Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kiraladığı uçaklar İzmir'e iniş yaptı!

Türkiye’nin yangın bölgelerinde görev alacak Air Tractor tipi 10 uçak, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na iniş yaptı. İzmir, Antalya, Adana, Muğla ve Balıkesir illerinde ikişerli konuşlanacak, diğer kentlerdeki yangınlara da müdahale edecekler.

25.05.2022-16:27 - (Son Güncelleme: 25.05.2022-16:27)

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kiraladığı yağın uçakları Türkiye’nin yangın bölgelerinde görev alacak Air Tractor tipi 10 uçak, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na iniş yaptı. Yapılan kontrollerin ardından uçaklar teslim alındı.

Sarp arazi ve vadilerde yüksek manevra kabiliyeti göze çarpıyor

Uçaklar olası yangınlarda ikişerli ekip olarak müdahale edecek. Uçakların her biri 3 ton su taşıma kapasitesine sahip. Air Tractor uçakları özellikle sarp arazi ve vadilerde yüksek manevra kabiliyeti göze çarpıyor. Uçaklar 280 kilometre hızla aralıksız 3 saat havada kalabilen uçaklar hem baraj, göl ve denizde su ikmali yapabiliyor hem de tanker yardımıyla doldurulabiliyor. İzmir, Antalya, Adana, Muğla ve Balıkesir illerinde ikişerli konuşlanacak, diğer kentlerdeki yangınlara da müdahale edecekler.

Vadi içlerine kadar rahat inip yangına müdahale edebileceğiz

Vadi içlerine kadar rahat inip yangına müdahale edebileceğiz

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, "15 Mayıs itibarıyla helikopterlerimizin bazıları geldi ve onlarla şu anda havadan müdahale yapıyoruz." İfadelerini kullandı. Derince, "Bugün teknik ekibimiz 10 uçağın testini ve kabulünü yaptı. Bu uçaklar hem amfibi özelliği yani suya inerek su ikmali yapabiliyorlar hem de karadan tanker vasıtasıyla su alabiliyor. Havanın ve yakıtın durumuna göre 2 ila 4 ton arasında yakıtla beraber ağırlıkları var. Bu uçaklarımız su ve yüzde 20 retardant (yangının yoğunluğu azaltmak için kullanılan madde) karışımıyla uçacak. Yani 600 kilogram retardant olacak, kalan kısmını da suyla doldurup karışım şeklinde yangına müdahale edecekler. Yaklaşık 3 ton su atabilen bu uçaklar diğerlerine göre manevra kabiliyeti daha yüksek. Sarp arazilerde, vadi içlerine kadar rahat inip yangına müdahale edebileceğiz." diye konuştu.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal