası dergide yayımlandı

Yavuzdeğer, söz konusu çalışmanın uluslararası arenada yer aldığını aktararak, "Yüksek lisans bitirme tezi olarak hazırlanan çalışma, 2021 yılında IETE Journal of Research dergisinde 'Performance Assessment of a Novel Eco-Friendly Solar Panel Mounted Hybrid Rotating Energy System with Renewable Energy Applications' ismiyle makale olarak yayınlandı. Buna ek olarak çalışmamız, dünya çapındaki solar FV panel teknolojilerindeki gelişmelerin paylaşıldığı 'PV Magazine' sitesinde haber olarak yerini aldı." değerlendirmelerinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal