TCMB Başkanı Fatih Karahan: "Enflasyonla mücadele kararlılıkla devam ediyor"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (PIIE) ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından düzenlenen "Gelişmekte Olan Piyasalarda Merkez Bankası Yönetimi" başlıklı etkinlikte önemli açıklamalarda bulundu.

17.04.2024-10:39 - (Son Güncelleme: 17.04.2024-12:52) TCMB Başkanı Fatih Karahan: "Enflasyonla mücadele kararlılıkla devam ediyor"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye'nin makroekonomik ortamda karşı karşıya olduğu temel sorunun enflasyon olduğunu belirterek, bu sorunla etkin bir mücadele yürüttüklerini vurguladı. "Enflasyonu düşürmeye çalışıyoruz ve geçen haziran ayında başlayan kapsamlı bir sıkılaştırma programı izliyoruz." diyen Karahan, politika faizini yüzde 50'ye çıkardıklarını ve bu sayede talepte bir miktar normalleşme sağladıklarını ifade etti. Aylık enflasyonun aralık ayı boyunca düşüş gösterdiğini, ancak son birkaç ayda asgari ücret artışları nedeniyle artış yaşandığını belirten Karahan, 2024 yıl sonu için yüzde 36, 2025 için yüzde 14 ve 2026 için yüzde 9 olan enflasyon hedeflerine ulaşma yolunda ilerlediklerini belirtti. Karahan, "Tek haneli rakamlara dönmek istiyoruz." diyerek hedeflerinin ne kadar kararlı olduğunu gösterdi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan.

Enflasyonda kararlılık sürüyor

TCMB'nin enflasyonla mücadelede ne kadar kararlı olduğunu belirten Karahan, "Ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini her zaman verdik. Piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktarda sıkılaştırma yaptık ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik." dedi. Politika faizinin yeniden para politikasının temel aracı yapılması gerektiğini vurgulayan Karahan, güvenin yeniden tesisi ve enflasyon beklentilerini daha iyi yönetebilmek için politika faizinin birincil araç olarak kullanılmasının önemine değindi. Karahan'ın enflasyon beklentilerine ilişkin yaptığı değerlendirmeye göre, piyasa katılımcıları önümüzdeki 12 ay için yüzde 36 enflasyon bekliyorlar. "Üç aylık bir gecikmeyle hedefimize ulaşacağımıza inanıyorlar." diyen Karahan, bundan sonraki stratejilerinin ve en büyük önceliklerinin enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek olduğunu belirtti.

Son olarak, jeopolitik riskler ve büyük merkez bankalarının para politikalarının Türkiye için endişe unsuru olduğunu belirten Karahan, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika oluşturmada daha ihtiyatlı bir yaklaşım izlediğini söyledi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın bu açıklamaları, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede kararlılığını sürdürdüğünü ve ekonomik hedeflerine ulaşma konusunda ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha ortaya koydu.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal