TÜBİTAK’ın ilaç tesisi üretime hazır: Kanser ilaçları üzerinde çalışılacak

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) biyoteknolojik ilaç ve aşı ürünlerinin pilot ölçekte üretilmesi için kurulan Medikal Biyoteknoloji Araştırma Merkezi (MEDİBİYO) tesisi, üretim aşamasına ulaştı. Gebze’de bulunan tesisi kanser ilaçları üzerine de çalışmalar yürütecek.

05.04.2023-11:45 - (Son Güncelleme: 05.04.2023-16:50)

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Yaşam Bilimleri birimi, bilhassa biyokimya, moleküler biyoloji gibi temel alanlardaki bilgi birikimini, aşı, ilaç, hastalık tanı ve tedavisi gibi pek çok uygulama alanında araştırmalara imza atacak. Son dönemlerde biyoteknoljik ilaç geliştirme ve üretimine ilişkin faaliyetlere ağırlık verildi. Bu doğrultuda ilaç sektöründe ortak olarak hücreden ilaca ilk biyobenzer ilaç projesi geçen yıl bitirildi. Şimdi ise TÜBİTAK MAM Gebze Kampüsü'nde, Türkiye’deki pek çok sanayi kuruluşuna destek amaçlı biyoteknolojik ilaç ve aşı ürünlerinin İyi Üretim Uygulamaları (GMP) koşullarına uygun, pilot ölçekte üretim kapasitesine sahip Medikal Biyoteknoloji Araştırma Merkezi (MEDİBİYO) tesisi faaliyete hazır hale getirildi.

Sektörün talebi doğrultusunda 

Akşam’da yer alan habere göre, biyoteknolojik ilaç üretimin amacıyla sektöre hizmet vermesi amaçlanan tesiste üretime, endüstirinin ve ilaç firmalarının istekleri doğrultusunda geçilecek. Türkiye’de pilot ölçekte biyoteknolojik ilaç ve aşı geliştirme üretim, , test, kalite kontrol ve klinik öncesi araştırmaların tamamen yerli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilecek yüksek teknolojili bir yer kurulması amacıyla hayata geçirilen merkezin, biyofarmasötiklerin araştırma ve endüstriyel üretim süreçleri arasında bir köprü oluşturması hedefleniyor.

Kanser ilaçları araştırılacak

Kanser tedavisi

MEDİBİYO'da, kanser tedavisine yönelik ilaçlar üzerine de çalışmalar yapılacak. Biyobelirteç temelli akciğer kanseri erken tanı ve taramayla ilaç tarama çalışmaları için 3 boyutlu akciğer kanseri modelinin geliştirilmesi de hedefleniyor. Kemik onarımında hücresel tedaviye dayalı modifiye doku mühendisliği stratejileri, nanopartikül tabanlı moleküler hedefli kolon ve akciğer kanseri tedavisi, kolon kanseri tedavisinde hedeflendirilmiş gen ve ilaç taşıyıcısı yeni dendritik nanoyapıların geliştirilmesi, kanama durdurucu ürünler ve doku yapıştırıcı ürünlerin geliştirilmesi gibi moleküler biyoloji, kimya ve malzemenin kesişimi gibi birçok alanda projeler de devam ediyor.

Üç boyutlu biyoyazıcı

TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri, medikal biyoteknoloji alanında araştırmalar gerçekleştiriyor.Üç boyutlu biyoyazıcı teknolojisiyle kişiye özgü yara örtüsü üretimi, solid tümörlerdeki tanı ve tedaviye yönelik teranostik moleküllerin geliştirilmesi, Kovid-19 ve CD19 hedefli CAR-T hücre tedavi sistemi geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor.

Biyoteknoloji alanında uluslararası anlaşma

TÜBİTAK, Türkiye'nin biyoteknoloji alanında uluslararası olarak görünürlüğüne katkıda bulunacak yeni Uluslararası Genetik Mühendisliği ve Biyoteknolji Merkezi'nin kurulması için Güney Afrika, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Asya'daki 60'tan fazla ülkenin oluşturduğu konsorsiyumla oluşturulmuş Uluslararası Genetik Mühendisliği ve Teknoloji Merkezi (ICGEB) ile gerekli tüm anlaşmaları yaparak, ön çalışmalara başladı. Merkez, TÜBİTAK MAM bünyesinde çalışmalarını gerçekleştirecek. Bu merkez İtalya, Güney Afrika, Hindistan ve Çin'den sonra dünyada Doğu Avrupa ve Orta Doğu bölgesindeki biyoteknoloji ekosistemi için aşı, ilaç gibi kritik araştırma konularında öncül merkez olmayı hedefliyor.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal