Bu Hayvan Bitkiler Gibi Fotosentez Yapabiliyor

Amerikalı bilim adamları devrim niteliğinde bir buluşa imza attılar. Bir hayvan olan kabuksuz deniz salyangozunun bitkiler gibi fotosentez yapabildiği ortaya çıktı.

04.05.2018-19:15 - (Son Güncelleme: 04.05.2018-19:07) Bu Hayvan Bitkiler Gibi Fotosentez Yapabiliyor

ABD'nin New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesinden bilim insanları, Amerika kıtasının kuzeyinde Kanada'nın Nova Scotia bölgesi ile ABD'nin Massachusetts eyaleti arasındaki gelgit bölgesinde, güneyde ise Florida sahillerinde yer alan "Elysia chlorotica" isimli kabuksuz deniz salyangozunun kahverengi yosun türlerinden aldığı krolofil barındıran plastid hücre organelleriyle fotosentez yapabildiğini belirledi.

Yaklaşık 5 santimetre boya varabilen yumuşakça, kahverengi yosundan aldığı milyonlarca plastid organeli mide bölgesine sıralayarak küçük güneş panelleri gibi işlem yapıyor. Organeller bağlı bulundukları bitkiye ait hücre çekirdeğinden koparıldıkları durumda hayvan hücreleriyle fotosentez işlemini devam ettirebiliyor.

Araştırmaya liderlik eden Profesör Debashish Bhattacharya, bugüne değin bitkiler gibi fotosentezle enerji açığa çıkarabilen hiçbir hayvan türüne ulaşamadıklarına dikkat çekti.

Bhattacharya, "Bu keşif yapay fotosentez konusunu gündeme getirdi. Salyangozun bu çalıntı ve izole plastidleri bitki hücresinden farklı olarak karbon üretmek için nasıl kullanabildiğini keşfedebilirsek, biz de izole plastidleri kullanarak yeşil makinalar yapabilir ve biyo-enerji üretebiliriz." dedi.

Bitkiler ve yosunlar, fotosentez aşamasında güneş ışınlarını karbonhidrat moleküllerinde sentezleyerek kimyasal enerjiye çeviriyor.

Araştırmanın sonuçları "Molecular Biology and Evolution" dergisinde açıklandı.

Son Dakika Teknnoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal