Tımarlı Sipahiler Kimlerdir ve Osmanlı’ya Etkileri Nelerdir?

Tımarlı sipahiler kimlerdir ve Osmanlı’ya etkileri nelerdir konu başlığı altında aslına bakılırsa Osmanlının kuruluş prensiplerinden biri keşfedilecektir. Osmanlıda kurulan her bir sistemin çok boyutlu olmasına dikkat edilmiştir.

25.07.2020-12:32 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-12:28) Tımarlı Sipahiler Kimlerdir ve Osmanlı’ya Etkileri Nelerdir?

Tımarlı sipahiler yetiştirilirken hem herhangi bir ücret ödemeden asker yetiştirilmekte hem de tarımda sürekliliğin sağlanması mümkün kılınmaktadır.Tımar sistemi de tam manası ile bu anlama gelmektedir. 

Tımarlı Sipahiler Hakkında Bilgi Sahibi Olun!

Tımarlı sipahiler kimlerdir ve Osmanlı’ya etkileri nasıldır konu başlığında dikkate alınması gereken hususlar;

  • Tımarlı sipahilerin yetiştirilmesi sırasında askerlerin temel masrafları için herhangi bir ücret ödenmemektedir.
  • Toprağın işleme hakkı verilmekte ve toprağın kapasitesi ve boyutu büyüdükçe yetiştirilmesi gereken asker sayısı da bir kademe daha artış gösterecektir.
  • Bu aşamada savaş zamanının dışında bölgede tarım devam edecektir. Tarımın sürekliliği Osmanlı gibi oldukça verimli arazilere sahip olan ülkeler için büyük önem arz etmektedir. Tarımda süreklilik sağlanırken aynı zamanda asker yetiştirme fikrinin imparatorluğun yükselme döneminde en verimli şekilde işlediği de eklenmesi gereken hususlardandır.

Bu detaylara bakıldığı zaman oluşturulan kurumların aslına bakılırsa ne derece ince hesaplar ile tasarlandığını görebilirsiniz. Osmanlı'nın bu konuda bir idol olduğu ve kültür medeniyet konusunda döneminde yıldızlaşan sistemleri bünyesinde barındırdığı da fark edilmektedir.

Tarihsel Kökenleri Nelerdir?

Uygulanan bu tımarlı sipahi sisteminin aslına bakılırsa Bizans’ta uygulanan Pronoya ( pronoia ) sistemi ile yakından ilişkili olduğu görülmektedir. Bu tür esinlenmeler aynı bölgede kurulan ve kültür medeniyet konusunda da birçok alanda iç içe bir duruş kazanmış olan devletlerde oldukça mümkündür. Osmanlı Pronoya sistemini geliştirerek daha çok yönlü ve kapsamlı biri sistem haline getirmiştir. Elde edilecek olan verimlilik bu şekilde en yüksek dereceye çıkmaktadır.

Tımar Sisteminin Bozulması Birçok Alanda Alarma Sebep Oluyor!

Tımarlı sipahiler kimlerdir ve Osmanlı’ya etkileri nasıldır konu başlığı kapsamında tımarda meydana gelen bozulmaların sistemi derinden sarstığını da bildirmek gerekiyor. Tımar sisteminin bozulması ile beraber hem tarımda geçerli olan üretim kapasitesi düşmüş hem de asker yetiştirmek için ayrıca çaba sarf edilmesi gerekmiştir. Bu tip çok yönlü sistemler işlerliği olan dönemlerde çok faydalı olsa da bozulmaları durumunda da birçok farklı sahada sıkıntıların meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Yerel Düzenin Korunmasında Büyük Önem Sahibi!

Tımarlı sipahilerin sadece tarım ve askerlik alanında değil aynı zamanda yerelde düzenin korunması kapsamında da büyük önem arz eder. Yerelde meydana gelen isyan olaylarının fark edilmesi ve bastırılması konusunda harika bir rol üstlenmişlerdir. İktidar karşıtı olan grupların her an yerelde kontrol altında tutulması Yeni Çağ için oldukça büyük lükslerden bir tanesidir. Bu hakların suiistimal edildiği ile alakalı herhangi bir durum fark edildiği zaman sistem anında askıya alınacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal