Trump Pozitif Biden Negatif

ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump'ın Kovid-19 yakalanmasının ardından, hastalığın seçim sürecine yansımaları ne olacak?

03.10.2020-11:30 - (Son Güncelleme: 03.10.2020-11:24) Trump Pozitif Biden Negatif

Haber365 Özel Haber/ Hasan Birgül

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump'ın  koronavirüse yakalanmasından sonra ABD yönetiminde sürecin nasıl işleyeceği, hastalığın seçim sürecine etkisinin ne olacağı ve Trump'ın durumunun kötüye gitmesi durumunda neler yaşanabileceği soruları  ABD ve Dünya gündemine oturdu.

Twitter paylaşımında,  First Lady ve benim Kovid-19 testimiz pozitif çıktı. Karantina ve tedavi sürecine hemen başlayacağız. Bu süreci beraberce atlatacağız. ifadeleriyle koronavirüse yakalandığını sosyal medyasından açıkladı.

TEST POZİTİF ÇIKTI SEÇİME NE OLACAK?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin  yayımladığı kaidelere göre, Kovid-19 testi pozitif çıkan Trump çiftinin kendilerini en az 14 gün süreyle izole etmesi gerekmektedir.

Beyaz Saray'daki Başkanlık konutlarında karantinaya giren Trump çiftinin yanında sürekli özel doktorları bulunmaktadır. Beyaz Saray Doktoru Sean Hanley, Trump'ın karantina sürecinde işlerini evden süreceğini basın mensuplarına aktardı.

Kurallar gereği Trump ve  First Lady , evdeki ailesi ve çalışanlar ile görüşmemesi ve ortak eşya kullanmaması da gerekmektedir.

Fakat ilerleyen zamanlar da Kovid-19 testi negatif çıkarsa karantinadan çıkabilir.

3 Kasım seçimlerine 1 ay kala Trump'ın Kovid-19'a yakalanması, seçim sürecine ilişkin bazı belirsizlikleri ve soru işaretlerinide beraberinde getirdi. Florida'da yapacağı seçim çalışması iptal edildi. ABD Başkanı'nın ilerleyen günlerdeki seçim çalışmalarını katılması imkansız olarak gözüküyor.Çalışmayı Başkan Yardımcısı Mike Pence'in yapacağı Washington kulislerinde konuşuluyor. Joe Biden ile 15 Ekim'de Miami'de yapacağı canlı yayın tartışmasına katılıp katılmayacağı da belli değil. Tartışmanın iptal edilmesi olasılıklar arasında duruyor.

WASHİNGTON SÖYLENTİLERİ

Beyaz Saray yetkilileri, Trump'ın şimdilik iyi olduğunu belirtiler. Görevinin başında olduğunu belirtse de, Amerikan medyasında  sorulan sorulardan birisi de dikkat çekti,

Trump'ın durumu ağırlaşırsa ne olacak? sorusu kamuoyunu meşgul ediyor.

ABD Anayasasının 25. ek maddesinde, ülkenin başkanının görevini yerine getiremeyecek bir sağlık sorunu yaşadığında ne yapılması gerektiğine dair, Başkan, Senato ve Temsilciler Meclisi yönetimine, yazılı bir şekilde görevini yerine getiremeyeceğini bildirirse, aksini bildirene kadar başkanın görevini Başkan Vekili sıfatıyla, Başkan Yardımcısı  Mike Pence yürütücek.

 Kovid-19 bağlamında risk grubunda olan74 yaşındaki ABD Başkanı Trump, bir şekilde görevini yerine getiremeyeceğini Kongreye bildirirse, bu durumda Başkan Yardımcısı Pence'in, Başkan Vekili görevine gelmesi ve Trump'ın görevini yürütmesi biliniyor.

Pence'in de bu görevi sürdüremeyeceği bir senaryoda ise yasaya göre, başkanlığa vekalet edecek isim olarak Temsilciler Meclisi Başkanı olan kişinin Nancy Pelosi 'nin adı geçiyor.

3 Kasım'daki seçimlerden önce görevini sürdürememesi halinde  en kötü senaryo yaşamını yitirmesi durumu Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi 'RNC' başkanlık için yeni bir aday belirleme hakkına sahip olacak.

RNC'nin 168 üyesi partinin yeni adayını belirleyebilir, ancak şu anda Trump'ın saf dışı kalması durumunda partinin yerine Trump'ın başkan yardımcısı Mike Pence'i aday göstermesi en kuvvetli olasılık olarak kulislerde konuşuluyor.

Fakat seçime kısa bir süre kaldığı düşünülürse, ön seçim sürecini halihazırda başlatmış ya da seçmenlerin adresine oy pusulalarını göndermiş birçok eyalette, oy pusulaların üzerinden Trump'ın ismini kaldırmak mümkün değil.

Sonuç olarak Trump için kullanılan oyların da Cumhuriyetçi Parti'nin göstereceği yeni adayın hanesine yazılması söz konusu olabilir.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal