Türk Doktorları Beyin Tümörüne Karşı İlaç Geliştirdi

Türk doktorları 8 yıl önce hazırlamaya başladıkları çalışmalar ile beyin tümörüne karşı ilaç geliştirmeyi başardı.

16.12.2020-09:59 - (Son Güncelleme: 16.12.2020-09:57) Türk Doktorları Beyin Tümörüne Karşı İlaç Geliştirdi

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özdemir, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Osman Çiftçi ile beraber 2012 yılında beyin tümörü tedavisinde kullanılmak için geliştirdiği ‘Gümüş (I) N-Heterosiklik Karben Bileşikleri’ adlı çalışma, Türk Patent Enstitüsü tarafından uluslararası patent aldı.

KANSER, ÖLÜM NEDENLERİNDE İKİNCİ

Prof. Dr. İsmail Özdemir, bilim dünyasının da heyecanlanmasına neden olan ve beyin tümürü kanseri tedavisine kullanılması planlanan çalışmasından bahsetti. Sentezledikleri bileşikleri, Prof. Dr. Osman Çiftçi ile beraber gerçekleştirdiklerini anlatan Özdemir, kanser hastalığının tanı ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşanmasına rağmen ölüm sebepleri arasında halen ikinci sırada bulunduğunu belirtti.

30 YILDIR İÜ'DE ARAŞTIRMA YAPIYOR

İnönü Üniversitesinde 30 yıldır  görev yaptığını ve bu süreçte birçok önemli projeye öncülük ettiğini belirten Prof. Dr. Özdemir, 1996 yılından bu yana sentezledikleri bileşiklerde biyolojik aktivitelere de baktıklarını belirtti.

Bu alanda son yıllarda antikanserojen üzerine yoğun bir şekilde eğilerek çalışmalar yaptıklarını belirten Özdemir, bu kapsamda 270 uluslararası düzeyde makale ve 300’ün üzerinde de bildiriye sahip olduğunu belirtti.

Bu süre zarfında 2 adet de patent aldıklarını belirten Özdemir, ‘Bu son aldığımız uluslararası patente konu olan bileşiklerin, beyin tümörlerinde aktif antikanserojen özelliğe sahip olduğunu sapladık. Bu bizleri umutlandıran bir sonuç. Bileşiklerin faz çalışmalarının da olumlu sonuçlar elde etmesini ile ilaç olması adına girişimlerde bulunacağız. Ülke olarak yerli ve milli ilaçların geliştirilmesi adına da son derece önemli bir gelişme’ dedi.

MALATYA'DA İLAÇ ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULACAK

Beyin tümörü kanserinin tedavisi için son derece önemli olduğunu düşündükleri bu buluşun, gelecekte yaşam kalitesini arttırmasını umduklarını ve kemoterapi esnasında oluşan yan etkilerin daha aza indirilmesini beklediklerinden bahseden Özdemir, İnönü Üniversitesinde bir ilaç araştırma merkezi kurulması adına da Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a dosya sunduklarını ve kendisinin de gerekli desteği gösterdiğini belirtti.

Bu merkezin üniversitelerinde kurulması halinde işlerin çok daha hızlı bir şekilde ilerleyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, sentezledikleri bileşiklerin insan sağlığını ve hayatını tehlikeye sokan beyin tümörlerinin tedavisinde ümit vaat ettiğini de belirtti.

TÜBİTAK GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ ALDI

2005 yılında TÜBİTAK genç bilim insanı ödülüne de layık görülen Özdemir, organometalik kimya ve kataliz alanında da çalışmalarının yanı sıra sentezlediği antimikrobiyal /antikanser özellikli bileşiklerle uluslararası sahada adından söz ettiriyor. Prof. Dr. İsmail Özdemir’in adı aynı zamanda ABD’de bulunan Stanford Üniversitesinden Dr. John PA loannnidis, K.W. Boyack ve J. Baas’ın PLOS Biology dergisinde geçtiğimiz Kasım ayında yayımlanan makalesinde en etkili bilim insanları listesinde yer alıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal