Tatlandırıcı Kan Şekerini Yükseltir mi?

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, yapay tatlandırıcılı ürünlerin, vücuda birçok zararı olduğunu dile getirerek diyabet başta olmak üzere pek çok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğunu ifade etti. Yapay tatlandırıcıların zararlar nelerdir?

08.04.2019-18:03 - (Son Güncelleme: 08.12.2021-14:18) Tatlandırıcı Kan Şekerini Yükseltir mi?

Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, diyabetin tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılmaya ve insan hayatını olumsuz etkilemeye devam ettiğini açıkladı.

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, yapay tatlandırıcılı ürünlerin, vücuda birçok zararı olduğunu dile getirerek diyabet başta olmak üzere pek çok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğunu ifade etti. Peki, yapay tatlandırıcıların zararlar nelerdir? Diyabet hastaları yapay tatlandırıcı kullanmalı mıdır?

415 MİLYONU AŞKIN DİYABET HASTASI VAR!

Yirmi yıl önce tüm dünyada 185 milyon diyabet hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Üstündağ, 2015 yılında yapılan araştırmada bu rakamın 415 milyonu geçtiğini vurguladı.

2040 YILINDA 1 MİLYAR DİYABET HASTASI OLACAK!

Gelecek dönemlerde diyabet hastalığının artacağını belirten Prof. Dr. Üstündağ şunları kaydetti: "2040 yılına gelindiğinde, bütün dünyada 640 milyon kadar diyabetik kişinin olacağı öngörülüyordu. Ancak biliniyor ki bu 1 milyara ulaşacak. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde diyabetin yaygınlığı, hareketsizliğin ve kalorisi yüksek gıdaların alınışıyla beraber çok çok artıyor. Ülkemizde de maalesef durum kötü. 11 yılda bir diyabet ve diyabet öncesi prediyabet dediğimiz durum ikiye katlanmış oluyor." 

YAPAY TATLANDIRICILAR SAĞLIĞA ZARARLI MI?


Prof. Dr. Üstündağ, yapay tatlandırıcılı gıda ve içeceklerin içinde doğal olmayan pek çok katkı maddesi bulunduğunu söyleyerek şunları söyledi: "Yapay tatlandırıcı içeren içeceklerle doğal içeceklerin karşılaştırıldığı çalışmalarda, söz konusu yapay tatlandırıcılı içeceklerin sağlığı olumsuz etkilediği net bir şekilde ortaya konulmuştur. Dolayısıyla doğal olanla beslenmek, doğal olanı tüketmek ve hareketi artırmak çağımızın vebası diyebileceğimiz obezite ve diyabetten korunmakta çok önemlidir. Yapay tatlandırıcılı ve işlenmiş gıdaları tüketirken iki kere düşünmemiz lazım. Muhakkak içerdiklerine bakmamız lazım. Şeker oranı nedir, tuz oranı nedir, bunlara bakılmalı. Doğal beslenme zincirimizde bulunmayan hangi yapay maddeleri, koruyucu ve katkı maddelerini içeriyor, bunlara bakıp değerlendirmemiz lazım. Bu paketli işlenmiş ürünler miktar olarak hafif ancak içerdikleri anlamıyla vücuda yükü ağır olan gıdalar oluyorlar. Bunları tüketirken bilinçli olmalıyız, esasen gıda okuryazarı olmak gerekli."

Prof. Dr. Üstündağ, yalnızca şekeri azaltarak diyabetin önlenmeyeceğini söyleyerek şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durulması, toplam kaloriye dikkat edilmesi ve hareketli bir yaşamın hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal