05.02.2021-09:40 (Son Güncelleme:05.02.2021-09:40)


1

Dünya genelinde 2 milyon 300 bine yakın kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında görülen mutasyonlara karşı aşıların etkinliği tartışılırken, İngiltere aşı bakanı yaklaşık 4 bin Kovid-19 varyantının bulunduğunu söyledi.



2

Tüm dünyanın merakla beklediği açıklama geldi. İngiltere aşı bakanı dünya genelinde yaklaşık 4 bin koronavirüs varyantının bulunduğunu duyurdu.



3

Bilim insanları, sürekli gelişen SARS-CoV-2 virüsünün aşının tetiklediği bağışıklıktan kurtulmayı öğrenmesinden endişe ediyor.



4

Şu anda esas endişe verici varyantlar İngiltere'de bulunan B.1.1.7; Güney Afrika'da ortaya çıkan B.1.351; ve Brezilya'dan P.1. Güney Afrika ve Brezilya varyantlarının her ikisi de virüs üzerindeki başak proteinini aşıların etkisini azaltacak duruma getirecek şekilde değiştiren E484K adlı bir mutasyon taşıyor. Fakat üst düzey hükümet yetkilileri, mevcut koronavirüs aşılarının hala işe yaradığı ve tamamen işlevsiz hale gelmeyeceği konusunda ısrarcı.



5

Varyanta karşı etkili olması için, aşı üreticileri, en iyi koruma biçimini sunmak amacıyla son derece spesifik olmaları gerektiğinden şu anda aşılarını güncellemek için çalışmalar yürüttüklerini söylüyor.



6

Sky News'e konuşan Nadhim Zahawi, 'Tüm üreticiler - Pfizer / BioNTech, Moderna, Oxford / AstraZeneca ve diğerleri - herhangi bir varyant için hazır olduğumuzdan emin olmak için aşılarını nasıl geliştirebileceklerini araştırıyorlar. En büyük genom dizileme endüstrisine - dünyanın genom dizileme endüstrisinin yaklaşık yüzde 50'si - sahibiz ve sonbahar veya sonrasında yanıt vermeye hazır olabilmek için tüm varyantların bir kütüphanesini tutuyoruz. Virüsün ortaya çıkarabileceği herhangi bir zorluğa karşı koymak ve bir sonraki aşıyı üretebilmek için çalışıyoruz. Böylece hem İngiltere'yi hem de tabii ki dünyanın geri kalanını da koruyabiliriz’ dedi.



7

Zahawi'nin yorumları, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps'in geçtiğimiz ay 12 bin farklı Kovid-19 mutasyonu olduğu iddiasını ortaya attıktan sonra geldi. Aşılar, Kovid-19’un mutasyona uğramış varyantlarıyla baş edebilmek amacıyla zamanla güncellenecek çünkü virüsü hedeflemek için belirli moleküller üretiyorlar.



8

Bağışıklık sisteminin, tek yol olmamakla birlikte, virüsleri ortadan kaldırmanın ana yollarından birinin antikor kullanmasıdır, fakat bunlar genellikle her virüsün kendisine özgüdür ve sıfırdan yapılmalıdır. Birinin aşılanması demek, virüsün bir bölümünün vücuda girmesi anlamını taşıyor. Bu sayede bağışıklık sistemi virüse karşı antikor oluşturup bunları depolar ve gelecekte gerçek, canlı virüsle temas etmesi halinde bunları kullanır.



9

Bakan Zahawi şu ifadeleri kullandı: 'Beklediğimiz iki veri setimiz var. Birisi, Halk Sağlığı'nın birinci kategoride oldukları için konut sakinlerini test ettikleri bakım evlerinde, diğeri ise ön saflarda çalışan sağlık çalışanlarında, diğer ülkelerden gelen kanıtlarla birleştirilen bu kanıt parçaları, umarız ki ölümlerde ve hastaneye kaldırılmada büyük bir azalma görmemizi sağlar ve ekonomiyi açmak için bize çok net bir yol haritası verir.’



10

Tüm dünyada salgında 2 milyon 300 bine yakın kişi yaşamını yitirdi. 105 milyonu aşkın kişi de virüse yakalanmış durumda. Yaklaşık 77 milyon kişide koronavirüse yakalandıktan sonra sağlığına kavuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR