TRT bandrol ve katkı payı nedir? TRT bandrol ve katkı payı hangi ürünlerde var?

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) bandrol ücretlerine adir karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, TRT bandrol ve katkı payı ne oluyor? Hangi ürünler TRT bandrol ve katkı payına dahil? Detaylar haberimizde...

26.05.2022-16:33 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-16:33) TRT bandrol ve katkı payı nedir? TRT bandrol ve katkı payı hangi ürünlerde var?

Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın imzasıyla onaylanan TRT bandrol ücretlerine dair yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan yeni kararla birlikte TRT bandrol ücretlerine dair detaylar merak edildi. Peki, TRT bandrol ve katkı payı ne oluyor, hangi ürünlerde vardır?

TRT bandrol ne oluyor?

Bandrol Mükellefi:

3093 sayılı Kanunun 4/a maddesi uyarınca bandrole tabi cihazları imal ya da ithal edenler bandrol mükellefidir.

Bandrol olan ürünler:

3093 sayılı Kanun gereğince kanun içerisinde belirtilmiş olan cihazlara bandrol ücret ödemesi yapılması ve bandrol alınması zorunlu kılınmıştır.

Konuyla ilgili güncel liste 2017/10628 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 2018/11461 sayılı Bakanlar Kurulu Kararlarıyla belirlendi.

Bandrol ücretinin matrahı:

3093 sayılı Kanunun 4/a maddesi gereğince bandrol ücretinin matrahı; ithalatta, Gümrük Giriş Beyannamesindeki ÖTV'nin haricinde KDV, imalattaysa satış faturasında ki ÖTV'nin dışında KDV matrahıdır.

Bandrol ücret oranları:

Bandrol ücret oranları 2017/10628 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 2018/11461 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlendi.

Bandrol ücreti ödemesi;

İthalatta bandrol ücreti, teminat mektubu karşılığı ile bandrol almış olanlar dışında gümrük idareleri tarafından tahsil edilir. 3093 sayılı Kanunun 5/g maddesince teminat mektubunun karşılığında bandrol alımı yapan ithalatçı firmalarsa 1 ay içinde satmış oldukları cihazlardan 4. maddenin (a) bendi dahilinde tahsil etmiş oldukları ücretleri maksimum müteakip 3. ayın sonuna dek bir beyannameyle bildirip aynı süre içinde ödemekle yükümlü tutulurlar.

Bandrolde tabi cihaz imalatı yapan firmalar satış öncesinde alınması gereken bandrollerinin ödemesini peşin yapmaları durumunda, söz konusu bedeli satışı müteakip 3. ayın 10'una dek verilmesi gereken satış bildiriminde belirtilmiş olan ücretten mahsup ederek, hesaplamalar arasında fark olması halinde ilave bandrol ücretlerini aynı sürede ödemek zorundalar. Teminat mektubu karşılığında bandrol almış olan imalatçı firmalarsa 1 ay içinde satmış oldukları cihazlardan 4. maddenin (a) bendi doğrultusunda tahsil etmiş oldukları bandrol ücretlerini maksimum müteakip 3. ayın 10'una dek bir beyannameyle bildirim yaparak aynı süre içinde ödemek zorundadırlar.

 trt bandrol

İdari para cezası uygulanan durumlar

a) Bandrolsüz Satış Durumunda Uygulanacak İdari Para Cezası:

3093 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinde; "Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen cihazları imal edenler satıştan önce; ithal edenler ise serbest dolaşıma girişinde bandrol veya etiket almaya mecburdur." hükmü verilmiştir.

3093 sayılı Kanunda belirtilen cihazlar için yukarıda belirtilen maddeye göre alınması zorunlu olan bandrollerin alınmayarak söz konusu cihazları bandrol ya da etiket olmadan satışa sunan imalatçı ya da ithalatçıya Kurum tarafınca bandrolsüz ya da etiketsiz satılan ya da satışa arz edilen her cihaz için hesaplanan bandrol ücretinin 2 katı kadar idari para cezası uygulanır.

b) Bilgi ve Belge verilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezası

Kurum tarafınca talep edilen bilgi ile belgelerin belirtilen süre içinde Kurumumuza gönderilmemesi durumunda 3093 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (f) fıkrası uyarınca 5.000 Türk lirasına kadar idari para cezası verilmekte olup bu tutar her yıl için belirlenen yeniden değerlendirme oranında arttırılmaktadır.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal