Trafik sigortası ve kasko sigortası araba alınca hemen yaptırılır mı?

Yeni bir araç satın alırken aklınızda yaptıracağınız araç sigorta ücretleri, sigorta ve kaskonun ne zaman yaptırılacağı gibi konuları merak edebilirsiniz. Bizde trafik sigortası ve kasko sigortası araba alınca hemen yaptırılır mı? sorusunun cevabını sizler için araştırdık. İşte detaylar...

31.01.2023-15:39 - (Son Güncelleme: 31.01.2023-15:39) Trafik sigortası ve kasko sigortası araba alınca hemen yaptırılır mı?

Araçlarda kaza gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan masraflara karşı trafik sigortası ve kaskodan yararlanılır. İster sıfır araç ister ikinci el olsun, bir araç satın aldığınızda zorunlu trafik sigortasının belirli bir süre içerisinde yapılması gerekir. Konu hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilir, yeni aracınızın sigortalarını ne kadar süre içerisinde yaptırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Trafik sigortası ve kasko nedir?

Yeni bir aracın sigortalarının hemen yaptırılması gerekip gerekmediği konusuna geçmeden önce kasko ve trafik sigortasının neler olduğunu ve ne işe yaradıklarını kısaca inceleyelim. Trafiğe çıkan araçlar için yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası kazalarda karşı tarafta oluşan zararlara yönelik bir sigortadır. Kasko ise sigortalının aracında kaza, yangın ve hırsızlık gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan masrafları karşılayan bir sigorta türüdür. Bunun yanı sıra kaskonun kapsamı ek teminatlar ile genişletilebilir.

Trafik sigortası ve kasko zorunlu mudur?

Kasko zorunlu bir sigorta çeşidi değildir. Sigortalının aracında oluşan çeşitli hasarların masraflarını karşılayan bu sigorta isteğe bağlı olarak yapılır. Ancak beklenmedik pek çok masrafa karşı bir önlem olan bu sigortayı yaptırmak bütçenizi bu anlamda güvence altına almanız açısından akıllıca bir seçim olabilir. Kaskonun aksine trafik sigortası trafiğe çıkan her araç için yaptırılması zorunlu bir sigortadır. Kaza durumunda karşı tarafın zararlarını belirli sınırlamalara bağlı kalarak karşılayan bu zorunlu sigortayı yaptırmamanın cezası vardır.

Zorunlu trafik sigortası ne zaman yapılır?

Trafiğe çıkan her araç için zorunlu olan trafik sigortasının yaptırılmaması trafik cezası alınmasına neden olur. Buna ek olarak bu sigortanın alınması veya yenilenmesi geç yapıldığı takdirde gecikme faizi uygulanır. Dolayısıyla yeni bir araç satın aldığınızda zorunlu trafik sigortasını zamanında yaptırmayı unutmamalısınız. Sıfır araç satın aldığınızda aracınızın trafik sigortasını alım işlemleriyle beraber yaptırmalısınız. İkinci el araçlarda ise satışın gerçekleşmesinin ardından bu sigortayı yaptırmak için 15 günlük süreniz bulunur. Bunun için farklı sigorta teklif seçenekleri arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Ayrıca trafik sigortasını her sene düzenli olarak yenilemeniz gerektiğini de unutmayın.

Kasko ne zaman yapılır?

Zorunlu trafik sigortasının aksine kasko yaptırmak zorunlu değildir ve isteğe bağlıdır. Dolayısıyla yeni bir araç satın aldıktan sonra kaskoyu hemen yaptırma zorunluluğu yoktur. Yani kasko yaptırmak için belirli bir süre sınırlaması bulunmaz. Ancak kasko yaptırmak kaza ve hırsızlık gibi bazı durumlarda olası masraflara karşı bir önlem olduğundan yaptırılması akıllıca bir seçenek olabilir. Genellikle kasko poliçe süreleri 1 yıldır ve kullanıma devam için yenilenebilir. Kaskonun zamanında yenilenmemesi durumunda hasarsızlık indirimi bozulabilir.

Araç aldıktan sonra sigorta süresi ne kadar?

İster sıfır ister ikinci el olsun, yeni bir araç aldığınızda kaskosunu dilediğiniz zamanda yaptırabilirsiniz. Ancak konu zorunlu trafik sigortası olduğunda bu konuda süre sınırı bulunur. Sıfır araçlarda trafik sigortasının satın almayla birlikte yaptırılması gerekir. İkinci el araç alırken ise trafik sigortasının 15 günlük bir geçerli kalma süresi mevcuttur.

Kasko ve trafik sigortası fiyatları

Yeni bir araç satın alınca aracınızın sigortasını yaptırmak için farklı fiyat tekliflerini gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Bunun için Sigortam.net ile farklı sigorta teklif seçeneklerine göz atabilirsiniz. Daha sonra araç sigorta ücretleri arasından sizin için en uygun olduğunu düşündüğünüz seçeneği tercih edebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortasının yanı sıra kasko fiyatları da online platformlar üzerinden veya doğrudan sigorta şirketlerine başvurarak inceleyebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal