01.02.2020-16:11 (Son Güncelleme:05.05.2024-14:04)


1

Sivilce, ergenlikte tanıştığımız, yetişkinlik hayatımızda da sık sık karşılaştığımız problemdir.Cildin sebum ve keratin üretimi, bakteriler, hormonlar, siyah noktalar ve akneye en çok sebep olan. Tüm bunların yanı sıra, güncel çalışmalar beslenme düzenimizle cildimizde oluşan sivilceler arasında doğrudan bağlantı olduğunu ortaya koyuyor.



2

İşlenmiş tahıllar ve şeker

İşlenmiş tahıllar ve şeker

• Ekmek, kraker, kahvaltı gevreği, beyaz unla yapılan tatlılar • Beyaz unla yapılan makarna • Beyaz pirinç ve pirinç bazlı noodle • Gazlı içecekler, şekerli içecekler • Mısır şurubu, akçaağaç şurubu, bal sıvı tatlandırıcılar Bu gıdaların sivilce yapan yiyecekler arasında olmasının nedeni, işlenmiş gıdaların kan şekeri ve insülin seviyelerini etkilemesiyle açıklanıyor. İşlenmiş karbonhidratlar hızla kana karışıp, kan şekerini ve insülin seviyesini yükseltiyor. İnsülin seviyesinin yükselmesi, cilt hücrelerinin daha hızlı büyümesine neden olan sebum üretimini artırıyor. Bu durum, cildin sivilce üretmesine yol açıyor.



3

Süt ürünleri

Süt ürünleri

Ergenlik çağındaki gençler üzerinde yapılan çalışmalar, süt ürünü tüketimi ile sivilce arasında bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. Sütün insülin seviyesini yükseltmesi, akne oluşumunun nedeni olarak açıklanıyor



4

Fast food

Fast food

Batı stili kalorili, yağlı ve işlenmiş karbonhidratlı beslenme düzeni ile sivilce oluşumu arasında güçlü bir bağlantı bulunuyor. Hamburger, kızarmış tavuk, sosisli sandviç, patates kızartması ve kola gibi gıdalar, en çok sivilce yapan yiyecekler arasında bulunuyor.



5

Çikolata

Çikolata

Yapılan bir çalışma, günde iki kez bitter çikolata yiyen kişilerin, sadece iki hafta içerisinde sivilce problemi yaşadığını ortaya koyuyor. Çikolatanın sivilceyi nasıl artırdığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, çikolata yemenin bağışıklık sisteminde sivilceye yol açan bakterileri çoğalttığı vurgulanıyor. Bu alanda yapılan tüm araştırmalar, çikolata ile akne arasında bir bağlantı bulunduğunu destekliyor.



6

Hayvansal gıdalar

Hayvansal gıdalar

Günümüzde hayvansal gıda endüstrisi, et üretimini artırmak adına yüksek miktarda büyüme hormonu kullanıyor. Et ürünleri tükettiğimizde sistemimize giren bu hormonlar, vücudumuzda da hormon dengesizliği yaşanmasına neden oluyor. Bu hormonal dengesizlikler, cildin sivilce üretmesine yol açıyor. Etlerin yanı sıra, süt ürünlerinin üretiminde de aynı yöntemler uygulanıyor. Bu durum, protein kaynaklarımızın sivilce yapan yiyecekler arasında yer almasına neden oluyor. Bu nedenle hayvansal gıda tüketiminde organik ürünlere yönelmek son derece önemlidir.



7

Kuruyemişler

Kuruyemişler

Kuruyemişlerin içerdiği yüksek miktarda omega-6 yağ asidi, cildin sivilce üretimini teşvik ediyor. Bununla birlikte, kuruyemişlerin içerdiği antioksidanlar, vitaminler ve mineraller nedeniyle, onları tam olarak beslenme düzenimizden çıkarmanız doğru değil. Bunun yerine en çok omega-6 yağ asidi içeren ceviz, çam fıstığı, badem ve Brezilya fındığını azaltmanız daha sağlıklı olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR