TBMM’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay vermesi İsveç basınında

TBMM’de yapılan oylamada Finlandiya’nın NATO üyeliğinin onayına yönelik kanun teklifi kabul edildi. Alınan karar Finlandiya basınının yanı sıra ittifak üyeliği için Türkiye ve Macaristan’ın onayına bekleyen İsveç basınında da geniş yer buldu.

31.03.2023-17:00 - (Son Güncelleme: 31.03.2023-17:00)

TBMM’de yapılan oylamada NATO’ya üyelik yolunun açılması Finlandiya basınında yer aldı. Ülkenin en büyük büyük gazetesi olan Helsingin Sanomat TBMM’deki onayını sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzalaması için 15 gün süresi olduğunu yazdı. İsveç’in ise hala Türkiye ve Macaristan’ın onayını beklediğini vurgulandı.

Onay dünya basınında

NTV Haber’de yer alan habere göre, Lapin Kansa gazetesi TBMM’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğini oybirliği ile geçtiğini yazdı. Haberde, NATO Genel Sekteri Jens Stoltenberg’in Finlandiya’nın katılımının NATO ailesini daha güçlü ve güvenli hale getireceğine yönelik sözlerinin altını çizdi.

Savon Sanomat gazetesi Finlandiya’nın çok yakın bir zamanda NATO’nun bir üyesi yeni üyesi olacağını yazdı. Haberde TBMM’deki oylamanın sonrasında Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto’nun NATO’nun 30 üye ülkesine teşekkür ettiği ifade edildi.

Onay dünya basınında

İlta Sanomat, Finlandiya'nın üyelik ile dikkatini artık diğer NATO ortaklarının endişe duyduğu tehditlere çevireceğini yazdı. Haberde, “Bu bizi önümüzdeki yıllarda Çin tartışmasına daha da yaklaştıracak.” yorumu yapıldı.

Aamulehti gazetesinde İsveç'in geride kalmasının uzun süreçte bir hata olacağı değerlendirmesi yer aldı. Finlandiya’nın komşusunun NATO’ya girmesini sağlamak için her şeyi yapmak zorunda olduğu vurgulandı.

"İsveç hala onay bekliyor"

Finlandiya’nın NATO üyeliğinin TBMM’de onaylanması İsveç basınında da geniş yer edindi. Aftonbladet gazetesi ise “Türkiye Finlandiya’nın NATO üyeliğine evet dedi.” manşetini attı.

Haberde “İsveç hala ne Macaristan'dan ne de Türkiye'den onay almış değil. Kararın ne zaman verilebileceği konusunda da herhangi bir tarih belirlenmedi.” denildi.

Expressen gazetesi ise "Türkiye, Finlandiya'ya evet oyu verdi." diye yazdı.

Böylece Finlandiya'nın savunma ittifakına üyelik için gereken tüm oylara sahip olduğuna dikkat çekildi. Sydsvenskan gazetesi "İsveç beklemeye devam etmeli.” ifadelere yer verdi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal