Tüm çalışanları ilgilendiriyor: İşveren kusurlu sayılıyor

Hava durumunun mevsim normalleri üzerinde seyrettiği şu günlerde faaliyet gösteren iş yerlerinde makul sıcaklığı ayarlamayan işveren, sıcağa bağlı iş kazaları konusunda tek kusurlu kişi oluyor. İşte detaylar...

16.07.2023-09:18 - (Son Güncelleme: 16.07.2023-09:18)

Mevsim normallerinin üzerinde bir yaz döneminin yaşanması, iş verenlerin yükümlülüklerini bir kez daha gündeme getirdi. Bu süreçte iş verenlerin çalışanlarının sağlığını korumak için bazı önlemler alması gerekiyor. Aksi halde bir işçinin sıcaktan bayılması bile iş kazası sayılabilir ve iş veren kusurlu bulunur. Peki, İşverenlerin yükümlülükleri nelerdir? İşte ayrıntıları...

Geçen hafta başlayan ve gelecek hafta da devam edecek sıcak hava dalgası, insan sağlığını tehdit edebilecek boyutlarda.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün aktardığına göre, Meteorolojinin uyarıları özellikle zorunda olmayanların gün içerisinde dışarıda bulunmaması yönünde. Bu nedenle özellikle büyükşehirlerde çalışma süreleri ve koşullarına ilişkin bazı ek tedbirlerin alınması gerekebilir. İşverenler başta uzaktan çalışma olmak üzere bazı tedbirleri hayata geçirme yoluna gidebilir. Aksi taktirde sıcak çarpması ve bu nedenle oluşabilecek bayılma, yaralanma ve ölümlerin iş kazası olarak değerlendirilmesi mümkün olabileceği gibi işverenin aşırı sıcak konusunda işyerinde tedbir almaması kusurlu bulunmasına da neden olabilir. Bu nedenle işveren işyerlerinde 'sıcaktan korunma' önlemlerini önemsemeli.

İş Yeri Sıcaklık Düzenleme

Uzaktan çalışma seçeneği

Pek çok çalışanın işyerine ulaşım için toplu taşıma ve araç kullanımı sıcak havalarda sağlık açısından riskli olabilir. İşyerine ulaşım konusundaki risklerin önlenmesi amacıyla işverenler uzaktan çalışma formülünü devreye sokabilir. İşverenler işçileri ile anlaşarak önümüzdeki haftadan itibaren ağustos sonuna kadar uzaktan çalışmaya geçişi koordine edebilirler. Sıcak hava dalgası nedeniyle çalışanların uzaktan çalışmaya geçmesi için bir protokol yapılması, uzaktan çalışmanın ne kadar süreceği ve bu sürede yemek, yol gibi yardımların nasıl ödeneceği konusunun düzenlenmesi gerekiyor. Uzaktan çalışacak işçiye yemek yardımının ödemesi sürmeli, ancak yol yardımı verilmeyeceği için yol yardımı ödemesi çalışma biçimine göre internet ve diğer zorunlu giderler için kullanılabilir.

Dışarıda görevli için tedbir

Uzaktan çalışma, ofis ortamında çalışan işçiler için hayata geçirilebilecek bir tedbir. Ancak örneğin açık havada çalışmak zorunda olan bir güvenlik görevlisinin de mutlaka güneşin olumsuz etkilerinden korunması için şemsiye, gölgelik, şapka gibi ekipman tedbirine ihtiyacı var. Ayrıca gün içerisinde zorunlu olmadıkça 11.00 ila 15.00 arasında devriye görevi yaptırılmaması ve açık havada bulunulmamasının sağlanması gibi düzenlemeler de gündeme gelebilir.

Mesai saati değişikliği

Önümüzdeki hafta ve sonrasında belirli bir süre işyerinde çalışma süreleri konusunda radikal değişiklikler de yapılabilir. Örneğin çalışma sürelerinin mutlaka sabah 09.00 akşam 18.00 olması gerekmiyorsa 16.00–24.00 vardiyası hayata geçirilerek sıcak saatlerde dışarıda olma sorununun önüne geçilebilir. Kısa süreli yapılabilecek bu değişiklik için işçilerin onay vermesi yeterli olacaktır.

Yemek konusuna dikkat

Sıcak havanın ikinci bir etkisi de besin zehirlenmeleri ve mide rahatsızlıklarında artış. Soğuk zincirin bozulması ya da lojistikte yaşanan sorunlar nedeniyle işyerlerinde yemek hizmetinin sunulması da risk teşkil edebiliyor. Bu nedenle uzaktan çalışmaya geçişle birlikte işyerlerinde yemek sunulmasının da belirli bir süre sınırlandırılması veya çalışanlara yemek kartları verilmesi yerinde olacaktır. Diğer yandan bu süreçte işyerinde yemek verilmeye devam edilmesi zorunlu ise yemek menüleri oluşturulurken aşırı sıcaklara uygun yemeklerin diyetisyen onayıyla belirlenmesi yerinde olacaktır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal