Tarım ve Orman Bakanı: Tüm Yangınlarda İyiye Doğru Bir Gidiş Var

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, aktif olan tüm yangınlarda iyiye doğru bir gidişin olduğunu söyledi ve iyi haberi verdi. Bakan Pakdemirli, "Yanan bölgeler ilk yağmurla ağaçlandırılacak ’’dedi.

30.07.2021-11:48 - (Son Güncelleme: 30.07.2021-12:59) Tarım ve Orman Bakanı: Tüm Yangınlarda İyiye Doğru Bir Gidiş Var

Türkiye’de 21 şehirde yangın çıktı. Yangınların çıktığı bölgelerden biri olan Antalya’ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, basın açıklamasında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlar hakkında son bilgileri paylaştı ve durumun iyiye gittiğini söyledi.

57’Sİ KONTROL ALTINA ALINDI

Çıkan 63 yangından 57’sinin kontrol altına alındığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, “Büyük yangınların aynı ana rastlamasından dolayı çalışmalarımız uzuyor. Aktif olan tüm yangınlarda gelişmeler var. Sabah itibariyle birkaçını kontrol altına almak istiyorduk. Adana, Osmaniye, Manavgat, Gündoğdu'da devam eden yangın var. Mersin'de Aydıncık'ta iyiye gidiş var, Kayseri ve Muğla'da iyiye gidişler var. Marmaris'te ufak hasarlar var. Ekiplerimiz kontrol altına almaya çalışıyor. 2 uçak, 3 İHA, 1 insansız helikopter, 38 helikopter, 55 iş makinesi, 680 arazöz, 4 binin üzerinde personelle mücadelemize devam ediyoruz. Antalya'da 3, Muğla'da 1 kaybımız var.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yangın hasar tespit çalışmalarına devam ettiklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için birimler kurduk. Yangından 42 mahalle etkilendi, 27 mahalle boşaltıldı. Hasar tespiti yapılan vatandaşlarımıza kısmi ödemelerini yarından itibaren başlatıyoruz. Ziraat Bankası cumartesi günü bu amaçla açık olacak. Giden canlar geri gelmez, vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını temin edeceğiz. Nakdi yardım yapmak isteyenler valiliğimizle temasa geçebilirler."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, "Çok büyük bir travma var. Tüm kurumlarımız bir seferberlik ruhuyla mahalle mahalle yangın alanlarını geziyoruz. Vatandaşlarımızın hasar tespitlerini yapıyoruz. Yangın söndürme işleminin bitmesiyle alanlara gireceğiz ve hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz. Manavgat'ın batı ve doğusunda hasar oluştu. Doğu kısmında hasar gören 300 yapı tespit ettik. Batısında ise 2 bin yapı var. Toplamda 2 bin 300 yapının etkilendiğini düşünüyoruz. Şu ana kadar 252 bina incelendi. Acilen yıkılacak Toplam 126 bağımsız bölüm tespit ettik. Konutlarımızın inşasını 1 ay içinde başlatıp, 1 yıl içinde teslim edeceğiz. Çalışmaları yürütüyoruz. Yangında 2 kamu binamız etkilendi. Biri camimiz az hasarlı, bir okulumuz ağır hasarlı olarak tespit edildi. Orman müdürlüğümüzün bir binası hasarlı. Marmaris'te kısmen bir otelimizin peyzajında etkilenme var. Osmaniye'de de 4 köyümü boşalttık. Merkezde 30 yapı hasarlı. Aydın'da 6 köyde bin 605 hanemizi boşalttık" dedi.

''ADLİ VE KOLLUK KOLLARI İNCELEMELERİ DEVAM EDİYOR''

''Sadece ağaçları değil, yaban hayatı da kaybediyoruz” sözlerini kullanan Bakan Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti:

''22 sera, 15 sebze serası, 15 bin dekar ağaçlık alan, 360 kovan kaybımız var. 15 tır yem dağıtılacak. 50 teknik personelle hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Yangınların sebebiyle ilgili, başından beri söylediklerimi tekrar edeceğim. Adli ve kolluk kolları incelemelerini sürdürüyor. Bu konuyla ilgili gerekli açıklamalar yapılır.''

''YANAN BÖLGELER İLK YAĞMURLA AĞAÇLANDIRILACAK''

Yanan bölgelerin kısa süre içerisinde ağaçlandırılacağını ifadelerini kullananBakan Pakdemirli, “Yanan bölgeler ilk yağmurla ekim ayında ağaçlandırılacak. Geleceğe Nefes Kampanyamızın kapsamında orman teşkilatımıza ağaç ve fidan bağışları geliyor. Bu talepleri oralarda karşılayabiliriz." dedi.

"DİĞER ÜLKELERDE NELER OLUYOR"

Bakan Pakdemirli, “Diğer ülkelerde neler oluyor, Kanada'da temmuzda 1 milyon 250 bin hektar yandı. Geçen yıl Türkiye'de toplam 20 bin hektar yandı. Rusya'da temmuz ayında 1 milyon hektarın üzerinde alan yandı. ABD'de California'da devam eden yangınlar var. Avustralya'da 6 ay boyunca yangınlarda vurulmak durumunda kalan hayvanları hatırlıyoruz. Bu işin gelişmişlikle, batı medeniyeti olmasıyla alakası yok. Organizasyonla alakası var.” sözlerine yer verdi.

Türkiye’de 21 şehirde yangın çıktı. Yangınların çıktığı bölgelerden biri olan Antalya’ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, basın açıklamasında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlar hakkında son bilgileri paylaştı ve durumun iyiye gittiğini söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal