Ticaret Bakanı müjdeyi verdi: "Türkiye'nin Şubat ayı ihracatı rekor kırdı, 21.1 milyar dolar!"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin Şubat ayına ait dış ticaret rakamlarını duyurarak bir rekora imza atıldığını belirtti. Şubat ayında gerçekleşen dış ticaret rakamlarının, özellikle ihracat tarafında önemli bir artışı gösterdiğini ifade eden Bakan Bolat, ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 oranında artarak 21,1 milyar dolar seviyesine ulaştığını açıkladı.

02.03.2024-13:41 - (Son Güncelleme: 02.03.2024-14:37) Ticaret Bakanı müjdeyi verdi: "Türkiye'nin Şubat ayı ihracatı rekor kırdı, 21.1 milyar dolar!"

Bolat, "İhracatımız şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artarak 21 milyar 86 milyon dolar oldu. Cumhuriyet tarihimizin en yüksek şubat ihracat değerine ulaştık." dedi.

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye'nin dış ticaret dengesinin olumlu bir seyir izlediğini vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu:

"Şubat ayı ihracatımız yüzde 13,6 artış ile 21,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece cumhuriyet tarihimizin en yüksek şubat ayı ihracatına ulaştık. Şöyle bir eleştiri gelebilir. Bu sene şubat ayı 29 gün çekti bir gün fazlanız vardı. Ondan mı böyle oldu diye söylenebilir. Onu da ifade edeyim; Şubat ayının ilk 28 günü itibarıyla baktığımızda da ihracatımız yüzde 7,8 artış göstererek 20 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yani 2022 yılı şubat ayı rekor yılıydı 19,6 milyar dolar ile. Onun da üzerinde bir artışla hamdolsun şubatı da 28 günde bile rekor kırarak kapattık. Ama 4 yılda bir olan 29'u değiştirecek halimiz yok. Takvimi biz değiştiremeyiz."


En fazla ihracat Almanya, en fazla ithalat Rusya

Türkiye'nin Şubat ayına ait dış ticaret rakamları açıklandı. Bu verilere göre, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat tutarı 1 milyar 723 milyon dolar olarak kaydedildi ve bu ülke Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı oldu. Ardından 1 milyar 333 milyon dolar ile ABD ve 1 milyar 158 milyon dolar ile İtalya sırasıyla Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı diğer ülkeler oldu.

Türkiye'nin Şubat ayında gerçekleştirdiği ithalatta ise Rusya ilk sırayı aldı. Türkiye, Rusya'dan 4 milyar 155 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Rusya'nın ardından sırasıyla Çin 3 milyar 435 milyon dolar ve Almanya 2 milyar 221 milyon dolar ile Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler oldu.

Bu veriler, Türkiye'nin dış ticarette Almanya, ABD ve İtalya gibi ülkelerle sıkı bir ticaret ilişkisi sürdürdüğünü ve Rusya, Çin ve Almanya gibi ülkelerden önemli ölçüde mal ve hizmet ithal ettiğini gösteriyor. Türkiye'nin uluslararası ticaretindeki bu çeşitliliğin, ekonomisinin geniş bir yelpazede faaliyet gösterdiğini ve küresel pazarda rekabet gücünü artırdığını söylemek mümkündür.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal