Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu mu? Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Son dönemlerde gündem de olan kira artışları üzerine yeni bir düzenleme gelmesi bekleniyor. Açıklanan 6 aylık enflasyon oranları üzerinden kira artışlarının ne kadar yapılabileceği merak konusu oldu. Temmuz ayı enflasyon oranları üzerinden kira artış oranı ne kadar olduğu araştırılırken kira düzenlemelerinin boy göstermesi üzerine ev sahibinin ne kadar zam yapabileceği belirlendi. İşte, Temmuz ayı kira artış oranına dair detaylar haberimizde

06.07.2022-09:28 - (Son Güncelleme: 06.07.2022-09:28) Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu mu? Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Haziran ayı enflasyon oranının açıklanması üzerine kiracılar ve ev sahipleri yapılacak olan kira artışlarını araştırmaya başladı. Ev sahiplerinin kafalarına göre arttırdığı kira fiyatlarından sonra gelen düzenleme kiracılara derin nefes aldırırken her ay ki enflasyona göre de artış belirlenmesi yapılmaktadır. İşte, bunun üzerine Haziran ayı enflasyonu üzerinden Temmuz kira artış oranları merak ediliyor. Kira artış oranları haberimizde yer almaktadır 

Temmuz ayı kira artış oranı 

Alınan yeni karar üzerine enflasyon üzerinden yapılan değerlendirmeyle 11 Haziran 2022 – 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kira artışlarına yüzde 25’den fazla artış yapılamayacaktır.  Konu hakkında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ detaylı açıklamalarda bulundu. Adalet Komisyonu ve Borçlar Kanunu’na yer alacak hale getirilen bu karar ile üzerine 1 yıl boyunca kiracılarda artış sorunu yaşanmayacaktır. 

Bakan Bekir Bozdağ açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yeni kira artışları üzerinden yaptığı açıklama şu şekildedir:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonunda bugün Borçlar Kanunu’na geçici bir madde eklenmesi söz konusu olacaktır. Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu’na eklenecektir. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur" açıklamalarında bulunuldu. 

Haziran ayı enflasyon rakamları 

TÜFE tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre bir önceki ay üzerinden yapılan hesaplamalarla yüzde 4,95 oranında bir önceki yılın Aralık ayı verilerine göre yüzde 43,35 bir önceli yılın aynı ayı yani Haziran’a göre ise yüzde 78,62 oranında artışlar yaşanmıştır. 


Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal