Tohum nasıl çimlenir? Tohum karanlıkta çimlenir mi, neden?

,Bahar aylarının gelmesiyle çiçek ve bitki yetiştirmek isteyen vatandaşlar tohumların nasıl çimleneceğini merak etti. Peki tohumlar nasıl çimlenir? Tohum karanlıkta çimlenir mi, neden? detaylar haberimizde yer almaktadır.

20.05.2022-23:22 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-23:22) Tohum nasıl çimlenir? Tohum karanlıkta çimlenir mi, neden?

Bahar aylarının gelmesiyle beraber bitki ve çiçek yetiştirmek isteyen vatandaşlar tohumlar nasıl çimlendireceklerini araştırmaya başladı. Tohum çimlenmesi kimyasal bir olaydır. Çünkü tohum çimlenmesi tohumun yapısını değiştirir ve eski halini almaz yani yapısını tamamen değiştirir. Tohumda bulunan embriyonun uygun şartlarda bulunması durumunda gelişerek ana bitkiye benzer bitkiyi vermek üzere tohumdan çıkarak serbest hale gelmesine çimlenme denir.

Tohumlar karanlıkta mı çimlenir?

Tohumlar genellikle karanlıkta çimlenirler. Çimlenme için ışığa gerek duyulmaz sadece oksijen, yeterli miktarda su ve sıcaklık tohumun çimlenmesi için yeterlidir. Tohumlar çimlenmeye başlarken depo besini kullanır. Çimlenme tamamlandıktan sonra oluşan genç bitki yaprakları ile fotosentez yaparak besin üretir ve büyümeye devam eder.

Çimlenme için neler gerekir?

Bir tohumun çimlenebilmesi için ona uygun bir ortamda yeterli miktarda su vermek gerekmektedir. Bitkilerimizin büyümesi için gerekli sıcaklıkta çok önemlidir. Çoğu bitki için tohum çimlenme sıcaklığı 25 ile 30 derece arasındayken minimum sıcaklık ise yaklaşık 5 derecedir. tohumlar genellikle 10 ile 12 gün arsında çimlenirler.

Dormant tohum nedir?

Dormansi, genel anlamıyla dinlenme, durgunluk anlamına gelir. Genel olarak her tohum olgunluk, durgunluk ve çimlenme olmak üzere 3 devre geçirmektedir. Bir tohumun fizyolojik ve arfolojik olarak ana bitkiden doğal olarak ayrılacak duruma gelmesi tohumun olgunluk halidir. Bir tohumun olgunluktan çimlenmesine adar geçen döneme ise dormansi denmektedir.

Tohumlar karanlıkta mı çimlenir

Tohum hangi bölümlerden oluşur?

Bir tohumda içten dışa doğru embriyo, besin dokusu ve tohum kabuğu olmak üzere üç kısım bulunmaktadır. Bazı tohumlar ekmeden önce suda bekletilir bu durum çimlenmeyi kolaylaştıran bir etkendir. tohumları haftada 2 kere mutlaka sulamak gerekir.

Tohumu nasıl hızlı çimlendirebiliriz?

 Tohumu hızlı bir şekilde çimlendirmek için öncelikle bir kapta su kaynatarak bir süzgeç içinde koyulan tohumların üzerine 1-2 litre kaynamış su süzdürülerek 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen suya ıslatılan tohumlar ekilir ve sabaha kadar bekletilir. Sıcak nedeniyle tohum üzerinde oluşan çatlaklardan tohum nem alarak daha hızlı çimlenir.

Elif Çolak
elifcolak@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal