Toplu Para Ödeyip Emekli Olmak Mümkün mü?

İşsiz kalan, çalışma imkanı bulunmayan pek çok vatandaş toplu para ödeyerek emekli olmanın hayalini kuruyor. Peki, Toplu para ödeyip emekli olmak mümkün mü?

03.06.2021-18:46 - (Son Güncelleme: 03.06.2021-18:46)

Belli bir dönem çalışan ve bunun sonrasında da işinden ayrılmak zorunda kalan ya da iş hayatı içerisinde hiç bulunmayan vatandaşlar toplu bir şekilde para ödeyerek emekli olup olamayacağını merak edip araştırıyor. Primi eksik olan vatandaşlar da toplu para ödeyerek emekli olma hayalini bir yandan kurarken, sizler için haberimizde söz konusu durum için şartları ve başvurunun nereye yapılacağını derledik.

TOPLU PARA ÖDEYEREK EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

Vatandaşların pek çoğu toplu bir şekilde para ödeyerek emekli olma şansını bir yandan ararken devlet bu şekilde bir imkanı vatandaşlara tanıyor. Toplu para ödeyerek çalışma hayatı içerisinde bulunmadan emekli olabilmek mümkün. Toplu para ödeyerek emekli olabilmenin birinci şartı ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Türkiye'de ikamet etmektedir.

Söz konusu durum için ikinci şart ise sigortalı bir şekilde çalışmamak. Sigortalı olarak çalışılıyor ise 30 günden az olacak şekilde ya da tam gün çalışılmaması gerekiyor. Üçüncü şart ise başvuruda bulunan kişiler 18 yaşını doldurmalı. Söz konusu fırsattan yararlanabilmek için son şart ise emekli olmamak.

TOPLU PARA ÖDEYİP EMEKLİ OLMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Toplu para ödeyerek emekli olmak isteyen vatandaşlar sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Tekrar sigortalı olmak isteyen kişiler ise talep dilekçesi ile birlikte başvurmaları yeterli olacaktır.

TOPLU PARA ÖDEYENLER NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİR?

İsteğe bağlı sigortalı olanlar, toplu para ödeyerek 4B'li çalışanlar ile aynı koşul içerisinde emekli olmaktadır. Emekliliğin ne zaman olacağı ilk sigorta girişine bağlı olacak şekilde değişkenlik göstermektedir. 30 Nisan 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigorta yaptıran kadın ve erkekler 9000 prim gününü tamamlamış oldukları tarihteki emeklilik yaşına tabi olurlar. Daha önce hiç çalışma hayatı olmayıp ilk defa bu yıl içerisinde isteğe bağlı sigorta yaptıran vatandaşlar 9000 prim günü ile kadın ise 64, erkek ise 65 yaşında emekli olabilir.

İsteğe bağlı sigorta ile 5400 prim günü ile de emekli olmak mümkündür. Bu durum dahilinde daha az emekli aylığı bağlanır. Bu yıl ilk defa olacak şekilde isteğe bağlı sigorta primi yaptıran kadın ve erkekler 5400 prim günü ile birlikte 65 yaşında emekli olabilirler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal