Taraftarın maç bitmeden sahaya inmesinin cezası nedir? Trabzonspor’un 9 puanı silinecek mi? Antalyaspor hükmen galip mi sayılacak? Twitter'da büyük iddia

38 yıl aradan sonra Süper Lig kupasını şampiyon olarak kaldırma hakkında sahip olan Trabzonspor şampiyonluğunu ilan ettikten sonra çok çarpıcı gelişmeler yaşandı. Bordo-mavili taraftarların maç bitmeden sahaya inmesi Antalyaspor'un da hükmen galip gelmesini Trabzonspor'un da 9 puanının silinmesi gerektiği iddialarını ortaya attı. Peki, Taraftarın maç bitmeden sahaya inmesinin cezası nedir? Trabzonspor’un 9 puanı silinecek mi? Antalyaspor hükmen galip mi sayılacak? İşte merak edilen bu soruların yanıtları.

01.05.2022-12:04 - (Son Güncelleme: 01.05.2022-12:04) Taraftarın maç bitmeden sahaya inmesinin cezası nedir? Trabzonspor’un 9 puanı silinecek mi? Antalyaspor hükmen galip mi sayılacak? Twitter'da büyük iddia

38 yıl aradan sonra Süper Lig kupasını şampiyon olarak kaldırma hakkında sahip olan Trabzonspor şampiyonluğunu ilan ettikten sonra çok çarpıcı gelişmeler yaşandı. Bordo-mavili taraftarların maç bitmeden sahaya inmesi Antalyaspor'un da hükmen galip gelmesini Trabzonspor'un da 9 puanının silinmesi gerektiği iddialarını ortaya attı. Peki, Taraftarın maç bitmeden sahaya inmesinin cezası nedir? Trabzonspor’un 9 puanı silinecek mi? Antalyaspor hükmen galip mi sayılacak? İşte merak edilen bu soruların yanıtları.

Dün akşam tüm Türkiye, Trabzonspor ile Antalyaspor arasında oynana maçı yakından takip etti. Trabzonspor'un Süper Lig şampiyonluğunu ilan etmeyi planladığı maç heyecan içinde izlendi. Bir süredir Süper Lig'in liderlik koltuğunda oturan ve rakipleriyle olan puan farkını açarak yerini kimseye kaptırmayan bordo-mavili takım, kendi evinde Antalyaspor ile berabere kaldı ve sahadan 2-2 sonucuyla ayrılarak şampiyonluğunu ilan etti.

Trabzonspor’un 9 puanı silinecek mi

38 yıl aradan sonra Karadeniz ekibine gelen şampiyonluk hakkı, binlerce taraftarı coşturdu. Trabzonspor'lu taraftarlar sabahlara kadar şampiyonluk kutlaması yaptı.

Diğer taraftan Antalyaspor ile oynana karşılaşmada hafızalardan silinmeyecek bir olay yaşanmıştı. 2-2 olarak devam eden maçın son dakikalarına doğru hakemin düdük çaldığını sanan bordo-mavili taraftarlar, bir anda sahaya indi. Taraftarlar sahaya girdikten sonra Antalyaspor’lu oyuncular Floranus ve Boffin'i darp ederken taraftarlara maçın bitmediği iletildi ve sahadan çıkarıldı. Taraftarların çıkarılması sonrası hakem maçı yeniden başlatırken sosyal medya yaşanan olay sonrası yıkıldı ve çok çarpıcı iddialar ortaya atıldı.

Sosyal medya kullanıcıları karşılaşmada yaşanan söz konusu olaydan dolayı Antalyaspor’un 3-0 hükmen galip sayılması ve Trabzonspor’un da 9 puanının silinmesi gerektiğini öne sürdüler.

Trabzonspor’un 9 puanı silinecek mi

Trabzonspor’un 9 puanı silinecek mi?

Trabzonspor ile Antalyaspor arasında oynana maçta, taraftarların maç bitmeden sahaya inmesinin bir cezası olup olmadığı ortaya atılan bu iddialar sonrasında büyük merak konusu oldu. Trabzonspor'un lig puanlarından 9 una birden düşülmesi ve Antalyaspor'un hükmen galip sayılması Süper Lig'de tüm dengeleri değiştireceği değerlendirilirken Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) konuyla ilgili madde ve hükümleri araştırılmaya başlandı.

Taraftarın maç bitmeden sahaya inmesinin cezası nedir?

TFF, ilgili made ve hükümleri

(1) Bu talimat, TFF tarafından düzenlenen veya TFF’nin yetki alanına giren tüm müsabakalar ve futbolla ilgili tüm hususlarda uygulanır.

(2) Aşağıda sayılan kişiler bu talimat hükümlerine tabidirler:

(a) Kulüpler, başkanları, onursal başkanları, yöneticileri ve çalışanları,

(b) Müsabaka görevlileri,

(c) Amatör ve profesyonel futbolcular,

(ç) Teknik adamlar,

(d) Müsabaka organizatörleri ve futbol menajerleri,

(e) Taraftarlar,

(f) Bir müsabaka veya etkinlik kapsamında görevlendirilmiş kişiler,

(g) Futbolda görevli diğer kişiler.

II. GENEL HÜKÜMLER – DİSİPLİN CEZALARI – DİSİPLİN İHLALLERİ

A. GENEL HÜKÜMLER

MADDE 4 – TEMEL İLKELER

(1) Kulüpler ya da gerçek kişiler sportmenliğe, oyun kurallarına ve TFF kararları ile talimatlarına aykırı davranmaları halinde disiplin cezaları ile cezalandırılır.

(2) Bu talimatta belirtilen disiplin cezaları temel cezalardır. Özel şartların varlığı halinde, bu cezalar ağırlaştırılabilir ya da hafifletilebilir.

(3) Sportmenliğe veya diğer disiplin hükümlerine aykırı davranışlarda, hakemin durumu görmemesi nedeniyle bir karar vermemiş olması disiplin cezalarının verilmesine engel olmaz. (4) Bu talimat hükümleri uyarınca verilecek cezalar, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ihlalde bulunan kişinin kusur derecesi, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir.

MADDE 5 – MANEVİ UNSUR

Bu talimat kapsamında sayılan ihlaller, aksi açık bir şekilde belirtilmediği sürece, esas olarak kasten veya taksirle gerçekleştirilmiş olmaları halinde cezalandırılır.

MADDE 6 – SORUMLULUK

(1) Ev sahibi kulüp, müsabakanın oynanacağı stadın ve çevresinin düzenini ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

(2) Kulüpler, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek her türlü olaydan sorumlu olup müsabakanın organizasyonuna ve güvenliğine ilişkin tüm talimatlara uymakla yükümlüdür.

(3) Kulüpler, futbolcularının, görevlilerinin, başkanlarının, onursal başkanlarının, yöneticilerinin, çalışanlarının, üyelerinin, özel güvenlik görevlilerinin ve taraftarlarının ihlallerinden dolayı objektif olarak sorumludur.

MADDE 7 – FAİLİN BELİRLENEMEMESİ

Disiplin ihlallerinin faillerinin şahsen belirlenememesi halinde disiplin cezası faillerin mensubu olduğu kulübe verilir.

MADDE 8 – TEŞEBBÜS

Teşebbüse ilişkin özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, fiilin teşebbüs derecesinde kaldığı hallerde cezada indirim yapılır. Disiplin Kurulu bu gibi hallerde cezayı yarısına kadar indirebilir.

MADDE 9 – İŞTİRAK

(1) Disiplin ihlali oluşturan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri fail olarak sorumlu olur. İhlalin gerçekleştirilmesinde bir başkasını kullanan, azmettiren veya bir başkasına yardım eden kişiler de ihlale iştirak etmiş sayılır.

(2) İhlalin teşebbüs aşamasında kalması iştirak nedeniyle sorumluluğun doğmasına engel değildir.

(3) Disiplin Kurulu, ihlale iştirak edenlerin fiile katılım derecesini ve iştirakin türünü de değerlendirmek suretiyle uygulanacak cezayı takdir eder.

MADDE 10 – İÇTİMA

(1) Birden fazla cezayı gerektiren fiiller, ayrı ayrı cezalandırılır.

(2) Bununla birlikte, fiillerin bir bütünlük arz etmesi halinde en ağır cezayı gerektiren ihlal için öngörülen cezaya hükmedilir ve öngörülen ceza yarısına kadar artırılabilir.

MADDE 11 – TEKERRÜR

(1) Tekerrüre ilişkin özel hükümler saklı olmak üzere, disiplin ihlalinde bulunan bir kişinin, cezasının kesinleşmiş olması kaydı ile ilgili sezon içerisinde aynı ihlali tekrar etmesi halinde, ihlale ilişkin madde uyarınca tayin edilecek ceza:

– 2. ihlalde yarısına kadar, –

3. ihlalde bir katına kadar, –

4 ve daha fazla tekrar halinde iki katına kadar

arttırılabilir. Cezanın yarısının buçuklu bir sayıya denk gelmesi halinde, ceza bir üst sayıya tamamlanır.

(2) İhtar ve kınama cezaları ile ikiye kadar (iki dahil) müsabakadan men cezası veya soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı tekerrüre esas olmaz.

MADDE 12 – HAKSIZ TAHRİK

(1) Fiilin haksız tahrik sonucu işlenmesi halinde cezada indirim yapılır.

(2) Disiplin Kurulu, haksız tahrikin derecesini dikkate alarak, verilecek cezayı üçte birine kadar indirebilir.

MADDE 13 – TAKDİRİ İNDİRİM NEDENLERİ

(1) Kulüpler veya kişiler lehine cezayı hafifletici takdiri nedenlerin bulunması halinde, öngörülen ceza yarısına kadar indirilebilir.

(2) Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.

MADDE 14 – SORUŞTURMA ZAMANAŞIMI

(1) Soruşturma zamanaşımı, tamamlanmış ihlallerde ihlalin gerçekleştirildiği, teşebbüs halinde kalan ihlallerde son hareketin yapıldığı, zincirleme ihlallerde ise son ihlalin gerçekleştirildiği günden itibaren işler.

(2) Disiplin soruşturması, müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında sahada veya sahayı çevreleyen alanda gerçekleştirilen ihlallerde 1 yıllık, diğer ihlallerde ise 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Doping ihlallerinde soruşturma zamanaşımı, Dopingle Mücadele Talimatı hükümlerine tabidir.

(3) Müsabaka sonucunu etkileme şeklindeki disiplin ihlallerinin soruşturması zamanaşımına tabi değildir.

MADDE 15 – CEZA ZAMANAŞIMI

(1) Disiplin cezaları, kararın kesinleştiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde infaz edilmediği takdirde zamanaşımına uğrar.

(2) İnfazın herhangi bir nedenle durması halinde ceza zamanaşımı işlemez. Durma sebebi ortadan kalktıktan sonra kaldığı yerden itibaren işlemeye devam eder.

MADDE 16 – ZAMANAŞIMININ KESİLMESİ

(1) Soruşturma ve yargılama ile ilgili işlemler soruşturma zamanaşımını; ceza kararının infazına dair işlemler ise ceza zamanaşımını keser.

(2) Zamanaşımı süreleri, kesilme tarihinden itibaren yeniden başlar.

(3) Zamanaşımı kendiliğinden dikkate alınır.

B. DİSİPLİN CEZALARI

MADDE 17 – İHTAR İhtar, ihlal edilen disiplin kuralının esasının yazılı olarak hatırlatılmasıdır.

MADDE 18 – KINAMA

Kınama, sorumluların, eylemlerinin, tasvip edilmediğinin yazılı olarak bildirilmesidir.

MADDE 19 – PARA CEZASI

(1) Kişi veya kulüplerin, profesyonel futbol, bölgesel amatör lig ve gelişim ligleri müsabakaları ile sınırlı olmak kaydıyla, belirli bir meblağı TFF’ye ödemeye mahkûm edilmesidir.

(2) Kulüpler, futbolcularına, yöneticilerine ya da görevlilerine uygulanan para cezasından müteselsilen sorumludur. Failin, kulüple ilişkisinin sona ermesi, kulübün müteselsil sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

MADDE 20 – ÖDÜLLERİN İADESİ

Kulüp veya kişilerin kazandıkları menfaatleri özellikle para veya manevi değeri olan varlıkları (kupa, madalya vs.) iade etmeleridir.

MADDE 21 – İHRAÇ

Bir kulübün hali hazırdaki veya gelecekteki bir organizasyona katılmaktan men edilmesidir.

MADDE 22 – MÜSABAKADAN MEN

Futbolcunun veya diğer gerçek kişilerin resmi müsabakalara katılmaktan men edilmesidir.

MADDE 23 – SOYUNMA ODASI ve YEDEK KULÜBESİNE GİRİŞ YASAĞI

Bir kişinin soyunma odası koridorlarına, soyunma odasına, yedek kulübesine ve saha içine girmesinin yasaklanmasıdır.

MADDE 24 – STADYUMA GİRİŞ YASAĞI

Stadyuma giriş yasağı cezası ile cezalandırılan kişiler, cezaları infaz edilinceye kadar müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında hiçbir stadyuma ve bağlı bölümlerine giremezler.

MADDE 25 – HAK MAHRUMİYETİ

(1) Kişinin, resmi müsabakalarda stadyumlara girmek de dahil olmak üzere futbolla ilgili idari, sportif veya sair her türlü faaliyette bulunmaktan men edilmesidir.

6 (2) Hak mahrumiyeti cezası süreli veya sürekli olarak verilebilir. Süreli hak mahrumiyeti cezası on beş günden az, üç yıldan fazla olamaz. Üç yıldan fazla hak mahrumiyeti cezası, sürekli hak mahrumiyeti cezası olarak nitelendirilir. Bir kararla hükme bağlanan cezaların toplamı üç yıldan fazla olursa, bu cezalar sürekli hak mahrumiyeti olarak infaz edilir.

MADDE 26 – LİSANSIN ASKIYA ALINMASI

Bir kişinin, futbolla ilgili bir faaliyeti yerine getirmesi için gerekli olan lisansının kendisine sağladığı hakları kullanmaktan geçici olarak men edilmesidir.

MADDE 27 – LİSANSIN İPTALİ

Bir kişinin futbolla ilgili bir faaliyeti yerine getirmesi için gerekli olan lisansının iptal edilmesidir.

MADDE 28 – TRANSFER YASAĞI

Bir kulübün belirli bir transfer dönemi içerisinde futbolcu transfer etmesine izin verilmemesidir.

MADDE 29 – SAHA KAPATMA

Kulübün resmi müsabakasını mutat sahasından başka bir sahada oynamaya mahkum edilmesidir.

MADDE 30 – MÜSABAKAYA GİRİŞİN ENGELLENMESİ

Belirli bir blok veya bloklardaki seyircilerin müsabakaya girişinin engellenmesidir. Müsabakaya girişin engellenmesi cezasının uygulanmasında, her stadyumun fiziki yapısı doğrultusunda merkezi bilet satış sisteminde birbirinden ayrıştırılmış bloklar esas alınacaktır.

MADDE 31 – SEYİRCİSİZ OYNAMA

Kulübün aksi belirtilmediği sürece resmi müsabaka veya müsabakalarını ev sahibi olarak oynadığı mutat sahasında seyircisiz oynamaya mahkum edilmesidir.

MADDE 32 – HÜKMEN MAĞLUBİYET

(1) Bir takımın müsabakayı 3–0 kaybetmiş sayılmasıdır.

(2) Hükmen galip sayılan takımın üçten fazla attığı goller geçerli olarak kabul edilir. Hükmen mağlup sayılan takımın attığı hiçbir gol geçerli kabul edilmez.

MADDE 33 – PUAN İNDİRME

Kulübün mevcut ya da ileride kazanacağı puanlarının bir kısmının indirilmesidir.

MADDE 34 – BİR ALT LİGE DÜŞÜRME

Kulübün bir alt lige düşürülmesidir.

7 MADDE 35 – İKAME ve İLAVE CEZALAR

(1) Disiplin ihlalinin özelliklerine göre, öngörülen cezaya ilaveten ödüllerin iadesi veya para cezası verilebilir.

(2) AFDK ve İl Disiplin Kurulları, gelişim ligleri ve bölgesel amatör lig müsabakaları hariç olmak üzere para cezası yerine somut olayın şartlarını ve hakkaniyeti dikkate alarak başka bir ceza ikame etmekle yükümlüdür. Amatör müsabakalarda sahanın fiziki şartları göz önünde bulundurularak soyunma odası ve yedek kulübesine giriş yasağı yerine hak mahrumiyeti cezası verilebilir.

(3) Bu talimatta kulüpler ve yöneticileri için öngörülen para cezaları Bölgesel Amatör Lig kulüpleri ve yöneticileri hakkında da uygulanır. Bu halde Bölgesel Amatör Lig’de uygulanacak para cezaları 1.000.- TL’den az 6.000.- TL’den çok olamaz. Gelişim Liglerinde uygulanacak para cezaları Gelişim Ligleri Statüsünde yer alır.

(4) Bu talimatta yer alan sportmenliğe aykırı hareket, kişilik haklarına saldırı, hakaret, tehdit, tükürme, ayrımcılık, bilinçli kart görme, şiddetli hareket, saldırı ve kavga ihlalleri nedeniyle, ilgili maddelerde belirtilen cezalara ek olarak, futbolculara ve lig statülerinde belirtilen sahaya girebilecek kişilere, Süper Lig için 13.000.-TL’den 65.000.-TL’ye kadar, 1. Lig için 6.500.-TL’den 33.000.-TL’ye kadar, 2. Lig için 3.000.-TL’den 13.000.-TL’ye kadar, 3. Lig için 1.500.-TL’den 7.000.-TL’ye kadar para cezası verilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal