Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et

Telefonu Şarjda Unutmak

Bİr çoğumuz telefonu sabaha kadar şarjda bırakırken bazılarımızda bunu yapmaz peki telefonu şarjda unutmak telefona zarar verir mi ya da sabaha kadar sarjda bırakmak telefona zarar verir mi?

05.05.2018-12:11 - (Son Güncelleme: 05.05.2018-12:08) Telefonu Şarjda Unutmak

Bİr çoğumuz telefonu sabaha kadar şarjda bırakırken bazılarımızda bunu yapmaz peki telefonu şarjda unutmak telefona zarar verir mi ya da sabaha kadar sarjda bırakmak telefona zarar verir mi?

Akıllı telefon kullanan insanların üstünde en çok tartıştığı konulardan biri de telefonların gece sabaha kadar şarjda bırakılmasının zararlı olup olmadığı konusudur. Şunu bilmek gerekir ki birçoğumuz gece yatmadan önce telefonlarımızı şarja takarız ve sabah kalktığımızda telefonumuzu 0 şarj olmuş bir şekilde kullanmaya başlarız. Peki telefonları 6-7 saat, şarjda tutmak ya da telefonu şarjda unutmak zararlı mıdır?

LİTYUM-NİKEL FARKI NEDİR

Akıllı telefonlarla ilgileniyorsanız günümüz telefonlarının çoğunun lityum iyon pil kullandığını zaten biliyor olmanız gerekir. Bu durum akıllı telefonların ilk çıktığı yıllarda böyle değildi. Eskiden telefonlar, marketten satın aldığımız piller gibi nikel pil kullanıyorlardı. Nikel pillerin ise şarj edilme yöntemi günümüzdeki pillerden farklıydı. Nikel piller döngüsel şarj hafızasına sahiptirler. Bu ise pilin şarj döngüleri sırasında tamamen şarj edilmediği zaman, şarj edildiği son noktayı "tam dolu nokta" kabul etmesine ve zamanla kendi kapasitesini azaltmasına neden oluyordu. Aslında birçoğumuz nikel pilleri kullanmadık zira 2000'li yılların başında nikel piller yerlerini lityum iyon pillere bırakmaya başlamışlardı bile.

Lityum temelli piller ise nikel pillerin sahip olduğu hafıza problemleri yoktu. Aynı zamanda nikel pillere göre çok daha az yer kaplarken daha fazla kapasiteye de sahipler. Bunlara ek olarak lityum piller hem daha uzun bir kullanım ömrüne sahipler hem de daha hızlı şarj edilebilme özelliğine sahiptiler. Bütün bu avantajlar, lityum pillerin mobil cihazların gelişmesi sürecinde önemli rol oynamasında büyük pay sahibi oldular. Tüm bu özelliklere rağmen lityum pillerin bir zayıf noktaları bulunmakta: Sıcaklığa karşı hassaslar.

PİLLERİN DÜŞMANI SICAKLIK

Lityum iyon pillerin en büyük düşmanı kesinlikle sıcaklıktır. Hem düşük sıcaklık hem de yüksek sıcaklık bu tarz pillerin verimsizleşmesine ve sağlıklı çalışmamasına neden olur fakat telefonun prize bağlı olma durumunda pilleri tehdit eden etken yüksek sıcaklıktır.

Lityum pillerin şarj olma sıcaklıkları 0 ila 45 C derece arasında değişir. Aynı pil türü -20 C dereceye kadar sıcaklıklarda deşarj olabilme özelliğine sahiptir. Hızlı şarj özelliği ise 5 ila 45 C derece arasında en verimli şekilde meydana gelir fakat 0 dereceye kadar da bu özellik kullanılabilir.

GELELİM NETİCEYE TELEFONU ŞARJDA UNUTMAK TELEFONA ZARAR VERİR Mİ ?

Anlattığımız gibi telefonlar artık akıllandığı için geceleri telefonlarımızı şarja bırakmak sıkıntıya neden olmayacaktır. Günümüzde telefon pillerinin en büyük düşmanı sıcaklıktır ve telefonlarda piller tamamen şarj olduğu zaman, gelen akımı almayı bloke edip kablodan gelen akımı telefona güç vermek için yönlendirebilme kabiliyetine sahip olduklarından dolayı pillerin yüzde 100 şarj olduktan sonra şarj olmaya devam etme gibi bir riski bulunmamaktadır. Dolayısıyla sabah kalktığımızda tamamen şarj olmuş, sağlıklı bir telefonla güne başlayabiliriz.

Son Dakika Teknnoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal
Daha fazla içerik yok
;