Android 11’in Geliştirici Sürümü Yayınlandı: İşte Ses Getirtecek Özellikler

Yazılım devi Google’ın sahibi olduğu Android’in 11. Versiyonu çıkıyor. Birçok yenilikle birlikte gelen ve geleneksel olarak ilk etapta geliştirici sürümü yayınlanan işletim sistemi kullanım verilerine göre iyileştirilerek son halini alacak.

21.02.2020-13:04 - (Son Güncelleme: 21.02.2020-17:30)

 

 Uzun süredir teknoloji severlerin ve Android kullanıcılarının heyecanla beklediği Android 11, şirket tarafından geliştirici (beta) versiyonuyla yayınlandı ve indirilebilir hale getirildi. İşletim sistemi ilk etapta Pixel 2 ve üzeri modellerde test edilecek. Android 10 ile güvenliğe ağırlık veren şirketin 11 ile de bu alandaki çalışmaları devam ettirdiğini belirtelim.

Android’in güvenilirliği sorunu Google’ın en çok eleştiri aldığı konuların başında geliyordu. Andoid 10’dan itibaren bu konuya şirketin yoğunluk verdiğini söylemek gerekiyor. Peki Android 11 ile tam olarak hangi yenilikler geliyor? İşte 10 maddede Android 11

İlk olarak Androd 11 ile beraber 5G desteği resmi olarak geliyor. 4K kaliteye sahip videoların işlenmesi 5G ile daha uyumlu ve sorunsuz hale gelmesi öngörülüyor. Ayrıca yine 5G sayesinde bulut tabanlı uygulamaların verimliliği de artmış olacak.

İkinci özellik ise Dinamik Ölçüm API‘ı sisteme ekleniyor. Bu API sayesinde internet bağlantısının dinamik ve anlık olarak ölçülmesi sağlanıyor. Bu sayede daha verimli ve hızlı bir internet Android kullanıcılarına sunulmuş olacak. Bu özellik 5G dışındaki internet bantlarında da kullanılabilecek. Bu durum en çok hareket halindeyken anlık hız kayıplarını ve kopmaların da önüne geçecek.

İşletim sisteminin üçüncü öne çıkan özelliği yeni nesil farklı türlerdeki ekran tiplerinin işletim sistemiyle uyumlulaştırılması olarak öne çıkıyor. Yeni eklenen API‘lar sayesinde telefon üreticileri ve uygulama geliştiricileri farklı ekran tiplerini daha verimli bir şekilde kullanabilecek.

Dördüncü özellik ise bildirim ekranında özel görüşmeler bölümü yer alacak. Bu sayede kullanıcıların devam ettikleri görüşmeleri diğer mesajlar arasından ayırt edebilmeleri düşünülmüş.

Bir diğer özellik ise sohbet balonları özelliği artık Android’in genelinde olacak. Mesajlaşma uygulamalarının hemen hepsinde bu özellik Android 11 desteğiyle kullanılabilecek.

Android 11, geliştirilirken yapay sinir ağlarıyla çalışılmış, bu sayede işletim sistemi hızlı öğrenen bir yapay zeka algoritmasına sahip bulunuyor. Bu durum işlemlerinizi daha hızlı yapmanızın önünü açacak. Telefon verimliliğini artıracak.

Yedinci ve en çok merak edilen özellik ise gizlilik. Bilindiği gibi Iphone’lar iOS 13 ile birlikte uygulamaların konum verilerine erişme isteğini sınırlandırıyor. Sadece uygulama aktif bir şekilde kullanıldığında konumunuza erişim sağlayabiliyordu. Google’da bu özelliği Android bünyesine bu sürüm itibariyle dahil ediyor.

Ayrıca kapsamlı depolama özelliği sayesinde uygulamaların depolama alanına olan yetkisi artırılarak güvenliği önceki sürümlere oranla artırılmış. Bu sayede harici depolama alanındaki uygulama ve kullanıcı verileri güvenli bir şekilde saklanabilmesi amaçlanıyor. Ayrıca güvenli depolama ve veri paylaşımı ile uygulamalar artık BlobstoreManager aracılığıyla verileri diğer uygulamalarla kolayca ve daha güvenli bir şekilde paylaşabilecek.

Sekizinci olarak Biyometri desteği de iyileştiriliyor. BiometricPrompt özelliği ile artık farklı ayrıntı düzeylerine sahip kimlik doğrulayıcı türleri de desteklenebilir olacak.

Dokuzuncu özellik olarak güncellemerden bahsetmek gerekişe, şirket özellikle, Apple ve Linux tabanlı işletim sistemlerinde hakim olarak görülen yeni sürüm güncellemelerini bir standart haline getiriyor. Telefonlara gelen güncellemeler Ayarlar bölümü yerine aynı uygulama günceller şeklinde Play Store üzerinden yüklenebilecek. Aylık Android güvenlik güncellemelerinin ise Play Store‘dan yüklenebilmesi sağlanacak.

Onuncu özellik ise işletim sisteminin kararlılığı ve optimizasyonu üzerine olacak. Davranış değişikliklerinin etkisini en aza indirme özelliği şimdiye kadar akıllı telefon sektöründe yine Apple’ın üstün olduğu bir özellik. Bu konudaki çalışmalara Google’da son yıllarda artık büyük önem veriyor.

Cihazınızı Tv ya da uzak cihaza bağlamaktan, Wi-Fi ağlarındaki performans iyileştirmelerine kadar birçok yeniliği barındıran Android 11’in özellikleri hakkında daha fazla konuşmak mümkün. İşletim sisteminin tamamlanmış sürümü yayınlandığında bu özellikleri daha fazla konuşacağımıza eminim.

Belirtmek gerekirse şimdilik Android 11 alan cihazlar şu şekilde: Google Pixel 2, Google Pixel 2 XL, Google Pixel 3, Google Pixel 3 XL, Google Pixel 3a, Google Pixel 3a XL, Google Pixel 4, Google Pixel 4 XL

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal