Tifo nedir, nasıl ortaya çıkar? Tifo virüsü belirtileri ve tedavi yöntemleri

Mevsimsel hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkan tifo hastalığı, özellikle sonbahar ve yaz mevsimlerinde ortaya çıkmaktadır. Sanıldığı kadar basit bir hastalık olmayan Tifo ulaşması durumunda akciğerleri, karaciğeri, gözleri, kulakları, beyni ve kalbi önemli ölçüde etkilemektedir. Sinir üzerinde de ciddi bir tahribata yol açan tifonun ciddiye alınması gerekir. İşte Tifo hakkında tüm merak edilenler…

29.06.2022-13:12 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-13:12) Tifo nedir, nasıl ortaya çıkar? Tifo virüsü belirtileri ve tedavi yöntemleri

Bakteri temelli bir hastalık olan tifo özellikle mevsimsel geçişlerde karşımıza çıkar. Önemsiz gibi görünse de birçok organı etkileyen bu hastalık önlem alınmadığında ciddi sorunlara yol açabilir. Vatandaşlar tifonun ne olduğunu belirtilerinin neler olduğunu merak etmektedir. Bizde yazımızda tifo hastalığı hakkında merak edilen tüm detayları paylaştık.

Tifo nedir?

Bakteri temelli bir hastalık olan tifo, sağlıksız ve pis içme suları ile birlikte yetersiz hijyenin olduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır. Şartlarına uygun olmayan şartlarda hazırlanan gıdalarda bu hastalığın bulaşmasına neden olur. Tifo salmonella isminde bir bakteri yüzünden bulaşmaktadır. Tifo başlangıcında ateş, baş ağrısı, karın ağrısı ya da iştahta azalma gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Tifo fark edilir edilmez tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kişilerin böyle bir şüphesi olması durumunda hemen bir doktora başvurması gerekir. Zamanında tedavi edilmeyen hastalık ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle bulaşıcı olması nedeniyle çevresindeki kişilere de bulaşma ihtimali çok yüksektir.

Tifo Nedir

Tifo belirtileri nelerdir?

Tifo belirtileri kişiye bulaşmasından 7 ya da 15 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Tifo hastalığına yakalanan bir kişide görülen belirtiler şu şekildedir:

Ateş yüksekliği,

İştah kaybına bağlı aşırı kilo kaybı,

Karın ve başta şiddetli ağrılar,

Halsizlik ve yorgunluk,

Bağırsak sistemini bozan bu virüs ishal ve kabızlığa da yol açabilir,

Tifo virüsüne yakalanan bir kişide sıcağa bağlı olarak isiliğe benzer noktalar ve kaşıntı görülür.

Zamanında fark edilen virüsün tedavisi kolayca uygulanabilirken geç fark edilmesi durumunda ciddi sorunlar da ortaya çıkabilir. Hastalığın gitti seyretmesi nadir görülen bir durum olsa da bazen bağırsak kanamaları gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu kanama kişilerdeki kan dolaşımında da bir enfeksiyon oluşturabileceği için hayati bir tehlikeye yol açabilir. Kişiler kanama ile birlikte karın ağrısı, mide bulantısı ya da kusma belirtileri gösterebilir.

Tifo hastalığının tedavisi nedir?

Tifo vücuda giren tifo virüsünün oluşturduğu bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkar. Uzmanlar bu virüsü tespit ettikten sonra antibiyotiklerle tedavi etmeye çalışır. Antibiyotikle beraber kişilerin sıvı tüketiminin artırılması sağlanır. Kişiler birkaç antibiyotik kullandıktan sonra kendilerini iyi hisset severdi ilaçlarını bırakmaması ve doktorun tavsiyesi kadar kullanması gerekir. Tedavi tamamlanmaması durumunda hastalık tekrarlanabilir. İlaç tedavisinin yanında da kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için temiz ve taze gıdaların tüketilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi tavsiye edilir.

Tifo Belirtileri Nelerdir

Tifo hastalığı neden olur?

Bu hastalığın temelinde tifo virüsü yatmaktadır. Bu bakteri kişilerin kan dolaşımında ve bağırsaklarında yaşayarak enfeksiyonun tüm vücuda yayılmasına neden olur. Bu virüsü yayılım şekli özellikle kişilerin dışkısında maruz kalınması ile görülmektedir. Hayvanlarda tifo virüsünün bulunmaması nedeniyle bu sadece insanlarda görülen bir çeşit hastalıktır.

Tifo bulaşıcı mıdır?

Tifo virüsü kesinlikle bulaşıcı bir hastalıktır. Kişilerin kan dolaşımında ve bağırsak sisteminde bulunan bu virüs özellikle dışkı yoluyla bulaşmaktadır.

Tifo aşısı ne zaman yapılır?

Tifo virüsünün aşısı bulunmaktadır. Özellikle farklı ülkelere seyahat eden kişiler koruma amaçlı bulaşığı yaptırmaktadır. Tifo aşısını ise seyahat etmeden 30 gün önce yaptırmak en doğru uygulama olacaktır. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal