'TBMM Deprem Raporu’ Açıklandı! Marmara'ya Tsunami Uyarısı

TBMM Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan 'Deprem Raporu' dikkatleri üzerine çekti. 522 sayfalık raporda, Türkiye'de deprem sonrasında oluşabilecek 'tsunami' tehlikesi ayrı başlık altında incelendi.

26.07.2021-17:49 - (Son Güncelleme: 26.07.2021-18:04) 'TBMM Deprem Raporu’ Açıklandı! Marmara'ya Tsunami Uyarısı

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, rapor iel ilgili canlı yayında dikkat çeken bilgiler aktardı. Pampal, Türkiye'deki tsunami riskine dair geçmişte yaşanan depremleri örnek vererek Marmara'yı bekleyen tehlike hakkında uyarılar yaptı.

TBMM tarafınca hazırlanan Raporda "Marmara Denizi için yapılan modelleme çalışmaları ilk tsunami dalgasının deprem oluş zamanından sonraki 10 dakika içinde en yüksek tsunami dalgasının da 60-90 dakika arasında kıyılara varacağını göstermektedir. Adalar başta olmak üzere Doğu Marmara'nın daha yüksek tsunamiye maruz kalacağı öngörülmektedir." ifadesi ile ciddi bir tehlike ile ilgili de bilgiler paylaştı.

CANLI YAYINDA AÇIKLADI

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, konu hakkında Ahaber'e önemli açıklamalar yaptı. Pampal, raporun çok kritik bir konuyu gündeme getirdiğini ifade ederken titizlikle hazırlanmış olduğunu söyledi.

TARİHTE YAŞANAN ÖRNEKLERİ SAYDI

Tarihte önemli depremlerden sonra ciddi boyutlarda tsunamiler meydana geldiğine dikkat çeken Pampal, fakat bu depremlerin Marmara'da ki olası depremden daha şiddetli yaşandığının altını çizdi.

MARMARA'DA TSUNAMİ OLABİLİR

Prof. Dr. Pampal, Marmara'daki tsunami etkilerinin 5-6 metreyi geçmediğini söyledi. Pampal, "1500 yılındaki Santorini Yanardağı'nda püskürmeye bağlı olarak çok ciddi tsunami etkisi olmuştur. Akdeniz ve Ege daha fazla tsunami etkisine müsait bölgeler. Marmara'da yanal atım faylarından bahsediyoruz. Marmara'da daha düşük şiddette tsunami olabilir. Kıyıya çok yakın bir iki katlı yapıları yutabilecek büyüklükte 5-6 metre dalga yüksekliğinde tsunami olabilir" ifadelerini kullanarak olabilecek tehlikeye karşı uyarılarda bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal