Temel Haklarımız Nelerdir

İnsanlar doğumlarından itibaren belirli temel hak ve hürriyetlere sahiptir. Bu haklar insan doğumundan insan ölümüne kadar devam eder. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde yaşayan Türk vatandaşlarına tanınan bir haktır.

03.04.2020-16:23 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-16:23) Temel Haklarımız Nelerdir

Temel hakları iyice bilmek, nerelerde kullanılması gerektiğini öğrenmek her Türk vatandaşının görevidir. Bu haklar toplumun daha rahat yaşaması için, birlikte yaşama kurallarını da baz alarak insanlara sunulur. Temel haklar kişiye özeldir ve başkasına devredilemez. Devletin ve toplumun bu haklara sahip çıkması gerekir eğer çıkılmazsa; toplumda bir kopukluk olur ve o devletin çöküşü muhtemel olacaktır. Genel olarak temel haklar şu şekildedir: Haberleşme Hakkı, Basın Özgürlüğü Hakkı, Dilekçe Hakkı, Eğitim ve Öğretim Hakkı, Seçme Seçilme Hakkı şeklindedir.

Yaşama Hakkı

Yaşama hakkı insanın en doğal hakkıdır. Doğum anında değil daha anne karnında iken bireyin yaşama hakkı tanınmıştır. Bütün insanlar yaşama hakkına sahiptir. Bu hak kimseye devredilemez başkası tarafından yok edilemez. Yaşama hakkının sınırlandırıldığı hallerde gerekli kanuni işlemler yapılır. Kanunda bu konuda açıkça belirtilmiştir. Yaşama hakkından vazgeçip de başka haklardan faydalanmak söz konusu olamaz.

Kişi Dokunulmazlığı

Türk anayasasına göre açık bir şekilde bir şekilde keskince belirtilmiştir. Tıbbi zorunlu durumlar ve yasada belirtilen haller dışında bireyin rızası olmadan herhangi bir tahlil, herhangi bir deneme için kullanılamaz. Hiç bir bireye işkence yapılmaması, köle olarak kullanılmaması da kanun da açıkça belirtilen haller arasındadır. Kişi dokunulmazlığı, olağanüstü hallerde ihlal edilebilir. Örneğin savaş çıkması halinde, kişinin kendisini meşru savunma gerektiren durumlarda, ayaklanma ve isyan çıkma hallerinde devletin müdahalesi söz konusu olur.

Sağlık Hakkı

Türkiye Cumhuriyeti anayasasında bireylerin sağlıklı bir yaşam alanına sahip olması, herhangi bir tıbbi müdahale gerektiren zamanlarda bireylere sağlık hakkı tanımıştır. Birey istediği sağlık kuruluşundan faydalanabilir, istediği hekimi tercih edebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal