Tarlasında çıkan taşların çalındıktan sonra servet değerinde olduğunu fark etti! Artık çok geç

Bursa'da yaşayan bir köylünün tarlasında çıkan taşların değerini neredeyse kamyon kamyon çalındıktan sonra fark etti. İşte haberin detayları...

02.06.2022-11:57 - (Son Güncelleme: 02.06.2022-11:57) Tarlasında çıkan taşların çalındıktan sonra servet değerinde olduğunu fark etti! Artık çok geç

Harmancık ilçesi Akpınar köyünde ikamet eden Ali Aydın, tarlasında yer alan çok sayıda mor renkli taşları inceletmek istedi. Yapılan incelemelerin ardından bu taşların 'Mor Jade' taşı olduğu anlaşıldı. Tonu bin 600 dolar olan ve yalnızca bu bölgede çıktığı bilinen başlıca jadeit, kuvars, flogopit, klorotoid, epidot ve ortoklas altı mineralin renklerinin bir karışımı olarak ortaya çıkan mor renk bu taşlar kamyonlarla köylüden ucuz fiyata satın alındı çoğu ise çalındı. 

Söz konusu mor renk taşların takı tasarımında kullandığı ortaya çıktı. Japonların uğur taşı olarak bilinen taştan elinde 1 ton kadar kalan Ali Aydın, taşları alıcı bulduğu zaman 60 bin liraya satmayı düşünüyor. Büyük bir serveti ellerinden kaçıran Aydın, elinde kalan son taşlarla küçük de olsa para kazanmayı hedeflemektedir. 


Kamyon kamyon çalındı 

Tarlasından çıkan taşlarının kamyon kamyon çalınıp köylüden ucuz fiyata satın alındığını dile getiren Ali Aydın, "Tarlamda mor renk taşlar vardı, bu taşların değerli olduğu anlaşıldı, gelen giden aldı götürdü, gece gelip kamyon kamyon çaldılar. Biz taşın değerini anlayana kadar tarlamdaki taşların hepsi çalındı. Şimdi bu taşın tonu bin 600 dolar yapıyor. Tarlamda servet vardı, ben hiç para kazanamadım. Tarlamdan 7 kamyon taş çalınmıştır. Bu taş Japonların uğur taşı olarak biliniyormuş, taşlardan en son ben 1 ton kadar topladım. Onlar da elimde. Müşteri çıkarsa elimde kalan son taşların hepsini 60 bin liraya satmayı düşünüyorum" diye söyledi. 


Dünyanın tek bilinen mor jade kaynağı 

Yapılan araştırmaların ardından dünya çapındaki çok sayıda bölgede yataklanmış yeşil ve beyaz renkli 'jade'ler çok eski zamanlardan bu yana bilinse de, süstaşı kalitesindeki mor jade içeren zengin maden yatağı yeri şu ana kadar literatürde bildirilmedi. Bundan dolayı, dünyanın tek bilinen mor jade kaynağı, jeolojik olarak incelenmiş bu bölge içerisinde bulunmaktadır. 

Mor jade malzemesinin en tipik ham blokları, Akpınar köyü yakınında sahadan elde edilmektedir. Kaba kristalinden ziyade ince taneli (finegrained) olan bu kütlesel malzeme "çeşitli süstaşı objeleri olarak kesilmeye çok uygun" özelliğiyle de bilinmektedir.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal