Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Yıllık izinle ilgili çok önemli detay... Kim, ne kadar yıllık izin kullanabiliyor?

Çalışanların yakından ilgilendiği yıllık izin ile ilgili detaylar birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Aynı iş yerinde 1 yılını dolduran herkesin yıllık izni vardır. Yıllık ücretli izin süresi ne kadar? Çalışanların ne kadar izin kullanma hakkı var? Yıllık izin ne zaman kullanılır? Yıllık izin hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır

16.06.2022-11:15 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-11:15) Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Yıllık izinle ilgili çok önemli detay...  Kim, ne kadar yıllık izin kullanabiliyor?

Milyonlarca çalışanın kafasında oluşan soru işaretleri bu haber ile giderilecektir. Çalışanların yıllık izin konusu birçok tartışmaya neden olurken net kararlar belli oldu. Kimin ne kadar izni olup olmadığı artık belli. Kimin ne kadar yıllık izin hakkı var? Yıllık izin süresi ne kadar? Kimler yıllık izin kullanabilir? İşte detaylar...

Yaz aylarının gelmesiyle beraber çalışanlar yaz tatili planlarını yapmaya başladı. Fakat belirli süre içerisine sıkıştırılan tatiller için yeni düzenleme geldi. İşveren tarafından belirlenen izin tarihlerinin yanı sıra kaç gün kullanılacağı ise yasalar tarafından belirlenmektedir.

Yasalarda yer alan ve tartışmalara neden olan ''daha az izin verilemiyor'' ibaresi işverenin çalışana daha fazla izin verebileceğini göstermektedir. İşveren işçisine istediği takdirde 20 ya da 30 gün izin verebilmektedir.

Yıllık izin süreleri

Tam maaş ödenmesi gerekiyor

Konu hakkında açıklama yapan Faruk Erdem, inisiyatifin tamamen işverende olduğunun altını çizdi. Bu nedenle işveren tarafından verilen tatil günlerinin süresi arttırılabilir. Fakat bu sürenin arttırılması ya da aynı şekilde devam etse de izinler ücretli olarak belirlendi. Bu nedenle çalışanların izin zamanında maaşları tam yatırılmak zorundadır.

Kişilerin kullanabileceği izin tarihleri aynı iş yerinde ne zamandır çalışmasına bağlı olarak farklılık göstermektedir.

1-5 yılları arasında aynı iş yerinde çalışılması halinde 14 gün

5 yıldan fazla çalışma süresi olduğunda on beş yıla kadar 20 gün tatil süresi

15 yıldan fazla olarak aynı iş yerinde çalışılması durumunda ise 26 günden az yıllık izin verilmemesi gerekiyor.

Yıllık izin süreleri

Resmi tatile dikkat

Yıllık izin süresi içerisine denk gelen resmi tatiller ve hafta sonları da izine tabi tutulmaktadır. Bu nedenle 14 gün kullanılan iznin içerisinde 2 günlük haftalık izin tarihi de bulunmaktadır.

İzin parası ödeniyor

İzni kullanamayan ya da bir kısmı kalan çalışanlar diğer sene bu izinleri tekrar kullanabilecektir. Eğer bu durum mümkün olmazsa ve işten ayrılık olması halinde son ücreti maaşına eklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle ücret alınırken işten ayrılma esnasında işlemler tamamlanır. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal