TÜDEF'ten Haksız Fiyat Artışı Uygulayanlara Ticaret Yasağı Teklifi

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Koçal, "Haksız fiyat artışı yaptıkları kesinleşen firmalar için ticari sabıka sicili tutulması ve belirli süre bunların ticaretten men edilmesi gibi önlemler de getirilmeli." diye konuştu.

26.03.2020-13:52 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-13:40) TÜDEF'ten Haksız Fiyat Artışı Uygulayanlara Ticaret Yasağı Teklifi
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Koçal, "Haksız fiyat artışı yaptıkları kesinleşen firmalar için ticari sabıka sicili tutulması ve belirli süre bunların ticaretten men edilmesi gibi önlemler de getirilmeli." diye konuştu.

TÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal, coronavirüs salgını sebebiyle ürünlerde haksız fiyat artışı uygulayan firmaların belirli müddet ticaretten men edilmesini teklif etti.

Koçal, coronavirüs sebebiyle tüketicilerin zarar almaması için alınabilecek önlemlerle değerlendirmeler yaptı.

Gıda, temizlik ile sterilizasyon ürünlerinin maliyetlerinde herhangi bir farklılık olmamasına karşın bir takım şirketlerin salgını fırsat görerek aşırı fiyat artışlarına gittiklerine dair tüketicilerden yoğun şikayetler geldiğini belirten Koçal, "Başkalarının da ihtiyaçlarını düşünerek, paniğe kapılmadan, stok yapma ihtiyacı duymadan, bilinçli davranarak, normal ihtiyaç kadar alışveriş yapmalıyız ki bu fırsatçılara gün doğmasın." diye konuştu.

Yüksek fiyatla ürün satanların belirlenmesinde tüketiciye de üstüne görev düştüğünü anımsatan Koçal, bu şirketlerin, tağşiş gıda üreten ve satanlar gibi kamuoyuyla paylaşılmasının doğru bir hareket olacağını belirtti.

ALO 175 ŞİKAYET HAKKI

Koçal, tüketiciye verilen mal ya da hizmetin satış fiyatında haklı bir koşul olmadan artış yapmanın, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğindeki "Aldatıcı Ticari Uygulamalar" kapsamında olduğunu hatırlatarak, "Yoğun talepten dolayı maliyetlerinde herhangi bir artış olmamasına rağmen fiyat yükselten fırsatçılar hakkında Ticaret Bakanlığı gerekli incelemeleri yaparak bu nedenle cezai işlem uygulamaktadır. Tüketici, sürekli aldığı ürünlerde aşırı fiyat artışı olduğunu fark ettiğinde ya da tespit ettiğinde, ürünün resmini çekerek Ticaret Bakanlığının Alo 175 hattı veya Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulaması üzerinden şikayette bulunabilir." ifadesini kullandı.

YÜKSEK FİYATLA ÜRÜN SATANLARIN İFŞASI ÖNEMLİ

Koçal, tüketicinin konu olan şirketleri ve ürünleri öğrenmesinin yararlı olacağına vurgu yaparak, "Tüketiciler, fahiş fiyat gördükleri ürünü satan mağaza ve marketlerden başka ürün almayarak, yine o ürünü imal eden firmaların diğer ürünlerini de almayarak, örgütlü bir şekilde tüketimden gelen gücünü kullanabilirler. Bu nedenle bu tür firmaların ifşası önemlidir." diye konuştu.

Bu hususta esnaf ve ticaret odalarının da devreye girmesinin önemine işaret eden Koçal, ifalerini şu sözlerle sürdürdü:

"Haksız fiyat artışı yaptıkları kesinleşenler için ticari sabıka sicili tutulması ve bu firmaların belirli süre ticaretten men edilmesi gibi önlemler de getirilmeli. Çünkü yaptıkları bir suçtur ve bu suçun da para cezası dışında bir yaptırımı da olmalıdır."
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal