TOKİ 240 ay taksitle 150 bin konut şartları neler? Alt gelir sınırı kaç?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen TOKİ'ye 30 milyar TL'lik finansman verileceği açıklamasının ardından gözler yeni kampanyaya çevrildi. Haziran ayında ayıklanması beklenen kampanya doğrultusunda dar gelirli aileler için 81 ilde 150 bin konutun daha inşa edilmesi bekleniyor. Ev almak isteyenlere ise 240 aya kadar taksit yapılacağı söylendi. Peki TOKİ 240 ay taksitle 150 bin konut şartları neler? İşte detaylar...

11.05.2022-23:51 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-23:51) TOKİ 240 ay taksitle 150 bin konut şartları neler? Alt gelir sınırı kaç?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda dar gelirli ailelerin ev sahibi olmasını sağlamak amacı ile TOKİ'ye 30 milyar TL'lik finansman verileceğini söyledi. Bunun üzerine kampanyanın nasıl olacağı merak edilmeye başlandı. Detayların Haziran ayında açıklanacağı kampanyaya dair edinilen bilgilere göre, ev sahibi olmayan dar gelirliler için konutlar %10 peşin, 240 ay vadeli sabit taksit ödemeli olarak satılacak. Evlerin fiyatları ise 400 bin TL bandında olacak.

Gelir 10 bini geçmeyecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın öncülüğünde TOKİ tarafından yapılacak konutlardan faydalanmak isteyen vatandaşların hane halkı geliri net 10 bin TL'den fazla olmaması gerekiyor. Bu sayının İstanbul içinse 11 bin 500 TL olarak uygulanacağı söylendi.

Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine kuraya girmeden konut alma hakkı tanınacak, fakat bu kişilerin konutları öncelikli olarak kurayla belirlenecek.

Engelli vatandaşlara konut sayısının %5'i kadar kontenjan ayrılacak ve hak sahipleri kurayla belirlenecek. Emekli vatandaşlara konut sayısının %25'i kadar kontenjan ayrılacak.

TOKİ 240 ay taksitle 150 bin konut şartları neler?

Konutlara başvurabilmek için;

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması,

- Projenin bulunduğu il ya da ilçe sınırları içinde 1 yıldan az olmamak koşuluyla ikamet ediyor olunması

- Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olunması gerekmektedir.

Projeye başvuruda bulunacakların TOKİ'den konut satın almamış olması ve konut kredisi kullanmamış olması (Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) şarttır.

Başvuruda bulunacakların kendisine, eşine ya da velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı veya kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün ya da müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması gerekmektedir.

Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır) gerekmektedir.

TOKİ, son 20 yılda 1 milyon 200 bin konut üretti. 2020 yılında dar gelirli aileler için 50 bin, 2021 yılında da 100 bin sosyal konut projesi başlatıldı. 2022 yılında ise Haziran ayında detaylarının açıklanacağı kampanya doğrultusunda açıklanacak sosyal konutların miktarının ise 150 bin olması ve 81 ilin genelinde yeni konutların üretilmesi bekleniyor.

150 bin konut şartları neler

Borç bitene kadar devredilemeyecek

Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olan ve sözleşme imzalayanlar konutlarının borçları bitene kadar devir işlemleri yapamayacaklardır. Sözleşmesi imzalanan konut için borç bitene kadar, alıcının ya da ailesi için ikamet koşulu aranacaktır. Alıcının, kendisinin, eşinin ya da çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmedikleri tespit edilirse sözleşmeleri feshedilecektir.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda, kurada hak sahibi olan kişilerin konut alma hakları iptal edilecektir. Sözleşme imzalanmışsa sözleşmeleri feshedilecek ve gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları irat kaydedilerek taksitlerin faizsiz bir şekilde iadesi yapılacaktır.

Evi olmayan vatandaş kalmayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başkan Erdoğan'ın açıkladığı kampanyaya dair şu açıklamalarda bulundu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her bir vatandaşımızı ev sahibi yapana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda TOKİ eliyle düşük fiyatlı ve uygun ödeme koşullarıyla üreteceğimiz sosyal konutları milletimize sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz".

Işıl İlyas
isililyas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal