Mangostan anavatanı Malaya yarım adası ve Sunda Adaları olan tropikal bir meyve çeşididir. Mangostan, meyvelerin kraliçesi ve tanrıların meyvesi olarak da isimlendirilmektedir.
Görünüş itibari ile mor bir renge sahip olan mangostan meyvesi çok kalın bir kabuğa sahiptir. Meyvenin yenilen kısmı, içindeki beyaz ve yumuşak olan yeridir. Tatlı ve keskin bir tada sahip olan bu meyve sulu ve liflidir.
Mangostan meyvesinin yapısında B1, B2, B3, B5, B6, B9, C vitaminleri, fosfor, magnezyum, manganez, potasyum, kalsiyum, demir, sodyum ve çinko bulunmaktadır.
Mangostan meyvesi kaç kaloridir?
- 10 gram mangostan: 7 kalori
- 50 gram mangostan: 37 kalori
50 gramlık bir mangostan porsiyonundan alacağınız vitamin ve mineraller listesi ise şöyledir:
- 8.96 gram Karbonhidrat, 0.21 gram Protein, 0.29 gram Yağ, 0.9 gram Lif
- 3.5 mg Sodyum, 24 mg Potasyum, 6 mg Kalsiyum
-17.5 iu A vitamini, 1.45 mg C vitamini, 0.15 Demir
Güçlü bir antioksidan olan mangostan meyvesi vücudu zararlı toksinlerden arındırarak vücutta bulunan enfeksiyon ve iltihabı söker. Mangostan meyvesinin yararlarından biri de hücre yenilenmesine olan katkısıdır. Vitamin değeri yüksek olan mangostan, kan basıncını dengelediği için kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir meyvedir.
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği bulunan mangostan tüberküloz gibi ciddi hastalıkları önlemektedir. Mangostan aynı zamanda alyuvarların kalitesini koruyarak kansızlık ile savaşır.
Mangostan lifli yapısı nedeni ile diyet öğünlerinde tercih edilebilir. Mangostan, ishal durumlarında bağırsakları düzenleyerek ishali keser. Mangostan meyvesinin beyin sağlığını koruduğu da aşikardır. Bu meyve dikkat dağınıklığını ortadan kaldırmanın yanı sıra hafızayı güçlendirici bir özellik de sunmaktadır. Gebelik döneminde anne ve bebek sağlığını için koruyucu bir faydası bulunmaktadır.
Bu meyveyi tüketmek için öncelikle dışındaki kabuğu, tıpkı karpuz dilimler veya portakal soyar gibi çıkarabilirsiniz. Kabuğundan ayrılan meyvenin iç kısmını ise; bir tatlı kaşığı yardımı ile alabilirsiniz. Mangostan meyvesinin yalnızca iç kısmında bulunan parçalar tüketilebilir. Meyveyi çiğ şekilde tüketebilirsiniz eğer dilerseniz de yoğurt veya dondurma ile tüketebilirsiniz.
Mangostanı soyarken eldiven kullanmanız önerilmektedir çünkü dış kabuğundaki mor renk elinizde renk bırakabilir.