TBMM Başkanı: 2,5 İnsan Temiz Sudan Mahrum

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "2,5 milyar insan, temiz su erişimi ve atık su hizmetlerinden mahrumdur." dedi.

01.06.2021-21:17 - (Son Güncelleme: 01.06.2021-21:28) TBMM Başkanı: 2,5 İnsan Temiz Sudan Mahrum

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi'nin (EİTPA), "Bölgesel Entegrasyon İçin Parlamenter Ortaklığın Desteklenmesi" başlıklı 2'nci Genel Konferansı'na katılmak amacıyla Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan Şentop, Serana Otel'de gerçekleştirilen "İklim Değişikliğinin Kadınlar Üzerindeki Etkisi: Bölgesel Parlamentolardaki Olumlu Eylemler" konulu oturuma moderatörlük yaptı.

Şentop, yaptığı konuşma esnasında, iklim değişikliğinin uluslararası gündemin en önemli konularından birini ifade ettiğini belirleyerek, "İlgili kuruluşlarca dünya ölçeğinde yapılan meteorolojik hesaplar ve bu hesapların sonuçları kullanılarak gerçekleştirilen projeksiyonlar, modellemeler ve ilmi çalışmalar meselenin ciddiyetini ispatlamaktadır." şeklinde konuştu.

Orta ve uzun vadede ne yazık ki bu meselenenin daha fazla dramatik neticelere neden olacağını vurgulayan Şentop, iklim değişikliğinin sınır tanımadığını ve gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak bütün ülkeleri kapsadığını dile getirdi 

''2,5 MİLYAR İNSAN TEMİZ SU ERİŞİMİNDEN MAHRUM''

Şentop, ‘’Dünyada 1 milyar insanın düzensiz yerleşim yerlerinde ve gecekondu mahallelerinde aşırı nüfus kalabalığı içinde yaşadığını ve 2,5 milyar insan, temiz su erişimi ve atık su hizmetlerinden mahrumdur’’diyerek sözlerine ekledi; ‘’Bu yerleşim yerlerinde, sosyal mesafe ve hijyen gibi basit tedbirlerin dahi alınması zorluk arz etmektedir.’’

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, insan ve doğa arasında denge kurmanın çok önemli olduğunu insanlığa gösterdiğini ifade eden Şentop, "Tüketim alışkanlıklarımızla dünyamıza, tabiata, doğal yaşama ve biyolojik çeşitliliğe verilen zararın boyutları bir kere daha müşahede edilmiştir." dedi.

Şentop, Kovid-19 salgının refah ve küresel ekonomi üzerindeki birden gerçekleşen ve tahripkar sonuçların yanında çevre problemlerinin inceleme şekli üzerinde de uzun süreli etkileri olmasının olası olduğunun altını çizerek, "Küresel salgın, başta insan müdahalesinin sınırlandırılmasına özel bir vurgu yaparak yaban hayatın korunması konusundaki farkındalığı da artırmıştır." diye konuştu.

Bu krizin ayrıca çevre ve sağlık problemleri arasındaki ilişkiyi ve bunların olası sınır ötesi etkilerini de meydana getirdiğini ifade eden Şentop, "Küresel ciddiyette bir mesele, küresel seviyede mücadele gerektirmektedir. Bu mücadelede her bir ülkeye, hatta her bir şahsa mesuliyet düştüğü bir gerçektir." dedi.

''SIFIR ATIK'' PROJESİ

''Şentop, ''Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın gözetiminde 2017'de çevre konularına farkındalığı artırmak ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak atıkları kontrol altına alabilmek amacıyla "Sıfır Atık" projesi başlatıldığını, bu proje ile 2023'te geri dönüştürülebilir tüm atıkların yüzde 35'nin geri dönüştürülmesinin hedeflendi.'' dedi.

''GUİNNES REKORLAR KİTABINA GİRDİK''

"Milli Ağaçlandırma Günü" ve "Geleceğe Nefes" kampanyalarında Türkiye genelinde 11 milyon fidanın aynı anda dikildiğini söyleyerek Şentop, "Böylelikle Türkiye, bir saatte en çok fidan dikilen ülke olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir." şeklinde konuştu.

Şentop, genç nesillere sağlıklı, huzurlu ve endişeden uzak bir dünya miras bırakmak için ellerini taşın altına koyma vaktinin geldiğini vurgulayarak, kadınların iklim değişikliğine karşı en savunmasız ve kırılgan kesimlerden birini teşkil ettiğini söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal