Nokia, Satılan Her Telefondan Pay Alacak

Akıllı telefon piyasasında geride kalan Nokia, 5G teknolojisi sayesinde gücüne güç katacak. Nokia elindeki patentler sayesinde satılan her telefondan 3 euro gelir elde edecek.

05.09.2018-11:15 - (Son Güncelleme: 05.09.2018-11:08) Nokia, Satılan Her Telefondan Pay Alacak

Akıllı telefon sektöründe Apple ve Samsung arasındaki rekabet karşısında ayakta kalamayan Nokia, 5G'nin yaşamımıza girmesiyle tabiri caizse tek bir cihaz dahi çıkarmasına lüzum kalmadan milyar dolarlar elde edecek. Nokia, dünya çapında satılacak 5G'li her cihazdan elinde bulundurduğu patentler sayesinde 3 euro (3,5 dolar) gelir sağlayacak.

GENİŞ PATENT PORTFÖYÜ BULUNUYOR

Akıllı telefon sektöründe elde edemediği başarıya karşın haberleşme teknolojilerinde ise hala sağlam bir patent portföyüne sahip olan Nokia, yeni açıklanan 5G standartlarıyla beraber patentleri üstünden gelir sağlayacak. Açıklanan standartlara göre firma markası ne olursa olsun, global ölçekte satılacak 5G'li cihazlardan 3 Euro patent geliri sağlayacak.

5G standartlarının netleşmesinin sonrasında Nokia, Ericsson, Qualcomm ve Huawei gibi firmalar, patentlerinin üreticiler tarafından kullanılma ihtimali karşılığında tespit ettikleri ücretleri duyurdular. Nokia, akıllı telefonlarda kullanılacak patentleri karşılığında üreticilerden telefon başına sabit 3 Euro'luk ücret isteyeceğini ilan etti.

CİHAZ BAŞINA EN AZ 21 DOLAR

Bir diğer önemli üretici olan ABD'li Qualcomm da mobil cihazlar için geliştirdiği modem yongalarından gelir sağlayacak. Qualcomm'un amacı üreticilerden cihaz ücretinin yüzde 2.75'i ila yüzde 3.25'i arasında bir gelir sağlamak. Fakat bu rakam 13 doları geçemeyecek. Ericsson ise cihaz başına 2.5 ile 5 dolar arasında bir patent ücreti isteyecek.

Tüm üreticilerin patent istekleri toplandığında 5G'de Apple ve Google başta olmak üzere telefon üreticileri için cihaz başı patent maliyeti 21 doların üstüne çıkıyor. Bu rakamın içinde 5G'ye dönük olarak şimdilik bir patent ücreti açıklaması yapmayan Huawei'nin maliyeti de yer almıyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal