Yerli ve Milli Füze Sistemimiz YATAĞAN'ın Bilinmeyenleri

Roketsan, füze ürün ailesinin en yeni üyelerinden olan yerli ve milli füze sistemi YATAĞAN'ı ilk olarak, IDEF 2019’da duyurmuştu. Hafifliği ve hassasiyeti ile insansız hava araçlarımızda da kullanılabilecek YATAĞAN Füze Sisteminin 2021 yılında silahlı kuvvetlerimizin envanterine kazandırılması planlanıyor.

03.02.2020-13:39 - (Son Güncelleme: 03.02.2020-11:58)

 

Yatağan Lazer Güdümlü Minyatür Füze Sistemi, yeni jenerasyon portatif 40mm bombaatarlar kullanılarak da ateşlenebiliyor. Böylece diğer mühimmatların maksimum menzillerine kıyasla daha uzun menzillerde efektif bir etkide bulunabiliyor.

Bu füzelerin hafif ve küçük olması; denizde veya yüzey üzerinde insansız mini hava araçlarına entegre edilebilinmesine ve bu araçlarda kullanılabilmesine olanak sağlar. Bu füzeler kentsel alanlardaki operasyonlarda hassasiyet, menzil ve hedef odaklı ateş gücü gibi kabiliyetler sunuyor.

Yatağan Minyatür Füze Sistemi adını, Osmanlı ordusunda bir dönem yaygın olarak kullanılmış ve “Türk Kılıcı” olarak da anılan bir kılıç türünden alıyor. Sistem yarı aktif lazer arayıcı başlığı ile 1 kilometreden 1 metre vuruş hassasiyetine sahip bulunuyor. 

Yatağan, lazer işaretleyici ile işaretlenmiş hedefe, minyatür arayıcı başlığı ve kontrol tahrik sistemi ile yönlenerek imha ediyor. Hedef işaretleme, isteğine bağlı olarak kullanıcının kendisi, yardımcısı, mini İHA ya da insansız kara, deniz araçları üzerinden yapabiliyor.

Yatağan Minyatür Füze Sisteminin geliştirme ve kalifikasyon çalışmaları 2021 yılında tamamlanarak envantere alınması planlanmaktadır. 

YATAĞAN Füze Sistemi'nin Güvenlik Güçlerimize Katkısı Büyük Olacak

Günümüz meskun mahal harp ortamında görev yapmak zorunda kalan güvenlik güçlerimiz, keskin nişancılar, toplu hedefler ve çatışma bölgesine intikal eden takviye unsurlar gibi tehditlere karşı karşıya kalıyor. Bu tehditlerin hızlı ve etkin bir şekilde ateş altına alınması, genellikle tek bir asker tarafından rahatlıkla kullanılabilen bombaatar silahları ile sağlanıyor.

Diğer taraftan, bu silahlardan ateşlenen mühimmatın güdümsüz olması, ortaya çıkan yeni tehditlere göre menzillerinin kısa kalması, mesafe arttıkça hedef bölgede yüksek saçılım göstermeleri ve bu nedenle istenmeyen harici hasarlar oluşturmaları, önemli dezavantajlara da sebep olabiliyor.

YATAĞAN Füze Sistemi ise Roketsan tarafından, tüm bu dezavantajları ortadan kaldıracak, yeni ve etkin bir çözüm olarak geliştirildi. Roketsan, yaptığı çalışmalar sonucunda; mevcut ve yeni nesil 40 mm bombaatar silahlar kullanılarak atılabilen; mevcut bombaatar mühimmatının sahip olduğu yaklaşık 400 metrelik azami menzilin çok daha ötesinde etkili menzile sahip; keskin nişancı, toplu hedef ve benzeri tehditlere karşı doğrudan, tek seferde ve yüksek hassasiyet ile ulaşacak güdümlü minyatür füze sistemi YATAĞAN’ı ortaya çıkardı.

Yaklaşık 1 kg ağırlığı ile tek bir asker tarafından kullanılabilen mevcut bombaatar silahlarının yanı sıra insansız kara, deniz ve hava araçları üzerinden de atılabilen YATAĞAN Füze Sistemi, yarı aktif lazer arayıcı başlığı ile azami 1 metrelik CEP mertebesinde vuruş hassasiyeti sunuyor. 1.000 metrenin üzerinde bir menzile ulaşabilen etkili bir silah sistemi olarak öne çıkan YATAĞAN, bir lazer işaretleyici kullanılarak işaretlenen hedefe minyatür arayıcı başlığı ve minyatür kanat tahrik sistemi sayesinde yönleniyor.

YATAĞAN’ın ihtiyaç duyduğu hedef işaretleme işleminin, kullanıcının isteğine bağlı olarak; kullanıcının kendisi, bir yardımcı personel, mini insansız hava aracı (İHA) ve insansız kara/deniz araçları (İKA/İDA’lar) üzerine yerleştirilmiş lazer işaretleyiciler ile yapılması yeterli oluyor.

Düşük faydalı yük kapasitesi olan İHA ve İKA/İDA’lara kolaylıkla entegre edilebilen ve bu araçları muharip birer unsur haline getirebilen YATAĞAN Füze Sistemi, hafif yapılara, zırhsız kara araçlarına, olası keskin nişancı mevzileri gibi korunaklı olmayan hedeflere ve fırsat hedeflerine karşı etkili olabiliyor. Kullanıcıya sunduğu farklı harp başlığı seçenekleri ile YATAĞAN’ın farklı hedef tiplerine karşı etkinliği de artırılabiliyor.

Roketsan, YATAĞAN Füze Sistemi’ni geliştirme çalışmalarını en kısa sürede tamamlamayı ve oyun değiştirici özelliklere sahip füze sistemi ile güvenlik güçlerimizin, meskun mahal harp ortamındaki üstünlüğünü daha da artırmayı hedefliyor.

YATAĞAN Füze Sistemi'nin Teknik Özellikleri:

Çap: 40mm

Uzunluk: Yaklaşık 40 cm

Ağırlık: Ortalama 1 kg

Maksimum Menzil: 1000 metre

Güdüm: Lazer

Hassasiyet: 1 metre

Kullanılabildiği Platformlar: Bombaatar, Mini İnsansız Hava Aracı, İnsansız Kara Aracı, İnsansız Deniz Aracı

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal