Tosuncuk Lakaplı Mehmet Aydın Tutuklandı

2 seneden fazla süren firari olan Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın, 3 bin 762 kişinin mağdur olduğu davada 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapis istemi ile yargılanıyor.

07.07.2021-17:28 - (Son Güncelleme: 07.07.2021-18:38) Tosuncuk Lakaplı Mehmet Aydın Tutuklandı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği talimat ile 3 Temmuz'da İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınan "Çiftlik Bank" davasındaki sanık ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ın, emniyetteki sorgusu sona erdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde 5 Temmuz Pazartesi saat 21.00 gibi başlanan Aydın’ın ifade işleminin 6 Temmuz Salı 23.00 sularında sona erdiği bilgisine ulaşıldı.

60 SAYFA TUTAN SORULARA CEVAP VERDİ

Verilen karalarla beraber yaklaşık 26 saat özel ekip tarafından sorgu altına alınan Aydın, 60 sayfa tutan sorulara cevap verdi. 4 gün devam eden işlemleri sona erdi. Mehmet Aydın, savcılıktaki ifadesinden sonra tutuklanması talebi ile nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın, sevk edildiği Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

22 BİN 580 YILDAN 75 BİN 260 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak tanınan sistemin kurucusu ve 2 seneden fazla süren firari olan Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın, 3 bin 762 kişinin mağdur olduğu davada 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapis istemi ile yargılanıyor.

TOSUNCUK LAKAPLI MEHMET AYDIN HAKKINDAKİ YAKALAMA KARARLARI

Mehmet Aydın hakkında İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Aydın, "Bilişim Sistemleri ve Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması" suçundan İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinin 7 Nisan 2021, "Tehdit" suçundan Bursa 19. Asliye Ceza Mahkemesinin 8 Şubat 2021, "Bankacılık Kanunu'na Muhalefet" suçundan İstanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesinin 6 Haziran 2018, "Tacir veya Şirket Yöneticileri ile Kooperatif Yöneticilerinin Dolandırıcılığı", "Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama", "Bilişim Sistemleri, Banka veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık", "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma" suçları kapsamında Geyve Sulh Ceza Hakimliğinin 19 Mart 2018 tarihli yakalama kararlarına istinaden kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranıyordu.

3 TEMMUZ'DA TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Brezilya'da 2 Temmuz tarihinde teslim olan ve Türkiye’nin iade isteği üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilerek 3 Temmuz gecesi hava yolu ile İstanbul'a getirilen Aydın, polis ekipleri tarafından uçakta gözaltına alınmıştı.

Savcılığın hakkında 4 gün gözaltında karar verdiği Aydın, havalimanında yapılan işlemlerden sonra Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesine getirilmişti.

BİNLERCE KİŞİYİ DOLANDIRARAK MAĞDUR ETTİ

Şu an ki güncel verilere göre şüpheliler tarafından kurulan internet sitesinde sisteme yatırım yapan 132 bin 222 ayrı katılımcı bulunduğu, ayrıca sistemde yatırım yapmayan 388 bin 99 kişinin daha mevcut olduğu bilgisine ulaşıldı.

1 MİLYARIN ÜZERİNDE PARA TOPLAMIŞ

Sisteme katılan kişilerin para ödeyerek sanal hayvanlara sahip oldukları ve kendilerine sanal ortamda alım-satım yapmak koşuluyla yüksek gelir elde etme sözünde bulunulduğu, bu biçimde işletilen sistem aracılığı ile 31 Temmuz 2016'dan bu zamana kadar toplam 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı tespit edildi.

Bu dönem içerisinde katılımcılara 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapıldığı tespit edilirken, sistemdeki mal varlığı değerinin 58 milyon 126 bin 75 lira olduğu, şirketlere sermaye olarak toplam 128 milyon 490 bin 850 lira aktarıldığı, şirketlerin 2017 yılı itibarıyla toplam 22 milyon 541 bin 596 lira zarar ettiği tespit edildi.

ŞİRKETLERİNE KAYYUM HEYETİ ATANMASINA KARAR VERİLDİ

Yürütülen soruşturma bağlamında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile Çanakkale Dora Gıda İçecek İnşaat Petrol Tarım ve Hayvancılık Turizm Ticaret Limited Şirketi, Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Limited Şirketi ile Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine 3 kişilik kayyum heyeti atanmasına karar verildi.

6 KİŞİ HAKKINDA KIRMIZI BÜLTEN DÜZENLENMİŞTİ

Mağdur sayısının günden güne sürekli artması ile soruşturma iyice derinleşirken, sistemi kuran kurucuların yakalanması için çeşitli operasyonlar yapıldı. Bu bağlamda gözaltına alınan şüpheli kişilerden 13'ü tutuklanırken, haklarında yakalama kararı çıkarılan aralarında sistemin kurucusu firari Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 6 kişi hakkında ise kırmızı bülten düzenlendi.

Adalet Bakanlığı aracılığı ile Uruguay ve Bulgaristan ülkelerinden haklarında kırmızı bülten çıkarılan Osman Naim Kaya ve Düzgün Genç'in iadeleri de talep edildi.

Devam edilen soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı olan sistemin yazılımcısı Cudi Cumhur Yurdakul, sistemin beyin takımından Suat Fehmi Emur, finans müdürü olduğu iddia edilen Koray Hasgül tutuklandı. Bulgaristan'da yakalanarak Türkiye'ye iade edilen Düzgün Genç'in de tutuklanması kararı verildi.

Interpol'ün en çok arananlar listesine dahil edildi

Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Dairesi Başkanlığı, "Çiftlik Bank" ismi ile kurduğu sistemle çok sayıda kişiyi dolandıran ve daha sonra ortadan kaybolan Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın'ın İnterpol'ün en çok arananlar listesine dahil edilmesi için girişimde bulundu.

Yürütülen çalışmaların neticesinde Aydın, sözü edilen listeye dahil edildi. İnterpol'ün sisteminde Aydın'ın bilgilerinin yanı sıra fotoğraflarına da yer verildi. Aynı listeye, ilgili soruşturma kapsamında zanlının aranan ağabeyi Fatih Aydın da dahil edildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal