Tarih belli oldu! Emekli ikramiyeleri ne zaman yatacak?

Emekli bayram ikramiyesi ödeme tarihlerinin belirlenmesi, milyonlarca emekli tarafından her yıl büyük bir merakla bekleniyor. 2024 yılında emekli bayram ikramiyesi ödemelerinin yapılacağı tarihler, Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte yoğun şekilde araştırılıyor. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Kabine toplantısının ardından, hükümet tarafından yeni bayram ikramiyesinin 3 bin liraya yükseltildiği duyurulmuştu.

14.03.2024-16:52 - (Son Güncelleme: 14.03.2024-16:52)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından, emekli bayram ikramiyelerinin ödeme tarihiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, emekli bayram ikramiyelerinin Ramazan Bayramı'ndan önce ödeneceğini duyurdu.

Buna göre, 2024 yılında Ramazan Bayramı'nın ilk günü 10 Nisan tarihine denk geliyor. SSK, Bağ-Kur ve EYT emeklileri, bayram ikramiyelerinin bayramdan önceki hafta, yani 1-9 Nisan tarihleri arasında hesaplarına yatırılmasını bekleyebilirler.


Bayramdan önce hesaplara yatırılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyesinde önemli bir artış yaparak, miktarını geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 50 artırarak 3 bin lira olarak belirlediğini açıkladı. Bu kararla birlikte, geçtiğimiz yıl 2 bin lira olarak ödenen bayram ikramiyeleri, bu yıl 3 bin lira olarak emeklilerin hesaplarına yatırılacak.

Ramazan Bayramı'nın bu yılki ilk günü, 10 Nisan tarihine denk geliyor. Emekliye bayram ikramiyeleri ise bayramdan önceki hafta, yani Nisan ayının ilk haftasında hesaplara geçiyor. SSK ve Bağkur kapsamındaki tüm emeklilerin ikramiyelerinin bu dönemde hesaplarına yatması bekleniyor.


3 bin TL ikramiye kimlere yatırılacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı, sürekli iş göremezlik geliri, ölüm geliri alanlar ile şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine yönelik bayram ikramiyesi ödemeleri için çalışmalar hız kazanıyor. Yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından Meclis'in tekrar toplanarak çalışmalarına devam edeceği bildirildi.

2 Nisan 2024 Salı gününden itibaren TBMM'nin normal işleyişine geçeceği belirtilirken, Meclis'in öncelikli gündem maddeleri arasında emeklilere yönelik desteklerin olduğu kaydedildi. Emeklilere yönelik 7 büyük destek üzerinde çalışıldığı ifade edildi.

Emeklilere yönelik düzenlemelerde öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralanıyor:

-Emekliler için yerel yönetimlerle yapılacak protokoller kapsamında su faturalarında indirim, ücretsiz toplu taşıma ve belediye tesislerinde ayrıcalık gibi destekler sağlanacak.

-Doğal gaz ve elektrik faturalarında indirim yapılması üzerinde çalışmalar yapılacak. Bu desteklerin yanı sıra toplu taşıma dışındaki ulaşım araçlarında da emeklilere ayrıcalıklar tanınacak, uçak ve tren biletlerinde indirimler sağlanacak.

-Büyükşehirler başta olmak üzere emeklilere kira yardımı da gündemde. Düşük aylıklı emeklilerden başlanarak belirli miktarlarda kira desteği verilecek. Bu konuda yerel yönetimlerin devreye gireceği belirtilirken, banka hizmetlerinde kolaylık sağlanması için bankalarla protokoller yapılacak.

-Kamu kurumlarının tesisleri emeklilere açılacak ve istedikleri bölgedeki kamu tesislerinde konaklama ve tatil imkanı sağlanacak. Turizm şirketleri ile de emeklilere özel kampanyalar sunulması için protokoller yapılacak.

Emeklilerin uygulanan taban maaştaki seyyanen desteklerinin yeniden belirlenmesi ve Temmuz'dan önce bir artış yapılması bekleniyor. Ayrıca, kök maaş düzenlemesi için seyyanen artış ve emekli aylık hesaplama sisteminde değişiklikler masada olan konular arasında bulunuyor.



Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal