Türk Böbrek Vakfı: Sağlıklı Beslenme Derslerine EBA TV ile Devam Edilecek

Virüs sürecinde ara verilen sağlık eğitimleri dersine Türk Böbrek Vakfı önderliğinde Eba TV ile devam edilecek. Öğrenciler sağlık derslerini nasıl görecekler? İşte detaylar...

23.02.2021-11:10 - (Son Güncelleme: 23.02.2021-11:10) Türk Böbrek Vakfı: Sağlıklı Beslenme Derslerine EBA TV ile Devam Edilecek

Koronavirüs salgını dolayısıyla yüz yüze eğitime ara verilmişti. Dolayısıyla eğitici derslerine evlerinde devam eden çocuklar için  sağlıklı beslenme, hareketli yaşam gibi eğitimler çevrim içi olarak devam edilecek. Türk Böbrek Vakfı  uzun zamandır yaklaşık 10 yıldır 26 ilden yüzlerce okul dolaşarak 550 bin öğrenciye verdiği 'sağlıklı beslenme'  derslerini EBA TV'ye taşıdığını duyurdu. Yayına girecek olan eğitim videoları, vakfın daha önce okullarda verdiği eğitimlerin dijital hali gibi Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın'ın sunumu ile ekranlarda olacak.

KORUYUCU HEKİMLİK MİSYONUNU ÖNEMSİYORUZ

Aşırı tuz ve şeker tüketimine bağlı olarak gelişen hastalıklar, her yıl önemli bir oranda artış gösteriyor. Gelecek nesillerde hastalıkların önlenmesi açısından önemli rol oynayan beslenme eğitimleri, bu aydan itibaren TRT EBA TV yayın akışı içerisindeki yerini alacak. Vakıf Başkanı Timur Erk, 'EBA TV sayesinde tüm Türkiye'de her eve ulaşabileceğiz. Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığı ile böyle bir iş birliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz ve onlara teşekkür ediyoruz. Vakıf olarak bizim en önemli misyonumuz koruyucu hekimlik alanında. Pandemiyle beraber her şey dijitale dönüştü. Dolayısıyla biz de Milli Eğitim Bakanlığı ile TRT EBA TV'de bunun yayınlanması için görüşmeler yaptık. 18 milyon öğrenciye hitap etme imkanımız oldu bu sayede. Çok daha fazla eve girmiş olacağımız anlamına geliyorlar bu' şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR AİLELERİNİ DE BİLİNÇLENDİRİYOR

'Bizden aldıkları bu eğitimleri annelerine, babalarına, yakınlarına, 'ters eğitim' şeklinde yansıtacaklar. Bundan sonra artık her evde tuz tüketimi, şeker tüketimi, sağlıklı su içme alışkanlığı ya da uyku düzeniyle ilgili, bilinçli bir yaklaşım girecek. Sahadaki eğitimlerimize dair zaman zaman bize gelen raporlardan da gördük ki biz, ülke olarak çocuklarını çok seven bir milletiz. Çocukların dediklerini yerine getiriyoruz. Bir çocuk 'Anneciğim bu çorbaya hala ilave tuz katıyorsun. Bir daha atma. Böbrek Dede bize böyle söyledi' dediği zaman iş bitiyor. Özellikle 7-12 yaş grubunun algılama açısından her bilgiyi sünger gibi çektiğini görüyoruz. O nedenle 18 milyon çocuktan her biri, hiç olmazsa bir kere bu eğitim videolarını izlemeli. Şimdiye kadar yüz yüze ilerliyordu bu eğitimlerimiz. Bayağı da başarılıydı. Ama yine de 26 ilde sınırlı kalmıştık. Hedef 81 ildi, şimdi bu hedefe daha yakınız. Yüz yüze eğitime tekrar dönülecek yerlerde yine buna devam edeceğiz. Yani hibrit bir uygulama olacak, her ikisini bir arada yürüteceğiz. Böbrek Dede olarak ben de gideceğim. Online eğitimin devam ettiği yerlerde de bu videolar EBA TV'den gösterilecek' dedi.

SALGIN ÇOCUKLAR DA  AŞIRI KİLO ALIMINA NEDEN OLDU

Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise sağlıklı beslenme eğitimlerini online platformuna taşıdıklarını ve daha çok öğrenciye ulaşma şansını elde edince de EBA TV'de gösterimi için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurduklarını söyleyerek şu bilgileri verdi: 'EBA TV'de gösterilecek eğitim videolarımız her biri ortalama 1,5-2 dakikalık filmlerden oluşan 6 videoluk bir seri. Toplamda yaklaşık 15 dakika içinde sağlıklı beslenmeye, böbrek sağlığı, şeker tuz tüketimine, hareketli yaşam ve su içmenin önemine dair her şeyi öğretiyor. Videolarımız, daha önce yapmış olduğumuz yüz yüze eğitimlerin kısa versiyonu. Pandemi ile beraber çocuklarda zaten artış eğiliminde olan obezitede daha da büyük bir risk oluştu. Hareketsiz yaşam, paketlenmiş hazır gıda tüketiminin artması, eve kapanmanın getirdiği sorunlar bunu tetikledi. Bunun için çocukların evde yapabileceği bazı hareketler, daha çok su tüketimine dair mesajlar, şeker ve tuz tüketiminin kısıtlanmasına yönelik uyarılara yer verdik.' şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARDA UYKU DÜZENİ ÇOK ÖNEMLİ

 'Çocukların yatma kalkma saatleri de kayabiliyor bu süreçte. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar için uyku düzeni çok önemli. Mutlaka yatma ve kalkma saatlerinin disiplinli ve düzenli olması, belirli saatlere ayarlanması gerekiyor. Öğrenciler, öğrendikleri her şeyi ailelerine de anlatıyor. Eğitimlerimizde bunu istiyoruz zaten.' ifadelerine yer verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal