Podcast Nedir, İlk Podcasti Kim Yaptı?

Podcast artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Birçok konunun konuşulduğu ve tartışıldığı bu medya aracı sayesinde insanlar her yerden aktif olabiliyor. Peki, podcastten nasıl para kazanılır? Podcast nasıl yapılır?

28.05.2018-22:30 - (Son Güncelleme: 04.02.2022-11:01) Podcast Nedir, İlk Podcasti Kim Yaptı?

Podcast, Apple tarafından popüler hale getirilmiş bir şeydir ve artık her gün kullandığımız sözcükler içine girmiştir. Hepimiz meşgul yaşamlara sahipken, podcasting sayesinde yapmayı dilediğimiz bazı şeyleri çok zaman harcamadan yapmış oluyoruz. 

PODCAST TARİHİ

Podcast, taşınabilir cihazlarda dinlenebilir, izlenebilir ve hatta indirilebilir medya verilerinden başka bir şey değil. Herhangi bir ses yada video dosyasını indirebilir ve onu taşınabilir cihazınıza aktarabilirsiniz. Podcastlar, indirme sorunu olmadan taşınabilir cihazlara yazılır. 

Podcastin ilk teorik açıdan ortaya çıkışı 2001 yılına dayanır. Pratik açıdan 2003 yılında Stephen Dowes öncülük eder. Ed Radio programına RSS feed ile topladığı MP3 dosyalarını tek bir feede dönüştürerek müzik çalarlara aktarılmasını sağlar. Christopher Lydon da 2003 yılında kendi radyo programı için podcastler hazırladı. 

2005 yılında yaygınlaşmaya başlamıştır. iTunes'un podcast desteği sayesinde yüzbinlerce insan bu kavramla tanıştı. 

PODCAST NEDİR?

Podcast, internet üstünden otomatik olarak indirilebilen ve dijital formatta olan, müzik yada konuşmadan meydana gelen bir programdır.

En kolay şekliyle bu biçimde anlatılabilir. Podcasting, podcasting gerçekleştiren siteden medya dosyalarını indirmeyi ve aynı dosyayı taşınabilir cihaza aktarmayı sağlamaktır. Bu servisin ismi iPod ve broadcast kavramlarından türetilmiştir. Kavram Apple ile alakalı olsa dahi bir iPod’a sahip olmanız gerekli değildir. Yalnızca bir MP3 çalara sahip olmanız lazımdır.


Podcasting bir medya dosyasını indirmek manasına geliyorsa bu vaziyette ücretsiz indirme servislerinin yerine tercih edilebilir mi? Podcasting hizmetini tercih etmenizi gerektiren sebep bu değildir. Podcasting diğer servislerin tersine RSS kaynağı ile abone olunabilen ve izlenebilen bir şeydir. Medya içeriği ise otomatik olarak taşınabilir aygıtınıza indirilir. Eğer ilgi duyuyorsanız bu hizmete abone olursunuz. Video, ses, haber kaynakları vb. hepsi bunun içinde olabilir ve hepsi bilgisayarınıza indirilir.

NASIL YAPILIR?

Podcast yapmak için ilk öncelikle konu belirlemek gerekiyor. Konu, tema, söylenecek sözler ve isim belirlendikten sonra kayda geçilebilir. Kayıt için yüksek prodüksiyonlu bir stüdyoya gerek yoktur. Evde bile yapılabilir. Sürekli ses çıkaran bulaşık ve çamaşır makinesi gibi aletlerin kapalı olması yeter. Sesler bilgisayar ya da telefona yüklendikten sonra podcast yayına hazır hale gelir.

NASIL PARA KAZANILIR?

Şu an hali hazırda podcast üzerinden para kazanan birçok insan bulunuyor. Uzun süre önce podcast işine başlayan bu insanlar, parayı genel olarak sponsorluklar üzerinden kazanılıyor. Para kazanmak için çok az konuşulan ve insanların merak ettiği konuyu bulmak gerekmekte. Bunun için uzun bir araştırma yapılmalıdır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal