Terviye günü nedir? 8 Zilhicce terviye günü tarihi, fazileti ve zikirleri

İslamiyette, Zilhicce ayının sekizinci gününe denk gelen Kurban Bayramı'nın arefesinden önceki güne terviye günü denilmektedir. Peki, terviye gününün önemi nedir? Terviye günü fazilet ve zikirleri nelerdir? İşte terviye günüyle ilgili bilinmesi gerekenler...

20.06.2022-15:56 - (Son Güncelleme: 20.06.2022-15:56) Terviye günü nedir? 8 Zilhicce terviye günü tarihi, fazileti ve zikirleri

İslamiyette, Zilhicce ayının sekizinci gününe denk gelen Kurban Bayramı'nın arefesinden önceki güne terviye günü denilmektedir. Terviye gününde hacılar Mekke'den Mina'ya çıkar. Yani terviye, hacıların ihrama girdikleri gündür.

Terviye gününde hacı adaylarının, sabah namazını Mekke'de kılarak güneşin doğuşu sonrasında Mina'ya çıkarak geceyi orada geçirmeleri sünnettir.

Zilhicce ayının sekizinci gününe denk gelen terviye günü bu yıl 7 Temmuz tarihine denk geliyor.

Terviyenin kelime anlamı; su içmek, sulamak, bol su vermek, bir işi aceleye getirmeyerek ince ayrıntısına kadar düşünmek, teşekkür etmektir.

Terviye ile arefe bağlantısı

Terviye ile arefe günüyle alakalı kutsal kitabımızda Allah, Saffat Suresi 100-107. ayetlerde Hz. İbrahim (a.s) kıssasını şöyle zikretmiştir;

İbrahim aleyhisselâm; “Rabbim! Bana iyilerden olacak bir evlât ver!” ﴾Sâffât Suresi 100﴿

Bunun üzerine kendisine akıllı ve edepli bir erkek çocuğu olacağını müjdeledik. ﴾Sâffât Suresi 101﴿

Çocuk, babasıyla beraber iş güç tutacak yaşa gelince babası ona, “Yavrucuğum” dedi, “Rüyamda seni kurban ettiğimi gördüm; düşün bakalım sen bu işe ne diyeceksin?” Dedi ki: “Babacığım! Sana buyurulanı yap; inşaallah beni sabredenlerden biri olarak bulacaksın.” ﴾Sâffât Suresi 102﴿

Her ikisi de (ilâhî buyruğa) teslim olunca ve babası onu yüzüstü yatırınca, ﴾Sâffât Suresi 103﴿

“Ey İbrâhim!” diye ona seslendik; ﴾Sâffât Suresi 104﴿

“Tamam, rüyanı gerçekleştirmiş oldun.” İşte iyileri biz böyle ödüllendiririz. ﴾Sâffât Suresi 105﴿

Bu, kesinlikle apaçık bir imtihandı. ﴾Sâffât Suresi 106﴿

Biz, (oğlunun canına) bedel olarak ona iri bir kurbanlık verdik. ﴾Sâffât Suresi 107﴿

Ayette anlatılan "Rüyamda seni kurban ettiğimi gördüm" olayı, Zilhicce ayının sekizinci gecesinde Hz. İbrahim'in görmüş olduğu rüyadır. Rüyasının rahmani mi yoksa şeytani mi olduğunu düşünerek terviye ile tefekkür etmiştir.

Bir sonraki güne denk gelen arefe günündeyse "Emrolunduğun şeyi yerine getir!" buyruğuyla Allah'ın emri olduğunu anlamıştır. Bundan dolayı da bu güne arefe denmiştir.

 terviye günü yapılması gereken ibadetler

Terviye gününde yapılması gereken tesbih ve zikirler

Yüce Allah Kuran-ı Kerim'de şöyle buyurmuştur;

“Sayılı günlerde Allah’ı anın (telbiye ve tekbir getirin).” (Bakara, 203)

Burada belirtilen sayılı günler; bayram ve arefe günleridir. Zikirlerin en faziletli ve yüce olanı şüphe yok ki Tekbir'dir.

“Allahü Ekber… Allahü Ekber… Lâ ilâhe illallahu Vallahu Ekber… Allahü Ekber ve lillahil-hamd.”

Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu’l mülkü ve lehu’l hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.

Anlamı: Allah’tan başka ilah yoktur. O birdir, ortağı yoktur, mülk ona aittir, hamdler de ona layıktır, her çeşit hayır O’nun elindedir. O her şeye kadirdir.

Peygamberimiz (s.a.v) konuyla ilgili şöyle demiştir;

Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahu Teâlâ, o günlerde dua edenin duasını geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlara bu günlerde bol bol ihsan eder. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleridir. (Deylemi)

Peygamber Efendimiz; “Bir Müslüman, Terviye günü oruç tutarsa ve günah söz söylemezse, Allahu Reâlâ, onu elbette Cennete sokar” buyurmuştur.

“Ramazan ve Kurban Bayramlarınızı tehlil yani ‘La İlahe İllallah’ ile, tekbir yani ‘Allahu Ekber’ ile, Tahmid yani ‘Elhamdülillah’ ile, Takdis yani ‘Subahnallah’ ile süsleyiniz.” buyurmuştur. (Camiü’s-Sağir Hadis No:4579 Sayfa:1057)

“Kim ki Arefe gününde bin (1000) kere ‘Besmele ile birlikte ihlas suresi (Kulhüvallahü ehad)’i okursa günahları affolup Allah Teâlâ ona istediğini verecektir.” (Ebu-ş-şeyh, Münavî, Feyzü’l-Kadir, 6/203)

“Kurban bayramı öncesi arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)

“Beş geceyi ihya edene Cennet vacip olur:

Terviye gecesi (Zilhicce ayının 8. gecesi), Arefe gecesi, Kurban bayramı gecesi, Ramazan Bayramı gecesi ve Şaban ayının 15. gecesidir.” (Tergîb ve’t-Terhîb, 2:330.)

 terviye günü nedir

Terviye gününde kılınması gereken namaz

Terviye gününde, önce 4 sonrasında 2 rekat olacak şekilde toplam 6 rekat namaz kılınması tavsiye edilir.

4 rekat namazın ilk rekatında Asr Suresi, 2. rekatında Kureyş Suresi, 3. rekatında Nasr Suresi, 4. rekatındaysa 3 defa İhlas suresi okunmalı. Ardından kılınması gereken 2 rekatlık namazın tüm rekatlarında 3 defa İhlas Suresi okunmalıdır.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal