Teşrik tekbirleri nedir, ne zaman başlar?

Ramazan Bayramı'nın ilk günü kutlanırken bayramda teşrik tekbiri getirilip getirilmeyeceği soruları araştırılmaktadır. Arife günü itibari ile getirilen teşrik tekbiri bayram boyunca okunmaktadır. Teşrik tekbirinin Ramazan Bayramı’nda da getirilip getirilmediği soruları merak ediliyor. Peki, Teşrik tekbirleri nedir, ne zaman başlar? Ramazan Bayramı'nda söylenir mi? İşte teşrik tekbiri hakkında merak edilen tüm detaylar…

02.05.2022-14:55 - (Son Güncelleme: 02.05.2022-14:55) Teşrik tekbirleri nedir, ne zaman başlar?

Ramazan ayını geride bıraktığımız bu günde Ramazan Bayramı heyecanı yaşanmaktadır. Sevdikleri vakit geçiren, aile ziyareti yapan ya da bayram tatilinde tatile giden pek çok kişi yer almaktadır. Kurban Bayramı’nda getirilen teşrik tekbirinin Ramazan Bayramı’nda da getirilip getirilmeyeceği oldukça merak edilmektedir. Kurban Bayramı’nda arife günü başlayan tekbirler bayram sonuna kadar devem etmektedir. Peki, Teşrik tekbirleri nedir, ne zaman başlar? Ramazan Bayramı'nda teşrik tekbiri getirilir mi? İşte teşrik tekbiri hakkında merak edilen tüm detaylar…

Ramazan Bayramı'nda teşrik tekbiri getirilir mi?

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Kurban Bayramı’nda getirdiği teşrik tekbirleri Kurban Bayramı’na özel bir uygulamadır ancak Ramazan Bayramı’nda da getirilmesinde bir sıkıntı yoktur.

Teşrik tekbiri nedir?

Hz. Peygamberin (s.a.s.), Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).

Teşrik Tekbiri Ne Zaman Getirilir

Teşrik tekbirleri'nin dini hükmü nedir?

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).

Teşrik tekbiri nasıl söylenir?

Teşrik Tekbiri 'Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd' şeklindedir.

Teşrik tekbiri ne zaman getirilir?

Teşrik tekbiri Kurban Bayramı’nda getirilmektedir. Kurban Bayramı’nın son üç günü kapsayan tekbirler farz namazlardan sonra okunmaktadır. Tekbirler arife günü başlamakta ve Kurban Bayramı’nın üçüncü gününe kadar devam etmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal