Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir, ne anlama geliyor? TES zorunlu olacak mı, BES’e göre avantajları neler?

Türkiye’nin 3 yıllık ekonomik yol haritasını oluşturan Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında yapılan araştırmalar devam ediyor. TES’in detayları ve BES’e göre avantajları arama motorlarından sorgulanıyor. Peki Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir, ne anlama geliyor? TES zorunlu olacak mı, BES’e göre avantajları neler? İşte soruların yanıtları…

08.09.2023-17:31 - (Son Güncelleme: 08.09.2023-17:31)

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkındaki araştırmalar OVP’nin duyurulmasıyla beraber arttı. Emeklilikte yeni bir dönemi başlatacak olan TES’in anlamı ve diğer detaylarını öğrenmek isteyenler arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Peki Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir, ne anlama geliyor? TES zorunlu olacak mı, BES’e göre avantajları neler?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, CNN Türk’te yeni döneme ilişkin yenilikleri anlattı. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

İşçiden kesilen prim ve vergi konusunda devlet teşvik veriyor. BES’te 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşına gelince emeklilik hakkı vardı. Yeni sistemde bu Nasıl uyarlanacak?

TES’te işçi, işveren ve devlet üzerinden değerlendirilecek. BES gibi işçi ve devlet ikilisinin arasında işveren olacak. Buradan da yüzdelik oran kesilecek. Buradaki fonlara yatırım yapılacak. Emeklilik fonları ile ilgili sigorta şirketleri var, orada paranızı kısa vadede, A tipi, B tipi likit fon, borsada günlük olarak değerlendirmeleri yapılacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Kamuoyuna konuyla ilgili daha önce yansıyan sistem çalışmalarına göre kapsam dahilindeki tüm çalışanlar karma TES’e dahil olacak, sonra dileyen kişi isteğe bağlı TES’e geçiş yapabilecek.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin hakları aynı şekilde korunacak. Çalışanın bu tarihten önceki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına ilişkin hakları güvenceye alınarak karma TES’e geçiş yapılacak. Kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrılan çalışan, geçmiş kıdem tazminatını alabilecek, ayrıca yeni sisteme bir aktarım yapılmayacak.

Kıdem tazminatına etkisi ne olacak?

Kıdem tazminatı sisteminde brüt ücretinin yüzde 8,33’ünü kıdem tazminatı olarak alan işçi, karma TES’te yüzde 5,33’ü kıdem tazminatı, yüzde 3’ü işveren katkısı olmak üzere toplamda yüzde 8,33’lük hakka sahip olacak. Yüzde 3’lük işveren katkısı bireysel fon hesabında toplanacak.

Mevcut durumda çalışan istifa ettiğinde yüzde 8,33’lük kıdem hakkının tümü yanarken, karma TES’te bireysel fon hesabındaki yüzde 3’lük hakkı saklı kalacak. Çalışanların karma TES’e geçmeden önceki kıdem tazminatı hakkı da saklı olacağından herhangi bir hak kaybı söz konusu olmayacak.

İsteğe bağlı TES kapsamında bireysel fon hesabında biriken tutar, çalışanın bazı istisnalar dışında her durumda ve aynı iş yerinde 1 yıldan fazla çalışması kaydıyla işten kendisi ayrılması koşullarında da kazanılmış hakkı olacak.

TES’in BES’e göre avantajları neler?

BES’te de yine yasa koyucunun prim yönünde vergi yönünde teşvikleri vardı. Burada siz birikiminizi piyasalarda değerlendiriyorsunuz, uzun vadeli fonlarda, kısa vadeli fonlarda, dolayısıyla burada oranlar kısmında devlet yine katkı yapacağı için TES’in biraz daha avantajlı olabilme ihtimali olabilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal