Tunus Karıştı! Cumhurbaşkanı Ordu Desteği ile Yönetime El Koyduğunu Duyurdu

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını ve atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini ülkede darbe olduğunu açıkladı.

26.07.2021-07:45 - (Son Güncelleme: 26.07.2021-10:13) Tunus Karıştı! Cumhurbaşkanı Ordu Desteği ile Yönetime El Koyduğunu Duyurdu

Tunus Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden yayınladığı videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Kays Said mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını ve atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini kamuoyuna açıkladı. 

Tunus Meclis Başkanı Raşit Gannuşi ülkede darbe olduğunu kamuoyuna duyurdu ve Tunus Cumhurbaşkanının aldığı kararları geçersiz saydığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Kays Said meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını da yayınladığı videoda bildirdi.

ÜLKEYİ KURTARMAK İÇİN OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER ALMAK GEREKİYORDU

Tunus Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden kamuoyuna yayınladığı videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Kays Said, ‘’Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini’’ ifade ederek isim vermediği bazı grupların tespit edilen bazı bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını da iddia etti.

BAŞBAKAN GÖREVDEN ALINDI MECLİSİN YETKİLERİ DONDURULDU

Cumhurbaşkanı  Kays Said, birkaç ay önce almaları gereken bu kararları Meclis Başkanı ve Başbakan Hişam el-Meşişi ile yaptığı istişareler sonrasında aldığını belirtti. 

Bununla beraber de Meclisin bütün yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakan ile yürütmeyi devralacağını bildiren Cumhurbaşkanı Kays Said, söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayınlanacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini de kamuoyu ile paylaştı.

Cumhurbaşkanı Kays Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmayı sürdüreceğini atayacağı başbakan ile yeni bir hükümet kurulacağını ve hükümetin cumhurbaşkanı liderliğinde kalacağını da belirtti.

Anayasayı ve vatandaşın çıkarlarını korumak üzere bu kararların kaçınılmaz bir fırsat olduğunu da açıkça savunan Cumhurbaşkanı Kays Said, yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkarma gerekçesi ile başsavcılık görevini de üstlendiğini ifade etti.

GANNUŞİ: DARBE GİRİŞİMİDİR

Tunus Meclis Başkanı Raşit Gannuşi ülkede darbe olduğunu bildirdi ve Tunus Cumhurbaşkanının aldığı kararları geçersiz saydığını bildirdi. 

Tunus Cumhurbaşkanı'nın Başbakanı görevden alma kararını darbe olarak belirten Nahda Lideri Gannuşi, ‘’Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz’’ dedi. 

MEŞRUİYETE KARŞI DARBE

Tunus'ta Nahda Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Nureddin el-Buheyri, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları, ‘’anayasaya ve meşruiyete karşı darbe’’ olarak belirtti.

Buheyri, yaptığı açıklamasında ise Cumhurbaşkanı Kays Said'in, Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi'yi görevden almasına ve Meclisin yetkilerini dondurmasına sert bir şekilde gösterdi.

Buheyri, alınan kararları ‘’anayasaya ve meşruiyete karşı darbe’’ ifadelerini kullandı.

GÖSTERİCİLER NAHDA HAREKETİ'NİN GENEL MERKEZİNE YÜRÜMEYE ÇALIŞIYOR

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in almış olduğu darbe kararını destekleyen eylemciler, Nahda Hareketi’nin genel merkezine karşı da baskın düzenlemeye çalıştı.

Başkent Tunus’taki Nahda Hareketi'nin genel merkezine doğru yürüyüşe geçen eylemciler ile geniş güvenlik önlemleri alan polis arasında arbede yaşandı. 

Polis, ülkenin milli marşını okuyarak genel merkeze baskın düzenlemeye çalışan göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak uzaklaştırdı. 

Geniş güvenlik önlemleri alan polis, Nahda Hareketi'nin genel merkezi önünde nöbet tutmayı da sürdürüyor.

LİBYA'DAN TEPKİ

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in meclisin çalışmalarını dondurma ve başbakanı görevden alma kararlarına sert bir dille tepki gösterdi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başbakanı Halid el-Mişri, sosyal medya hesaplarından yapmış olduğu paylaşımda, ‘’Seçilmiş organlara yönelik darbeleri ve demokratik yolların feshedilmesini reddediyoruz.’’ dedi. 

Libya'da ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in yönetimi ele geçirmek için darbe girişiminde bulunmasını, ‘’14 Şubat 2014 Hafter darbesi’’ ifadesi ile anımsatan Libya Devlet Yüksek Konseyi Başbakanı Halid el-Mişri, Tunus'taki gelişmeyi bununla kıyaslayarak, ‘’25 Temmuz 2021 Kays darbesi’’ benzetmesinde bulunarak açıklamasının devamında ise ‘’Bu gece düne ne kadar benziyor.’’

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, sosyal medya hesabı Facebook'tan yayımladığı videolu mesajında, Said'in dün gece geç saatlerde aldığı kararlara dikkat çekerek, ''Bu gece yaşananlar bir darbe ve anayasa ihlalidir.'' ifadelerine yer verildi.

''Said, yemin ettiği anayasayı çiğnedi ve tüm yetkileri kendisine verdi ve kendisini yürütme organının başı (Başbakan) ve başyargıç olarak addetti'' açıklamasında bulunan Merzuki, darbe başarılı olursa ülkenin ekonomi ve sağlık açısından çok daha kötü bir duruma geleceği uyarısında bulundu. 

Merzuki açıklamalarında Cumhurbaşkanı Said'i, ''Tunus'un en büyük problem'' olarak belirtti. 

BİZ DE TÜRK HALKI GİBİ BU DARBEYİ BAŞARISIZLIĞA UĞRATABİLİRİZ

Diğer taraftan Merzuki, Al Arabi kanalına yaptığı açıklamada da Türkiye'de yaşanan darbe girişimine dikkat çekerek, Türk halkının bu girişimi başarısızlığa uğrattığını anımsattı.

Merzuki, ''Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi başarısızlığa uğratabiliriz. Türk halkı çok daha büyük bir darbe girişimini başarısızlıkla sonuçlandırdı.'' 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal