Ay’a İnsan Göndermenin Maliyeti Belli Oldu

NASA’nın Apollo 11 ile 1969’da Ay’a insanlı gidişinden bugüne tekrarı yapılmayan insanlı yolculuğun gelişen tüm teknolojilere rağmen nedeni hep tartışılır oldu. Ay’a çıkışın faturasının yüksek bir tutarda olduğu tahmin edilebilirken bu yolculuğun ne kadara mal olacağı da NASA yetkililerince açıklandı.

13.02.2020-15:27 - (Son Güncelleme: 13.02.2020-15:29) Ay’a İnsan Göndermenin Maliyeti Belli Oldu

İnsanlı uzay programı başkanı Doug Loverro, Ay'a astronot indirmenin maliyetini 35 milyar dolar olarak açıkladı. NASA, tam 52 yılın ardından 2024'te Ay'a geri dönmeyi planlıyor.

Amerikan uzay ajansı NASA, Ay'a insan indirmenin tahmini maliyetini yapılan ayrıntılı incelemelerin ardından duyurdu. Şu an da NASA’nın insanlı uzay programının başında Doug Loverro bulunuyor. Bilindiği üzere 2024’te gerçekleştirilmek üzere kuruluşun Ay’a insanlı yolculuk projesi bulunuyor.

Doug Loverro yaptığı açıklamada, 2024 Ay'a astronot indirme projesi Artemis kapsamında gerekli yatırımın 35 milyar dolarlık maliyeti olduğunu belirtti.

ABD’de geçtiğimiz Ocak ayında bütçe tasarısı sonrası NASA’ya 25,2 milyar dolarlık ödeme yapılacak. Ödemeler önceki döneme göre önemli oranda artırıldı. Bunun sebebi ise insanlı Ay programının yapılacak olması olarak gösteriliyor.

İnsansız keşif görevleri sonrası NASA, 2024 yılında Ay yüzeyine yaklaşık 50 yılın ardından ilk kez bir astronot indirmeyi planlıyor. NASA'nın Apollo programı dahilinde Ay'a gönderdiği astronotlar ekvator ve çevresine iniş yapmıştı. Artemis astronotları ise farklı bir bölgeye inecek. NASA'nın Ay'ın su buzullarıyla kaplı Güney Kutbu'na astronotlar indirerek burada yeni uzay üssünü inşa etmeyi amaçlıyor.

Bilindiği üzere NASA, 2018’de Ay yüzeyinde su buzullarının bulunduğunu keşfetmişti. NASA’ya göre Ay yüzeyindeki su kütleleri kutup bölgelerinde düzensiz bir biçimde bulunuyor. NASA burada yer alan su kütlelerinin geleceğin insanlı Ay görevleri için hayati önem taşıdığını düşünüyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal