Trump'ın Açıkladığı Türkiye'ye Uygulanacak ABD Yaptırımlarında Neler Var ?

Barış Pınarı Harekatı'na karşı çıkan ABD Başkanı Trump, Türkiye'ye yönelik bazı yaptırımların uygulanacağını açıkladı. Peki ABD'nin Türkiye'ye uygulamak istediği yaptırım listesinde neler var ? Türkiye bu yaptırımlardan nasıl etkilenir? Detayları haberimizde derledik...

15.10.2019-12:48 - (Son Güncelleme: 15.10.2019-17:38)

Türkiye'nin suriye'nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorunu ortadan kaldırmak ve bölgede barış ve huzuru tahsis etmek için başlattığı Barış Pınarı Harekatı 7'nci gününde kararlılıkla sürdürülüyor.

Yapılan operasyonlar sonuç getirirken ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı çelişkili açıklamalar dünya kamuoyu tarafından yakından takip edilirken, ABD, Türkiye'ye bir dizi ekonomik yaptırım uygulanacağını açıkladı.

TRUMP TEHDİTLER SAVURDU: BÜYÜK YAPTIRIMLAR GELİYOR

Trump, "Fox and Friends programındaki Brian Kilmeade her şeyi yanlış anladı. Biz 200 yıldır birbirleriyle savaşı sürdüren iki grup arasındaki savaşa girmeyeceğiz. Avrupa'nın kendi DAEŞ mahkumlarını alma şansı vardı ama bedelini ödemek istemediler. "Bırakalım ABD ödesin" dediler. Kürtler bazılarını (DAEŞ'lileri) bizi işin içine dahil etmek için serbest bırakıyor olabilir. Çoğu geldikler Türkiye ve Avrupa ülkeleri tarafından kolayca yakalanabilirler, ama hızlı hareket etmeliler. Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor. İnsanlar gerçekten NATO üyesi Türkiye ile savaşa girmemiz gerektiğini mi düşünüyor? Sonu gelmeyen savaşlar bitecek!" ifadelerini kullandı.

ABD YAPTIRIMLARININ DETAYLARI BELLİ OLDU

Trump'ın yaptığı yazılı açıklamada, kısa bir süre içerisinde mevcut ve eski hükümet yetkilileri ile Suriye'nin kuzeydoğusunda "istikrarsızlaştırıcı eylemlere katkıda bulunan kişilere" yaptırım uygulanmasını öngören bir Başkanlık Kararnamesi yayımlayacağını bildirdi.

Trump'ın açıklamasından kısa bir süre sonra Başkanlık Kararnamesi ABD Hazine Bakanlığı'nın sitesinden paylaşıldı. ABD Hazine Bakanlığı, yaptırımlara tabi olan üç kişinin Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğunu duyurdu.

Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı da yaptırım listesine eklendi.

Trump açıklamasında ticaret konusunda bazı düzenlemelerin ise hemen yürürlüğe gireceğini dile getirdi.

TİCARET ANLAŞMASI DURDURULACAK

Trump, "Aynı şekilde, çelik için gümrük vergisi Mayıs ayı öncesindeki düzeyi olan yüzde 50'ye yükseltilecek. ABD, Türkiye ile 100 milyar dolarlık bir ticaret anlaşması yapılmasına ilişkin Ticaret Bakanlığı öncülüğünde yürütülen görüşmeleri de vakit geçirmeksizin durduracak" açıklamasında bulundu.

Trump, yayımlayacağı Başkanlık Kararnamesi'nin ABD'nin "ciddi insan hakları ihlallerinde bulunan, ateşkesin uygulanmasına engel olan, yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesini engelleyen, mültecileri zorla geri gönderen veya Suriye'de barış, güvenlik veya istikrara tehdit oluşturan" kişilere yönelik ek ve güçlü yaptırımlar uygulamasını da mümkün kılacağını kaydetti.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal