Toplu sözleşme pazarlığı kızıştı: Kamu işçileri için ilk teklif yüzde 30 zam

700 binin üzerinde kamu işçisinin maaşlarına yapılacak olan zammın belirleneceği görüşmelerde, taban ücret ve yüzdelik zamda ilk teklif ortaya çıktı. Hükümet kanadı, aylık maaş olarak 11 bin 500, ilk 6 ay için ise yüzde 30 zam oranı önerdi.

14.04.2023-09:28 - (Son Güncelleme: 14.04.2023-16:56)

Hükümet, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ yetkililerinin düzenlediği ortak basın toplantısında toplu sözleşme görüşmelerinde gelinen son durum gündemdeydi. 700 binin üzerinde kamu işçisinin maaşlarına yapılacak olan zammın belirleneceği görüşmelerde taban ücret ve yüzdelik zamda ilk teklif ortaya çıktı. Hükümet kanadı, aylık maaş olarak 11 bin 500, ilk 6 ay için ise yüzde 30 zam oranı önerdi.

Toplu sözleşme pazarlığı kızıştı

Akşam’ın haberine göre; Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde ilk zam teklifi ortaya çıktı. İşçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile işvereni temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'nın (TÜHİS) yürüttüğü pazarlıklarda hükümet taban aylığını 11.500 liraya çıkarmanın yanında ilk 6 ay için yuzde 30 zam teklif etti. Taban ücret için 15.000 lira isteyen işçi sendikaları ise yüzde 45 zam ve sosyal haklarda iyileşme istiyor.

Toplu Sözleşme Zam

Razı olamayız

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek toplu görüşmelerde gelinen son noktayı açıklayan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, kamu işvereninin kendilerine önerdiği 11 bin 500 lira taban ücret ve yüzde 30 zam teklifinin taleplerini karşılamadığını söyledi. Atalay, "TÜRK-İŞ'in de HAK-İŞ'in de talebi mayıs ayında işçilerin zamlı ücretini alması yönündedir. Arzu ettiğimiz rakam olması halinde biz bu sözleşmeyi 10-15 gün içinde bağıtlamak istiyoruz. Arzu ettiğimiz rakam olmuyorsa altı ay bile sürerse bizim için mesele değil. Bir yerde buluşabilirsek buluşuruz, buluşamazsak grev kararı dahil tüm seçenekler gündeme gelir. İşçinin razı olmayacağı bir şeye imza atmayız" dedi.

Bakan Bilgin ile görüşme

Görüşmelerin bayrama kadar sonuçlanmasının zor olduğunu ifade eden Atalay, "Ama 1 Mayıs'a kadar bağladık, bağladık. 1 Mayıs'a kadar bağlayamazsak biz bunu bir daha bağlayamayız" dedi. Bakan Bilgin ile bugün görüşme ihtimallerinin olduğunu dile getiren Atalay, "Toplumun beklentilerini karşılayacak bir şey getirirlerse hiç problem yok" değerlendirmesinde bulundu.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan da "Çalışanların beklentilerini karşılamadığı için bu rakamlar üzerinde mutabakat sağlamamız mümkün değil. Hükümetimizden, TÜHİS'ten, sayın Bakandan yeni tekliflerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Pazarlık için gözler Ağustos’ta

Kamu işçileri için yürütülen pazarlıklar ağustos ayında başlayacak memur sendikaları ile yürütülülecek görüşmelerde de belirleyici olacak. Yaklaşık 3.5 milyon memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. dönem toplu sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.

1 Mayıs’ta deprem bölgesinde anma

Bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Adana'da olacaklarını duyuran Atalay, "Depremin yaralarını birlikte sarma zamanı. 1 Mayıs'ta depremden etkilenenlerle dayanışma içerisinde olacağız" dedi. Arslan da 1 Mayıs kapsamında HAK-İŞ olarak Kahramanmaraş'ta sembolik bir etkinlik yapacaklarını sözlerine ekledi.

Emekli maaşı ve ikramiye ödemesi bugün başlıyor

EYT'LİLERİ DE kapsayan emekli maaşları ve bayram ikramiyeleri bugün ödenmeye başlanacak. Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olan vatandaşların emekli maaşı ve bayram ikramiyeleri bugün hesaplarına yatırılacak. SSK kapsamında aylık alanlardan ödeme günü 17, 18, 19 ve 20 Nisan olanlar bugün, ödeme günü 21, 22 ve 23 Nisan olanlara yarın, ödeme günü 24, 25 ve 26 Nisan olanlara 16 Nisan'da ödeme yapılacak. Bağ-Kur kapsamında olanlardan ödeme günü 25 ve 26 Nisan olanlara 17 Nisan'da, ödeme günü 27 ve 28 Nisan olanlara 18 Nisan'da, Emekli Sandığı kapsamında aylık alanlara ise 19 Nisan'da aylık ve ikramiyeleri ödenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki aylıklar ile emeklilerin bayram ikramiyelerinin bayram öncesi ödeneceğini duyurmuştu. Bakanlık ayrıca gazi ve korucuların maaş farklarını da geçen hafta yatırmıştı.

2023 emekli maaşı ve bayram ikramiyesi ödeme tarihleri

SSK emeklileri

* Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanlar: 14 Nisan

* Ödeme günü 21, 22, 23 olanlar: 15 Nisan

* Ödeme günü 24, 25, 26 olanlar: 16 Nisan

Bağ-kur

* Ödeme günü 25, 26 olanlar: 17 Nisan

* Ödeme günü 27, 28 olanlar: 18 Nisan

Emekli Sandığı

* 19 Nisan

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal