Tekne ehliyeti nedir? Tekne ehliyeti alma şartları nelerdir, kimler alabilir? Tekne ehliyeti başvurusu sırasında istenilen belgeler

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşarken denizin önemi de oldukça fazladır. Tekne kullanmak isteyen kişiler nasıl almaları gerektiği hakkında araştırma yapmaktadır. Peki, Tekne ehliyeti nasıl alınır? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

23.05.2022-08:39 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-08:39) Tekne ehliyeti nedir? Tekne ehliyeti alma şartları nelerdir, kimler alabilir? Tekne ehliyeti başvurusu sırasında istenilen belgeler

Deniz açısından oldukça zengin olan bir ülkede yaşamaktayız hal böyle olunca denize de ilgi büyük oluyor. Tekne kullanmak isteyen kişilerin tekne ehliyetlerinin bulunması gerekmektedir. Bunun için gerekli şartların sağlanması ve ehliyetlerini almaları istenir. Karışık bir işlemmiş gibi görünse de aslında oldukça basittir. Peki, Tekne ehliyeti nasıl alınır? İşte merak edilen sorunun yanıtı…

Tekne ehliyeti almak için hangi belgeler gerekir?

Tekne kullanmak için gerekli olan belge, Amatör Denizci Belgesi (ADB)’dir. Tekne ehliyetiniz olduğunda kendi teknenizi kullanabilir ya da kiralaya bilirisiniz. Teknelerde bulunan gemi telsizleri, hem denizdeki diğer taşıtlarla hem de liman ile iletişim halinde olmanızı sağlar. Telsiz bulunan bir teknede bulunmanız ya da kiralamanız durumunda elinizde ADB’ye ek olarak Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi (KMT)’ne sahip olmanız gerekmektedir. Tekneden 12 kişiden fazla bir sayı olması durumunda da elinizde KMT belgesi olmalıdır.

Tekne Ehliyeti

Hangi tekneler için ehliyet gerekir?

Hangi tekneler için ehliyet gerekli olduğu da merak edilmektedir. Motor gücü 10 beygir altındaki tekneler için elinizde Amatör Denizci Belgesi’nin olmasında gerek yoktur. Fakat elinizde 2,5 metreden büyük ve 24 metreden küçük tekne bulunuyorsa Amatör Denizci Belgesi almanız zorunludur. Elinizdeki bu belge gezi ve sportif amaçlı tekne kullanmak içinde uygundur. Ticaret için kullanmak istiyorsanız da elinizde ise Seaman’s Book yani Gemiadamı Yeterlik Belgesi olması gereklidir.

Amatör denizci belgesi nasıl alınır?

ADB ve KMT belgelerini almak için şunları yapmalısınız:

Eğitime kaydınızı yaptırın: Tekne ehliyeti olan ADB’yi ve KMT belgeleri için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlediği Amatör Denizci ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Belgesi eğitimlerine katılmanız gerekmektedir. Kayıtlar için E- Devlet kullanılabilir ve online eğitim alabilirsiniz.

Amatör Denizci Belgesi sınavını geçin: Eğitim süreci sonrasında sizi bir de sınav beklemektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sitesi üzerinden ADB ve KMT sınavları için başvuruda bulunmanız ve sınavlarda başarılı olmanız gereklidir.

Belgeler için gerekli ödemeyi yapın: Sınav aşamasını tamamlayan adaylar için tek yapmaları gereken şey ücret ödeyerek belgelerini almalardır. Bu ücretler 2022 yılı için ADB harcı 72.10 TL, KMT belgesi ödemesi ise 45.40 TL olarak belirlendi.

Liman Müdürlüğünden ehliyetinizi alın: Harç ödemesi sonrasında belgeniz kısa bir sürede verilecektir. Belgelerinizi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sitesi üzerinden “Belgelerim” kısmından görüntüleyebilir ve belgenizi/belgelerinizi çıktı olarak alabilirsiniz.

Bu belgelerin çıktıları sizin için yeterlidir ancak basılı olarak almak isteyen kişiler Liman Başkanlığına randevu ile giderek ehliyetlerini alabilir.

Tekne Ehliyeti Nedir

Amatör denizci belgesi almanın şartları nelerdir?

Amatör denizci belgesi almak için bazı şartlar gereklidir. Bunun için şu şartlar aranır:

18 yaşını tamamlamış olmak gerekir. 14 yaşından büyük kişiler ise noterde onaylanan muvafakatname ile sınava katılıp ehliyetini alabilir. Ancak 18 yaşının altındaki kişiler 7 metreden az ve hızı saatte 7 deniz milinden daha az olan tekneleri kullanabilir.

Kişilerin sağlık raporlarının tekne kullanmaya uygun olması, sağlık raporunun yetkili bir sağlık kuruluşundan alınması gerekir. Kara yolları sürücü belgesi için alınan sağlık raporu da geçerlidir

ADB’yi alacak kişinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlediği ADB sınavını geçmesi gerekir.

Kişinin geçmişinde kaçakçılık veya yurt dışına insan kaçırma gibi suçların olmaması gerekir.

Tekne ehliyeti almak isteyen birinin eğitim durumunun en az ilkokul düzeyinde olması beklenir.

Tekne ehliyeti geçerlilik süresi ne kadar?

Amatör Denizci Belgesi’nin herhangi bir süresi bulunmamaktadır. Fakat sonradan ortaya çıkan bir hastalık durumunda tekne kullanmaya uygun olmaması durumunda kişiden tekrar sağlık raporu istenir. Eğer bu sağlık sorunu tekne kullanmaya sorun teşkil etmiyorsa amatör denizci, tekne kullanmaya devam edebilir. Eğer bir sorun yaratıyor ise belgeler geçersiz sayılır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal