Trump'a 'Habis Narsisizm' Teşhisi Konuldu!

'Uygunsuz' isimli belgeselde açıklama yapan psikolog ve psikiyatristler ABD Başkanı Donald Trump'a 'habis narsizm' teşhisi koydu.

01.09.2020-15:17 - (Son Güncelleme: 01.09.2020-15:55) Trump'a 'Habis Narsisizm' Teşhisi Konuldu!

ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için rekabet tırmanırken profesyonel psikoloji uzmanlarının ifadelerinin yer aldığı bir belgeselde ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili 'habis narsist' teşhisi koydu.

İnternet platformları üzerinden yayınlanmaya başlanan 'Uygunsuz: Donald Trump'ın Psikolojisi' (Unfit: The Psychology of Donald Trump) isimli belgeselin siyasi hedefi olmadığı öne sürülürken, belgeselde değerlendirmelerde bulunan farklı psikolog ile psikiyatristler Amerikan toplumunu Trump'ın ruhsal hali ile ilgili bilgilendirmenin tıbbi bir sorumlulukları getirdiğini öne sürüyor.

AFP'ye açıklama yapan Psikolog John Gartner'a göre Trump en zararlı kişilik çeşidi olan 'habis narsizm'in en kritik dört belirtisine sahip: Paranoya, narsizm, antisosyal kişilik bozukluğu ile sadizm.

'HİTLER, STALİN VE MUSSOLİNİ DE BU RUHSAL BOZUKLUĞA SAHİPTİ'

'Bu tipte liderlerin, tarihin birçok noktasında ortaya çıktığını ve neredeyse her zaman büyük zarar verdiklerini görüyoruz. Hitler, Stalin ve Mussolini de bu ruhsal bozukluğa sahipti. Bu tipte liderlerin Amerika'da olmasına alışık değiliz.'

Fakat filmin esas önermesinin savunduğu şekilde uzaktan kamuya mal olmuş bir şahsa profesyonel tıbbı teşhis koymak tartışmaları beraberinde getirecek bir husus.

Zira 1964 senesindeki başkanlık yarışında Cumhuriyetçi aday Barry Goldwater zihinsel sağlığı ile ilgili aleyhte bir psikiyatrik inceleme paylaşan bir dergiye dava açmış ve bu davayı kazanmıştı.

Zamanın psikiyatri camiası bir şahıs ile ilgili özel görüşme gerçekleştirilmeden profesyonel teşhis yapılmasının etiğe uygun olmadığını belirtmişti.

Fakat Gartner'a göre gözleme dayanan teşhisin Freudyen psikoanaliz karşısındaki yükselişi ile Donald Trump'ın hareketleri ile ilgili oldukça kamuya açık bilgi olması sebebiyle bu tutum demode.

Belgeselde şahıs ve doktor arasında gizli kalması gereken değerlendirmelerin böyle açıklanması da bir başka etik kural ile açıklanıyor ve 'Bir hastanın ruhsal bozukluğu diğer insanları tehlikeye atacak boyuttaysa sağlık profesyonellerinin bunu açıklaması gerekir' kuralına atıfta bulunuyor. Hal böyle olunca tehlikede olan diğer insanların Amerika halkının olduğunun altı çiziliyor.

'SADECE HİTLER İLE AYNI TANIYA SAHİP'

Gartner 'Trump, Hitler kadar kötü veya Hitler'e eşit demek değil bu. Sadece Hitler ile aynı tanıya sahip' diye konuştu. 

Başkan görevine seçildiğinden bu güne muhaliflerince Donald Trump'a çeşitli teşhisler konulması sürekli karşılaşılan bir durum. Kısa bir zaman önce Donald Trump'ın psikolog yeğeni de amcası ile ilgili yazdığı kitapta onu 'yalancı' olarak tanımlamış, Trump'la beraber 1987'de 'Gökdelen İmparatoru Genç Milyarder Trump: İş Bitirme Sanatı' isimli kitabı kaleme alan Tony Schwartz da kitabın isminin 'Sosyopat' olarak değiştirilmesi gerektiğini belirtmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal