Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor? Kurban Bayramı teşrik tekbirleri tarihi

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala insanlar dini vazifelerini yapmak için araştırmalar yapıyor. Peki teşrik tekbiri ne demektir? Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor? Tüm detaylar haberimizde.

24.06.2022-05:16 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-05:16) Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor? Kurban Bayramı teşrik tekbirleri tarihi

Kurban Bayramlarında yapılan teşrik tekbirleri ile ilgili insanlar doğru bilgiye ulaşmak için araştırmalarına devam ediyor. Peki teşrik tekbirleri nasıl başlamıştır? Teşrik tekbiri ne demektir? Teşrik tekbiri ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Teşrik tekbiri nedir

Teşrik kelime anlamı olarak parlamak ve doğuya doğru gitmek anlamına gelmektedir. Teşrik tekbiri yapmaya bayramın arefe günü sabah namazı itibariyle başlanarak bayramın son günü ikindi namazına kadar devam edilir. Önce 23 farz namazı ardından da birer kez "Allahu ekber Allahu ekber, La ilahe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" denir.

Teşrik tekbiri nasıl başlamıştır

Dini olarak bilinene göre teşrik tekbiri ilk olarak Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etmesi olayı olarak başlamıştır. Bilindiği üzere Hz. İbrahim bir rüya görmüştür ve bu rüya üstüne oğlu İsmail'i kurban etmeye karar vermiştir ve tam oğlunu kurban edecekken Allah gökten Hz. İbrahim'e bir kurbanlık koç indirmiştir. Cebrail ise bu olay esnasında Allahu ekber, Allahu ekber diye tekbir getirdiği için Hz. İbrahim ona gelen kurbanlık koç için La ilahe illallahu vallahu ekber diyerek karşılık vermiştir. Kurban edilmesi kararlaştırılan İsmail ise Allahu ekber velillahi-l hamd şeklinde karşılık verir.

Teşrik tekbiri ne zaman başlar

Teşrik tekbiri Kurban Bayramı'nın arefe günü sabah namazı itibariyle başlayarak bayramın son günü ikindi namaz vaktinde sona erer. Hz. Muhammed'in bayramın son günü de teşrik tekbiri getirdiği ile ilgili bazı rivayetler vardır. Hanefi mezhebine göre arefe günü sabah namazı itibariyle başlayarak bayramın son günü ikindi vaktine kadar 23 farz namazı ve sonrası teşrik tekbiri kadın için de erkek için de dinen vaciptir. Eğer teşrik günlerinin içinde olan namazlar kazaya kaldıysa kaza namazı kılındıktan sonra da teşrik tekbiri getirilebilir. Ancak kazaya kalan namaz kaza edilmediyse teşrik tekbiri de kaza edilemez. Şafi mezhebinde ise teşrik tekbirleri sünnet olarak getirilmektedir. 

Gizem Eroğlu
gizemeroğlu@haber35.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal