Tıp dünyasında yeni dönem: Dünyadaki doktorlar uzayda ameliyat yaptı

Dünyada bulunan ABD’li doktorlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) küçük bir cerrahi robot yardımıyla yer çekimsiz ortamda uzaktan ameliyat gerçekleştirdi. İşte detaylar…

16.02.2024-11:26 - (Son Güncelleme: 16.02.2024-11:26)

Dünyadaki doktorlar tarafından uzaydan ilk ameliyat gerçekleştirildi. Minyatürleştirilmiş Robotik Asistan anlamındaki ‘’spaceMIRA’’ adındaki robot ile beraber ABD’deki doktorlar, yaklaşık 400 kilometre yukarıda olan ISS’te uzaktan kumanda yardımıyla simüle edilmiş doku üzerinde operasyonlar yaptı.

Tıp dünyasında yeni dönem

NTV’de yer alan habere göre; Bu dönüm noktası, sadece uzun vadeli insanlı uzay yolculukları sırasında meydana gelebilecek acil durumları değil, aynı zamanda Dünya'nın uzak bölgelerine cerrahi hizmet sağlanması için potansiyel etkiler içeren bir teknoloji ilerlemesi olarak görülmektedir.

ABD'nin uzayın derinliklerine keşif yapma hedefi, yıllar sürebilecek uzun vadeli yolculuk olasılığını içermektedir. NASA'ya göre, Mars'a gidiş-dönüş yolculuğunun tamamlanması yaklaşık iki yıl sürebilir.

Uzay ameliyat

Uzayda ameliyatlar yapacak

Uzayda cerrahi müdahale gerçekleştirmek üzere tasarlanan araç, sadece 0,9 kilogram ağırlığındaki mikrodalga boyutundaki kompakt tasarımıyla, uzay yolculuğuna uygun hafif bir cihaz haline geliyor.

Ameliyatın gerçekleştirilmesi için cihazın bir kısmı vücuda yerleştiriliyor. Cihaz, insan hareketlerini taklit etmek için iki kol kullanıyor.

Bu yaklaşım, Dünya'daki cerrahlara daha küçük eller ve gözler sağlayarak birçok işlemi "minimal invaziv" bir şekilde gerçekleştirmelerine imkan tanıyor.

SpaceMIRA, 30 Ocak'ta Florida'nın Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX Falcon 9 roketi ile uzaya gönderildi ve 1 Şubat'ta uzay istasyonuna ulaştı.

Ameliyat nasıl gerçekleşti?

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleşen bir ameliyat denemesinde cerrahlar, robot eliyle lastik bantlarla simüle edilmiş dokuyu kontrol edip, diğer eliyle kesik atarak başarılı bir cerrahi görev gerçekleştirdi. Deneme sırasında altı cerrah, uzaktan testler yaparak "doğru doku parçasını basınç altında kesme" operasyonunu başarıyla tamamladı. 

Uzayda bir robotun Dünya'dan kontrol edilmesindeki gecikme sorununa rağmen cerrahlar, ameliyat görevini başarıyla tamamladı. Nebraska Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, elde edilen bulgular, kırsal alanlar veya askeri savaş alanları gibi Dünya üzerindeki cerrahi seçeneklerin genişletilmesi açısından önemli.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal