Tırnaklardaki beyaz leke neden olur? Tırnaklarda beyaz leke için çözüm önerileri

Tırnakların üzerinde nokta şeklinde, çizgi şeklinde ya da tamamen tırnağı kaplayacak şekilde geniş bir alanda olan ve tıp literatüründe de '' lökoniki '' olarak adlandırılan beyaz lekeler herkes tarafından kişinin vücudundaki vitamin eksikliğinden dolayı oluştuğu söylenmektedir. Fakat bilinen bu bilgi kesin olarak yanlış bir bilgidir. Peki tırak üzerlerinde oluşan beyaz lekelerin anlamı nedir ve bu lekeler nasıl geçer? Lökoniki nedir ve tedavisi var mı? İşte cevabı..

20.04.2022-08:52 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-08:52) Tırnaklardaki beyaz leke neden olur? Tırnaklarda beyaz leke için çözüm önerileri

Bazen tırnaklarınızın üzerlerinde meydana gelen beyaz lekelerin neden oluştuğu sorusunun cevabını hiç düşündünüz mü? Tırnak üzerinde oluşan beyaz lekeler yani tıptaki adı ile Lökoniki aslında vücudunuzda meydana gelen bir sağlık sorununun olduğunu söylemektedir. Lökoniki, parmaklarımızda ya da tırnaklarımızda meydana gelen beyaz noktalar ile çizgilere verilen bir addır. Çok fazla yaygın olan bir sağlık sorunu olmasına karşın tamamen zararsızdır. Bazı kişilerde tırnak üstündeki beyazlıklar nokta halinde küçük boyutlarda olurken bazı kişilerde de kısa ya da uzun çizgiler halinde tırnağın tamamını kapsayabilmektedir. Bu durumun en büyük nedeni ise tırnak yatağının zarar görmüş olmasıdır. Bu da tırnağınızı bir yere vurmanız ya da çarpmış olmanız sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Tırnak üzerlerinde meydana gelen beyaz lekelerin sebepleri nelerdir?

Tırnak üzerinde oluşan beyaz lekelerin birkaç tane sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

1. Alerjik tepki

Ojeler, besleyici özelliği olan yağlar, oje çıkarıcılar ile tırnağa direk olarak temas eden diğer kozmetik ürünleri kişide hem alerji oluşmasına hem de tırnak üzerinde beyaz lekelerin oluşmasına yol açmaktadır.

2. Protein eksikliği

Tırnak üzerinde oluşan beyaz lekeler yatay şeritler şeklinde meydana geliyorsa eğer o zaman vücudunuzda protein eksikliğinin olduğunu gösterir. Bu şeritler sadece tırnakta değil tırnak yatağında da olduğundan dolayı tırnak ile beraber uzamazlar. Beyaz lekeler, tırnaklarınızı diğer eliniz ile sıktığınız zaman kayboluyorsa eğer protein eksikliği var demektir. Protein aldığınız zaman ise bu sorun kısa süre içerisinde yok olacaktır.

tırnaklardaki beyaz lekeler neden oluşuyor

3. Mineral eksikliği

Mineral ya da vitamin eksikliği olduğu zaman tırnakların üzerinde beyaz noktalar oluşmaya başlayabilir. Tırnak üzerlerindeki bu beyaz noktaların çıkmalarının en büyük sebebi ise çinko ile kalsiyum eksikliğinin olmasıdır. Kalsiyum eksikliğinden dolayı tırnak üzerinde beyaz lekelerin meydana geldiği söyleniyor olsa da, bu durum henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

4. Tırnak yaralanmaları

Tırnak köküne alınan darbeler, tırnakların üzerinde beyaz lekelere sebep olabilmektedir. Sık sık manikür yaptırmak da bu durumun başında gelen sebepler arasındadır.

tırnaklardaki beyaz leke neden olur

Tırnak üzerinde oluşan beyazlıklar nasıl giderilebilir, tedavisi var mı?

Tırnak üzerinde oluşan beyaz lekelerin giderilmesi içi aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz;

* İçeriğinde bolca çinko minerali olan besinler tüketilmelidir. Kırmızı et, peynir, yumurta, brokoli, bezelye ile fındıkta çinko açısından zengin olan yiyeceklere örnektir. Çinko, C vitamini ile birlikte tüketildiği zaman çinko mineralinden oldukça yüksek oranda faydalanılmasını sağlar.

* Tırnak bakım ürünleri sıkça kullanılıyorsa eğer bu bakım ürünlerinin son kullanım tarihlerinin geçmemiş olduğundan ve sağlık açısından da sorun yaratmayacağından emin olunması gerekiyor.

* Demir, sülfür ile kalsiyum içeren yiyeceklerin yeteri miktarda tüketilmesine de dikkat edilmesi gerekiyor.

* Tırnak üzerlerinde beyaz lekelerin oluştuğu fark edildiği zaman tırnakların uzaması da beklenmelidir. Ciddi anlamda bir sorun teşkil etmeyen beyaz lekeler tırnak ile beraber uzayarak kaybolacaklardır. Tırnağın belli bir noktasında uzun bir süre boyunca kalan ve geçmeyen beyaz lekeler varsa eğer o halde derhal bir doktora başvurulmalıdır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal